Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------donderdag 27 mei 2010

Wandeling Enter Wierden


Let op: Onderstaand wandelverhaal is geschreven in 2007. Het is onduidelijk of de route uit het verhaal nog gevolg kan worden. 
Wel is het nu mogelijk de bewegwijzerde wandelroutes van het Wandelnetwerk Twente te volgen. Er kunnen routes van 4,1 - 5,5 en 6 km gelopen worden. Informatie over deze routes:

Start- en eindpunt:  Informatiebord van het Wandelnetwerk Twente
Adres: Dorpsstraat hoek Hogebrink in 7468 CB Enter
Horeca: in Enter zijn meerdere horecagelegenheden
Routebeschrijving en kaartje: routes volgen via gekleurde paaltjes van het Wandelnetwerk
Lengte van de routes: 4,1 - 5,5 of 6 km
Kaart: zie hieronder

Klik op de kaart voor een grotere afbeelding
~~~~~~~~~~~~


Wandeling Enter - Wierden, 12, 5 of 3 km, een verslag van een wandeldag in 2007

De mevrouw bij de plaatselijke VVV in Enter  (gemeente Wierden) oogt niet alleen vriendelijk maar ze is het ook. Ze verteld ons enthousiast over diverse toeristische mogelijkheden in Enter en omgeving;
nordicwalking, een zompentocht, een huifkartocht en ga zo maar door. Maar wij willen dit allemaal niet want wij willen wandelen. Zonder stokken!
We hebben het artikel over een wandeling in Enter gelezen in het Dagblad Trouw.  Deze wandeling willen wij ook wel eens doen. De mevrouw geeft ons een folder over de route, die te volgen is via  pijltjes. We kunnen kiezen uit een Blauwe route van 11,5 km, geel van 4,3 km en rood van 3 km. Wij gaan voor de blauwe route die overeen komt met de route uit de krant. 
 


Na even zoeken vinden we het eerste bordje met pijl links naast de kerk tegenover de VVV. We lopen wat straten door en geraken dan al snel tussen de weilanden.
We blijven steeds rechtdoor lopen. Een waterpartij verschijnt.We volgen de pijltjes naar rechts en komen op die manier aan de andere kant van het water waar we nog een gezinnetje zwanen zien.
Op de voorrangsweg moeten we een klein stukje naar links lopen. Op het hoekje staat een Oorlogsmonument ter nagedachtenis aan leden van de Joodse gemeenschap die in de oorlog omgekomen zijn.

Verdergaand bevinden we ons al snel weer tussen de weilanden. In de verte doemt een gebouw op.
"Een kerk" denk ik in eerste instantie. Het blijkt een huis te zijn. Tja.
We zijn ondertussen aangekomen in Ypelo en wandelen rustig verder terwijl mevrouw de ramen lapt.
We steken de weg over en moeten dan een heel stuk langs de oever van de Boven Regge lopen. Een beetje saai. Gelukkig is de oever net gemaaid. Dat loopt wat makkelijker.Aan het eind van dit wat saaie stuk zit een biologische boer. We gaan een stukje over zijn erf en steken dan de weg over. We zijn aangekomen bij de MiddenRegge.We zetten de pas er in en komen na een tijdje in de buurt van het vakantiepark "Elsgraven" . Nee, we gaan hier niet een kopje koffie drinken en naar de toilet hoeven we ook niet. "Wie goat vedân.

En kijk..in de verte zien we al weer de kerktoren van Enter. Leuk ook die kalfjes daar. Die kalfjes vonden ons trouwens ook leuk. Enthousiast komen ze ons begroeten aan het hek. Mijn hand vinden ze erg boeiend maar nog wel een beetje eng. Eén durft er toch wat dichterbij te komen. De ander is op het laatst wel erg nieuwsgierig.
Zo, dat was even gezellig met die meiden.
Hé kijk iemand is zijn fiets vergeten. Of is dit decoratie? Je weet het tegenwoordig niet.


   

Weer aangekomen in Enter lopen we nog snel even bij de Oudheidkamer (Buisjan) naar binnen. De mevrouw (die sokken aan het breien is) van het museumpje verteld ons dat het museum in de wintermaanden dicht is.
Al met al was het een mooie wandeling.
Een nadere beschrijving van de route met routekaartje kun je vinden in het artikel in Trouw. Bij de VVV Enter is een gratis folder over de pijltjesroute te krijgen. Het officiële begin van de routes, waar ook het informatiebord staat, is bij de parkeerplaats van Sportpark "de Werf".
De pijltjesroute is goed aangegeven en kan ook zonder routekaartje gelopen worden. (situatie 2007)

Oktober 2007 Tekst en Fotografie Truus Wijnen
Geen opmerkingen:

Een reactie posten