Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------zondag 22 augustus 2010

Roombeek Enschede, Architectuurroute

Roombeek

 'Een wandeling van het van 4,5 km langs 53 gebouwen'


Start: bij het Rijksmuseum Twenthe
Adres: Lasondersingel 129-131, 7514 BP Enschede
Wandelroute : is  * hier *   te downloaden

 ~~~~~~~~~~~~

Over de vuurwerkramp in Enschede in 2000 is al veel geschreven. Dus van mij nu niets hierover. Wel wil ik jullie aan de hand van enkele foto's een klein beetje laten zien hoe de toen vrijwel verwoeste wijk het Roombeek er op dit moment uitziet. Daarnaast wil ik jullie attenderen op de 4,5 km lange architectuurroute van het Architectuurcentrum Twente door het Roombeek. Op de website van dit centrum is deze route + een zeer uitvoerige uitleg over de onder architectuur gebouwde huizen en gebouwen te downloaden.

In een bericht op mijn andere weblog staan foto's die in een hal van de Eekenhof zijn gemaakt. Een gebouw met op de begane grond 1elijns gezondheidsvoorzieningen en op de verdiepingen erboven 52 appartementen. Op de foto hieronder, gemaakt op vrijwel de plek waar de ontplofte vuurwerkopslagplaats was,  staat het (gele) gebouw rechts op de achtergrond.
Foto 2 laat een blik op de Tollensstraat zien met op de voorgrond de gedenksteen. De foto is gemaakt vanaf  "Het Verdwenen Huis" .  
Bij foto 3 kijk je precies de andere kant op naar  de Lonnekerspoorbaan. Hier loopt een busbaan voorlangs. Voor de huizen die hier worden gebouwd geldt de zogenaamde hoge beeldregie waarbij de architecten zich moeten conformeren aan bepaalde stedenbouwkundige eisen. Ook hierover is alles te lezen in de hierboven aangehaalde download van het Architectuurcentrum.

De volgende drie foto's zijn genomen vanaf de bovenste verdieping van de Eekenhof. Jammer genoeg kon ik alleen door het raam fotograferen. Ook zijn de foto's op twee verschillende dagen gemaakt. Desalniettemin geven ze een goede indruk van de nieuwe wijk.
Als je goed kijkt op de foto hierboven (je kunt ook op de foto's klikken voor een grote beeld) dan zie je net voor de huizen met de oranje daken en school met een plein. Voor deze school loopt een soort atletiekbaan. Dit blijkt een wegbreng- en ophaalstrook te zijn. Ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen mogen bij het begin en eind van de schooltijd alleen op deze strook even hun kinderen  "in- en uitladen". Daarna is de strook weer afgesloten en hebben de kinderen hier vrij spel.Er zijn zelfs speciale verkeersborden voor gemaakt.  Zie de foto hieronder.


Het Rozendaalcomplex is één van de industriële complexen die een nieuwe functie heeft gekregen. In de voormalige pakloods wordt het culturele hart van Roombeek gerealiseerd. Links op de foto zie je het museum  De Twentse Welle. Boven op het gebouw het koepeltje van de Sterrenwacht.


De wijk Roombeek heeft als eerste geprofiteerd van het plan van de gemeente Enschede om de waterlopen weer terug te laten komen in het stadsbeeld.  Zo is de "Roombeek" weer terug gekomen in de gelijknamige wijk. De beek loopt voor het Rozendaal langs. Er is een soort kade met een groot houten vlonder gemaakt; het lijkt een houten strandje. Je kunt hier lekker zitten. In de buurt van dit vlonder stroomt het water naar een lager gelegen gedeelte. Het geluid wat dit voortbrengt doet denken aan de branding.Om dit bericht niet te lang te maken geen foto's van het nieuwe gedeelte meer maar nog drie foto's gemaakt in het oude Tetemgebouw (situatie 2008), het gebouw van de Twentsche Textiel Maatschappij waar vroeger vnl.dekens werden gemaakt.

Mocht je in de gelegenheid zijn ga dan zelf eens kijken in deze bijzondere wijk. Het is echt de moeite waard!!
Mei 2008.
 

2 opmerkingen:

 1. Wij zijn van plan a.s. zondag 5 juni 2016 deze wandeling te gaan maken. We zijn benieuwd!
  Jaap van Tilburg namens de Arthur van Schendelpleingroep.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jaap, ik wens jullie een fijne dag. Bedenk dat het berichtje op m'n weblog in 2010 geschreven is. Ondertussen ziet het er al weer wat anders uit maar blijft deze buurt nog steeds de moeite waard om te bezoeken. Als je de kans krijgt moet je proberen even in het gebouw de Eekenhof te gaan kijken. Daar is een erg bijzonder trappenhuis. Zie dit bericht:http://wandelkijkenkiek.blogspot.nl/2011/09/trappenhuis-de-eekenhof-roombeek.html

   Verwijderen

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks