Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------maandag 31 mei 2010

Wandeling Wandelnetwerk Hof Espelo, Enschede


Update:
Op de de landgoederen Hof Espelo en het Lonnekermeer heb ik nu ook zelf een wandelroute van 15 - 17 km uitgezet. De routebeschrijving en wandelkaart zijn * elders op dit weblog * (klik) te vinden.


~~~~~~~~~~
Start- en eindpunt:  Informatiebord van het Wandelnetwerk Twente
Adres: Weerseloseweg 259, 7522 PS Enschede (Parkeerplaats vh Bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo van Landschap Overijssel)
Horeca: Bij de start: Koetshuis Hof Espelo. Beperkte openingstijden. Zie website.
Routebeschrijving: routes volgen via gekleurde paaltjes van het Wandelnetwerk
Lengte van de routes: diverse afstanden.
Bij de parkeerplaats van Hof Espelo staan ondertussen (situatie 2017) nieuwe informatieborden van het Wandelnetwerk Twente. Daarnaast zijn er ook diverse bewegwijzerde themaroutes.

Een verslag van een wandeling gemaakt in 2007

Het Landgoed Hof Espelo is een gebied van Landschap Overijssel en is gelegen in de driehoek
Enschede-Hengelo-Deurningen. De wandelingen  van het Wandelnetwerk Twente beginnen op de parkeerplaats van het Natuurinformatiecentrum  Koetshuis Hof Espelo. Het zijn relatief korte routes. Op het informatiebord zien we dat we makkelijk de routes kunnen combineren. We besluiten daarom via de knooppunten routes te koppelen om op die manier nog een extra wandelrondje om het Lonnekermeer te maken. We noteren de knooppunten waar we moeten 'overstappen' en gaan op pad. 

    
Volg de pijltjes
We passeren het Koetshuis en lopen daarna richting het gebied met de naam 'De Wildernis'Het landschap waarin we lopen is afwisselend, dan weer bos, dan weer akkers en graslanden. Het is een genoegen om te zien dat de koeien nog lekker buiten lopen. Natuurlijk ook weer even contact leggen met de koe. Hé en kijk, iemand die ook wandelt en kiekt. Maar ehhh....ik ken haar. Is dat niet die vrouw uit Losser die ook fotocursussen geeft? Bij navraag blijkt ze van niks te weten.


We komen nu in de buurt van het Lonnekermeer en passeren even later de boswachterswoning.
 

Lonnekermeer


Gedichten van Willem Wilmink langs het pad

De villa die bij het Lonnekermeer staat en nu ook in het bezit van het Landschap Overijssel is kun je niet bekijken want het is verboden gebied. Jammer, maar wie weet is er wel een keer een open dag. Afwachten maar. Wel staat iets verderop een vogelkijkhut. We kunnen er over het Lonnekermeer uitkijken. Echt veel vogels zien we niet.
Rondom het Lonnekermeer loopt ook de 3 km lange Gedichtenroute Willem Wilmink met gedichten van Willem Wilmink.De Wildernis
Na deze prettige onderbreking vervolgen we de route. De wandeling blijft afwisselend. Het is een waar genoegen om hier te wandelen. We lopen langs weilanden, door bosgebieden en langs mooie meertjes. Het is echt prachtig. De laatste kilometers lopen we weer door de "Wildernis" en komen vervolgens weer aan op de parkeerplaats. We praten nog even na over de wandeling en trekken de conclusie dat het een mooie wandelomgeving is, de route goed wordt aangegeven door de pijltjes en het combineren van de routes goed verliep mede omdat we de overstap-routeknooppunten  genoteerd hadden.

augustus 2007 ©  Tekst en Fotografie Truus Wijnen


Update:
Op de de landgoederen Hof Espelo en het Lonnekermeer heb ik nu ook zelf een wandelroute van 15 - 17 km uitgezet. De routebeschrijving en wandelkaart zijn * elders op dit weblog * (klik) te vinden.

Bij de parkeerplaats van Hof Espelo staan ondertussen (situatie 2017) nieuwe informatieborden van het Wandelnetwerk Twente. Daarnaast zijn er ook diverse bewegwijzerde themathemaroutes.

1 opmerking:

  1. Vanaf hetzelfde startpunt is ook een mooie route bewegwijzerd door houten palen met blauwe kop (niet verwarren met blauwe pijlen op metalen plaatjes). Circa 12 kilometer.

    BeantwoordenVerwijderen