Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------




dinsdag 24 mei 2016

Wandeling Delden - Bentelo (Twente)


Rondwandeling Delden - Bentelo (Twente)
Wandelen langs beken en landelijke weggetjes 
afgewisseld met bos- en heidepaden 




Startpunt: Treinstation Delden Stationsweg 1, 7491 CA Delden.
Lengte van de wandeling: 11 of 19 km
Horeca: Aan begin (in centrum Delden) en halverwege de route in Bentelo: Café́ Restaurant Spoolder. In zomermaanden open vanaf 11.00 uur. Wo gesloten.
Honden: verboden voor honden
Routebeschrijving & Gps: kun je  * hier *  downloaden


Bij deze deze wandeling - met start bij het station van Delden - zet je koers richting de omgeving van Bentelo. Eerst loop je nog even een stukje door de bebouwde kom en passeer je de 'Kozakkeneiken'. Een bordje aan de voet van de bomen vertelt over de historie van deze majestueuze bomen. Met Delden in de rug wandel je vervolgens langs het Twentekanaal richting een historische sluis. Het is de moeite waard er een kijkje te nemen. Het is een indrukwekkend gezicht als de vrachtboten worden geschut.
De prachtige, in voorjaar en zomer, welig begroeide oever langs de Hagmolenbeek vormt vervolgens een toegangsweg naar het plaatsje Bentelo. Je hebt niet heel veel tijd nodig om door dit dorp te wandelen. Alleen in de zomer kan de doorkomst wat langer duren, want dan kun je de verleiding waarschijnlijk niet weerstaan om de vermaarde ijssalon Spoolder te bezoeken. Tien tegen één dat je er met een gevulde hand weer uit komt. Eenmaal buiten Bentelo wordt de route vervolgd via kleine landelijke weggetjes afgewisseld met bos- en heidepaadjes. Ook beloop je weer de oevers van de de prachtige Hagmolenbeek. De houtwallen, het bosgebied, begroeide akkers en het gezang van de vogels staan garant voor een aangename terugtocht. Kijk niet verbaasd op als er een ijsvogel over het water scheert.
Verrassend is op de terugweg het traject waarbij je een bijzonder erf passeert waar kalkoenen, kippen en pauwen je zullen begeleiden. Je hebt de indruk dat het een boerenbedrijf is, maar niets is minder waar. Ga de hoek om en je ziet de kassen van een kwekerij. Dat hier de in het oosten van het land wereldberoemde ‘tulpenschoven’ hun oorsprong hebben, zul je vanaf nu nooit meer vergeten. Ga gerust de kas in, je bent er welkom.
Daarna kun je er lekker de pas in zetten. Bij het kanaal de brug over en voordat je het weet sta je weer voor het station van Delden. En dan terug naar huis of toch nog even Delden in? Mocht dat laatste het geval zijn, loop dan de straat tegenover het station in en je komt vanzelf in het centrum.


Wandelpad langs de Hagmolenbeek

In het buitengebied van Bentelo

Wandelpaden die pal langs weilanden lopen

Delen van de route gaan over erven van boerderijen

De gastvrije Twentenaren zouden je zo maar kunnen uitnodigen voor een kop koffie

Tijden deze wandeling passeer je ook de Wijngaard Hof van Twente
Wijnen
Het is verrassend als je tijdens deze wandeling langs een wijngaard loopt.  Je verwacht het niet zo snel in één van de koudste streken van ons land.  Maar de wijnen doen het goed hier. Wijngaard Hof van Twente – die ook een eigen wijnmakerij heeft -   is ondertussen één van de grootste van Nederland en valt regelmatig in de prijzen bij nationale en internationale wijnkeuringen. Dat Nederland te koud is voor wijnbouw is ondertussen achterhaald. De afgelopen jaren zijn er veel druivenrassen  bijgekomen die het uitstekend doen in de koudere streken.
Dit zorgt er - samen met opgedane kennis en vakmanschap voor -  dat er nu aan de rand van het dorp Bentelo een exclusieve kwaliteitswijn wordt geproduceerd.

Wijngaard Hof van Twente levert kwalitatief hoogstaande wijnen van eigen grond

In het voorjaar zijn de oevers welig begroeid


Fluitenkruid
In de bermen en langs het water treft je in het voorjaar veel fluitenkruid aan.
Een plant die tussen de 60 cm en 1,5 m hoog kan worden. Met stengels die onderaan fijn blad hebben en naar boven toe kaal zijn. Het bloemscherm is wit en samengesteld uit allemaal kleine bloempjes. Het schijnt dat Jac.P.Thijsse de plant de benaming “Hollands Kant” gaf. De stengel is hol en daardoor uitermate geschikt om fluitjes van te maken. Hier heeft het ook z’n naam aan te danken.
Ook zo’n fluitje maken? Zorg dan dat je een stengel hebt met onderaan een dichte knoop; dat is de verdikking in de stengel, zodat één kant dicht is. Maak ongeveer halverwege een snee van zo’n 10 cm in de lengte. Blaas vervolgens in het open einde van de stengel. En als het goed is dan komt er een vrolijk fluitje tevoorschijn.
Naast fluitenkruidfluitjes zijn er ook fluitjes die gemaakt worden van de Vlier.
  

De hier beschreven routes is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen. 

Voorjaar 2014 Update mei 2016 + Juni 2019
(c) Route, Tekst en Fotografie Truus Wijnen

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek