Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'
Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.

Truus Wijnen woont in de prachtige omgeving van Twente, waar ze veel aan het wandelen is. Haar hobby's wandelen én fotograferen zijn mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ze geniet ervan het plezier van een en ander middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek is ze begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. Een overzicht van de routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes. Ondertussen zijn er meerdere wandelgidsen verschenen.
Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

Foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.
De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------donderdag 27 mei 2010

Wandeling De Borkeld, Rijssen Markelo

Zie de Update onder het kaartje

Start- en eindpunt: Informatiebord van het Wandelnetwerk Twente bij Camping de Bovenberg Adres: Bovenbergweg 14 ,7475 ST Markelo
Wandelroutes van 4, 8 en 10 km (situatie 2015!!)
Horeca: In het seizoen zijn er beperkte mogelijkheden bij de receptie van de camping. 
Routebeschrijving en kaartje: routes volgen via gekleurde paaltjes van het Wandelnetwerk
Lengte van de routes: 4 routes van 3,5 tot 6,4 km
Kaart:

Klik op de kaart voor een grotere afbeelding (kaart v 2015)


Update: Ondertussen heb ik in dit gebied nieuwe, beschreven routes gemaakt, onder andere:

* Rondwandeling De Borkeld - Friezenberg - Markelo, 13 km. deze kun je * hier * vinden.

* of de 17 km-lange rondwandeling  * Rijsserberg - De Borkeld *
Bergwandelen tussen Rijssen en Markelo. Met start bij Fletcherhotel De Sallandse Heuvelrug.

* Een andere wandelroute over de Borkeld die begint bij Infoboerderij 'nWitten van Staatsbosbeheer heb ik * hier * beschreven.
Hier zijn ook mogelijkheden tot het maken van wandelingen van diverse afstanden die te volgen zijn via gekleurde paaltjes)
  ~~~~~~~~~~~~

Wandeling Rijssen, Friezenberg, de Borkeld
  Een verslag van een wandeldag in 2007

In het prachtige Natuurgebied De Borkeld zijn sporen van vroegere tijden terug te vinden. Zo zijn er grafheuvels uit de IJstijd, het Elsenerveen, ontstaan in het mildere klimaat ná de IJstijd en stuwwallen. En verder is er een berg. Jawel een berg!. De Friezenberg. Hoogte 40 meter boven NAP. Als je je dan realiseert dat het laagste punt, het Elsenerveen, 13 m boven NAP ligt, dan betekent dit dat je tijdens een wandeling toch al snel een keer een hoogteverschil van 27 m moet overbruggen.
We hebben ons niet laten afschrikken door dit hoogteverschil en zijn op één van de laatste herfstdagen van 2007 op pad gegaan.
De route begint bij de in de mooie landelijke omgeving van Markelo gelegen Camping - groepsaccommodatie De Bovenberg. Deze camping, waar je ook als niet-kampeerder goed terecht kunt  (er zijn nl ook mooie zweedse blokhutten te huur) is eigenlijk best bijzonder: er is een natuurbad met zuiver kwelwater.
Het volgen van de wandelroute is geen probleem: de gekleurde paaltjes zijn goed te zien en volgen.
Camping De Bovenberg ligt op de grens van de Es met het bos. Vanaf het startpunt loop je direct het bos in en kunt genieten van de zandweggetjes met mooie doorkijkjes.


Bankje op de Friezenberg
Op de Friezenberg wordt je verrast door het uitzicht.

Nestkastjes van het NivonAl lopen op een pad aan de bosrand zien we diverse vogelkastjes van de Nivon Goor hangen.
Deze Nivonafdeling heeft een actieve vogelwerkgroep die zich o.a. bezighoudt met nestkastcontroles. Echter ons oog wordt  al snel naar wat anders getrokken. Het is die ochtend mistig geweest en overal hangen nog druppels aan bomen en in spinnenwebben. Prachtig om te fotograferen. We schrikken ons een hoedje al plotsklaps voor ons een groep van wel 16 fazanten wegvlucht. Nog niet eerder zoveel fazanten tegelijk gezien in de vrije natuur. Er is alweer een uitzichtspunt. Het uitzicht, koeien, valt wat tegen en we besluiten dan maar de paddenstoelen op het bankje te gaan fotograferen.
Als we de route vervolgen komen we door een heidegebied waar nog Jeneverbesstruiken (wakels) staan. En kijk, een volgend uitzichtpunt doemt op. Er is hier, volgens het bordje, een archeologisch monument; een grafheuvel.
Tja, we kijken en zoeken en gaan er uiteindelijk maar vanuit dat de lichte golving rechts voor ons de grafheuvel moet zijn.
Als we echter rechts naast ons kijken zien we weer heel wat anders. Dit moet het begin van een hunnebed zijn volgens ons.Maar we kunnen het mis hebben.Hup, verder maar weer. We genieten nog even van de mooie kleuren van het veengebied alvorens we weer het bos in  schieten. We maken een praatje met een meneer die zomaar ergens midden in het bos op een bankje zit. Hij vindt het wel gezellig zo met ons. Maar we lopen al snel weer door; het begint te regenen.Het einde van het bos nadert en aan de rand treffen we weer mooie kleurschakeringen aan.
We zijn weer aangeland bij De Bovenberg in zijn landelijke omgeving en hebben een prachtige wandeling gehad.

Start van deze route is bij Camping de Bovenberg, Bovenbergweg 14 ,7475 ST Markelo. Bij de receptie die elke dag open  is, is naast koffie + ijs ook een folder te verkrijgen over de Borkeld met een overzichtskaartje. Kom je met meer dan 10 mensen koffie drinken dan svp even melden.
Je kunt kiezen uit 3 afstanden (zie kaart aan het begin van dit bericht. De routes zijn bewegwijzerd in de vorm van paaltjes met gekleurde pijltjes.
Januari 2007 Tekst en Fotografie Truus Wijnen
Update 2012 en 2015

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks