Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------donderdag 27 mei 2010

Stiewelpaden Twekkelo


Update Oktober 2014: Let op! Dit is niét de route bij Twekkelo die beschreven staat in de Telegraaf van 11 oktober 2014; "Stiewelen met Truus". Die wandelroute kunt u * hier *  vinden.

Update juni 2014: De hier beschreven route geeft de situatie in 2007 weer.  Ondertussen is er veel veranderd en zijn de paaltjes en borden slecht of niet meer te volgen en aan vernieuwing toe.
De vereniging Behoud Twekkelo hoopt binnenkort de vernieuwde versie van de paden te presenteren.
Tip: wel is het mogelijk een andere, 15 km lange,  route in dit gebied te lopen. Zie elders op dit weblog (klik op de link) .


Stiewelpaden Twekkelo
een wandelverslag van 2007

Het zijn mooie paden daar in het bij Enschede gelegen gebied Twekkelo. Stiewelpaden worden ze genoemd. Oftewel laarzenpaden.


(klik voor grotere foto's) 

Twekkelo is een rustieke buurtschap gelegen in Twente tussen Enschede en Hengelo. "Daar industrie en verstedelijking een steeds grotere bedreiging vormen voor Twekkelo, is aan ons de taak er voor te zorgen dat dit mooie stuk landschap niet verdwijnt" aldus de Vereniging Behoud Twekkelo (VBT). (Alles over de VBT, Twekkelo, de bedreiging door de industrie, de zoutwinning, de bodemverzakking enz kunt u lezen op www.twekkelo.nl.) Deze vereniging heeft een aantal jaren geleden het initiatief genomen om voetpaden aan te leggen. Deze stiewel- (Twents voor laarzen) paden lopen door en langs plaatsen waar je normaal niet komt. Dwars door weilanden, over smalle bruggetjes, langs sloten en beekjes.
We beginnen de wandeling bij het Johanneskerkje. Hier staat ook het infobord met routekaart (situatie 2007).

We kunnen kiezen uit 4 bewegwijzerde routes en besluiten om een stuk van de zwarte en rode route te lopen. De routes worden goed aangegeven door middel van paaltjes.


We zijn hier te gast op het boerenland. Het kan er modderig zijn. Gelukkig zijn we er op voorbereid. Het heeft zo z'n charme hier doorheen te lopen.
Op diverse stukken van de route mag je over akkers en door weilanden lopen en bent daardoor van dichtbij getuige van de werkzaamheden van de boeren.

Oude ZoutboortorenWaar je ook om je heen kijkt, overal zie je de zouthuisjes van Akzo staan. Uit de bodem van Twekkelo wordt zout gewonnen. Vroeger gebeurde dit met grote boorinstallaties waar dan huisjes/torens omheen gebouwd werden tegenwoordig kunnen ze met veel kleinere boren/pompen en huisjes af.
Als je de rode of zwarte route loopt kom je ook nog door bosgebied met mooie lanen en als je geluk hebt mooi lichtval.

zicht op Johanneskerkje
We moeten nog enkele opstapjes over en naderen al weer het Johanneskerkje.
Het zijn ontzettend mooie paden die je hier kunt lopen. Wel is het zo dat je op een aantal plekken van de route geconfronteerd wordt met de "grenzen van het gebied"; Akzo, de A35, het industriegebied van Enschede. Je realiseert je hierdoor wel des te meer het belang van behoud van dit mooie stukje Twente. Op de zwarte route wordt ter hoogte van de A35 op dit moment (eind 2007/begin 2008) gewerkt aan leidingen. Een stuk van de route is hierdoor slecht bereikbaar. Houdt hier rekening mee. Wij mochten over het werkterrein lopen.

2007 ©  Tekst en Fotografie Truus Wijnen


Update juni 2014: let op, de hier beschreven route geeft de situatie in 2007 weer.  Ondertussen is er veel veranderd en zijn de paaltjes en borden slecht of niet meer te volgen en aan vernieuwing toe. De vereniging Behoud Twekkelo hoopt binnenkort de vernieuwde versie van de paden te presenteren.


Tip! In 2013 heb ik een eigen wandelroute van 15 km in dit gebied gemaakt.
Je kunt er in dit weblogbericht meer over lezen en er ook de routebeschrijving en wandelkaartje vinden.
 


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks