Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------zaterdag 22 mei 2010

Stationswandeling Oldenzaal

Update: Er is ondertussen een nieuwe NS-wandeling vanaf het station Oldenzaal. Deze wandeling Boerskotten van 11 of 17 km kan  * hier *  gedownload worden.

 
Oldenzaal, rondwandeling vanaf station, 18 km
(Informatie over route, download en vertrekpunt, zie aan het eind van het verhaal. )
In de afgelopen jaren heb ik een behoorlijk bestand aan wandelingen opgebouwd.
Alle routes die ik tegenkwam  en waarvan ik dacht dat ik die nog wel eens zou gaan lopen, heb ik bewaard. Enkele heb ik nog steeds niet gelopen en weer andere loop ik meerdere keren omdat ze zo mooi zijn.
Zo ook de oude NS wandeling vanaf het station Oldenzaal. Ondertussen ken ik de route wel zo’n beetje uit m’n hoofd.
Toen ik laatst weer eens de route liep kwam ik op het idee een gecorrigeerde routebeschrijving te maken. De oude NS-beschrijving van de wandeling klopt op meerdere plekken niet meer en ook is de afstand geen 16 maar 18 km. Deze nieuwe routebeschrijving met foto’s  staat hieronder.

Er is ook een downloadversie (zonder foto’s) beschikbaar. Kijk hiervoor aan het eind van dit bericht.

Start bij het station van Oldenzaal. Steek het plein over en ga na 75 meter rechts af, Haerstraat.
Blijf deze straat geruime tijd doorlopen, zijstraten negeren.

(foto's zijn gemaakt in verschillende jaargetijden, klik op de foto's voor grote afbeeldingen)


Blijf bij bocht in de weg, rechts aanhouden. U loopt nog steeds op de Haerstraat. U passeert Landgoed Kalheupink. Bij splitsing Haerstraat – Koppelboerweg steekt u schuin rechts over de Rhododendronlaan in (wordt aangegeven met een wit hek). Op de kruising met de Wijnbergen, rechtdoor. Even later komt u
bij een hekje + bordje richting de Wilmersberg, ook hier rechtdoor.
Halverwege weiland rechtsaf een klein wandelpad in, dit pad blijven volgen met bocht naar links zodat u voor hotel de Wilmersberg uitkomt.Neem het pad door de tuin, u komt op de parkeerplaats van het hotel. Loop naar het begin van de parkeerplaats en ga op het asfaltweggetje rechtsaf.Op Kruisseltlaan linksaf en daarna direct rechtsaf, het Lutterkerkpad.
Bij boerderij rechts aanhouden en verder alle zijwegen negeren.
Steek op de kruising met de Farwickweg recht over het fietspad op (= nog steeds het Lutterkerkpad) blijf doorlopen tot Fleerderhoekpad, ga linksaf. Na 250 meter rechtsaf het fietspad op (Kerkenbospad). Dit pad brengt u tot de kerk in de Lutte .
Ga voor de kerk op de Plechelmusstraat linksaf.
Deze straat blijven doorlopen totdat u op de voorrangsweg komt (Bentheimerstraat). Hier linksaf, bij kleine verkeerslichten oversteken, naar links en na ong. 50 meter (bij bushalte) rechtsaf. Dit weggetje loopt langs huizen en gaat met een bocht naar links over in het Beankespad. Ga op het eind van het pad op asfaltweg rechtsaf (Hanhofweg).
Bij splitsing van wegen links aanhouden (Hoge Lutterweg). Doorlopen totdat u over een boerenerf loopt. Het pad blijven volgen. Na een bocht  naar links en daarna naar rechts loopt u langs akkers en komt u uit op de Duivendalweg/Hoge Kaviksweg. Hier rechtsaf. Doorlopen tot driesprong, hier linksaf (Populierendijk). Voorbij huisnr 7 rechtsaan houden (dus niet weg volgen met bocht naar links). U loopt op een zandpaadje, even verderop gaat dit met een bocht naar rechts, bij bosrand pad blijven volgen. Voorbij een houten hek rechtsaf.
Bij een Y splitsing (klein hekje rechts + blauw paaltje) links aanhouden. U passeert een bruggetje en komt na 500 meter uit op zandweggetje, hier links aanhouden. Even verder op driesprong, linksaf.
De weg waar u nu op loopt (u passeert landhuis De Hakenberg en even verderop een boerderij) blijft u doorlopen totdat u op een kruising bent (links een paaltje met vermelding kg 1) .
Hier linksaf, gaat even verderop over in fietspad.
Aan het eind linksaf op Populierendijk. Eerste weg rechtsaf Ophuisweg. Voor boerderij het kleine paadje links tussen de bomen door nemen.
Pad buigt naar rechts, en komt uit op een t-splitsing met andere paden. Neem hier het linkerpad, dit buigt even verderop weer naar rechts. Blijf dit pad vervolgens doorlopen totdat u op een asfaltweggetje uitkomt, hier rechtsaf. Gaat over in klein paadje, dit blijven doorlopen totdat u boven op de de Paaschberg bij het bankje bent.
Direct na bank, linksaf naar beneden. Pad loopt door tot verharde weg, hier oversteken en ook hier het pad blijven volgen totdat u weer op het asfaltweggetje dat links van de verhoging ligt, komt. Op dit weggetje naar rechts, blijf daarna in de bocht links aanhouden. Op loopt op de Alleeweg. Neem 1e weg links, Brandsweg. Aan het eind, rechtdoor de Tankenbergweg op.
Doorlopen tot grote voorrangsweg( Bentheimerstraat), hier oversteken. U loopt in het natuurgebied Elfterheurne.
Bij bosrand rechtsaan houden. U passeert een vlonder, blijf pad met diverse bochten volgen totdat u op asfaltweggetje komt (rechts toegangspoort tot landhuis), hier linksaf.
Doorlopen tot eind (Haerstraat), hier links en daarna 1e weggetje rechts,langs weiland, u loopt achter tennisvelden langs, op een driesprong linksaf het park Kalheupink in.
In dit park richting de witte villa (rechts) lopen om daar weer het park te verlaten via de Haerstraat. Hier rechtsaf en deze weg doorlopen totdat u aan de linkerkant weer het station ziet.
Voor een download van deze route:  Download Stationswandeling Oldenzaal printversie
Kaartje in Google: Route, Tekst en Fotografie © Truus Wijnen
Februari 2010

1 opmerking:

  1. Wat leuk, deze route ken ik maar al te goed. Ik ga ook heel erg graag met mijn camera op pad om de omgeving te verkennen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen