Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------donderdag 16 december 2010

Winter Wandelen in Markelo

Start- en eindpunt: Camping de Bovenberg
Adres: Bovenbergweg 14 ,7475 ST Markelo
Wandeling Rijssen, de Borkeld: 4, 8 en 10 km
Horeca: In het seizoen zijn er beperkte mogelijkheden bij de receptie van de camping. 
Routebeschrijving en kaartje: routes volgen via gekleurde paaltjes van het Wandelnetwerk
Lengte van de routes: 4 routes van 3,5 tot 6,4 km
Kaart:
Klik op de kaart voor een grotere afbeelding (kaart v 2015)
~~~~~~~~~~~~~~~~

Het is winter in Twente.
Sneeuw, zon en een vrije middag.
Én een mooie omgeving. Maar ja, dat kan haast niet missen als je in de Hof van Twente woont. Ik besluit een wandeling te gaan maken op de Apenberg. Dat lijkt me wel wat.
De Apenberg is één van de bergen (ahum) in de omgeving van Markelo. Zo heb je ook nog de Kattenberg, de Friezenberg, de Herikerberg en de Markelose berg.

Én de Bovenberg, maar dat is een camping. En daar begin ik mijn wandeling.
Bij de ingang van deze camping staat een informatiebord van het Wandelnetwerk Twente met daarop de gegevens van 4 bewegwijzerde routes. De routes gaan voor een groot gedeelte door het natuurgebied de Borkeld en ook over de eerder genoemde Apenberg. 
Ik kies deze keer voor de route over de Apenberg; over de essen,langs akkers en houtwalletjes. Door het boerenlandschap en langs prachtige oude karakteristieke boerderijen.Al snel kom ik er achter dat het snerpend koud is. Boven op de "berg" snerpt de wind langs mij heen. Een andere wandelaar komt diep verscholen in de kraag van zijn jas op mijn pad.
Ik kan amper fotograferen omdat m'n handen erg koud worden.
Ik besluit de route drastisch in te korten en kies voor een route langs de dwarsritschöppes
(De dwarsritschöppes, die bij de boerderijen rondom Markelo voorkomen, zijn vrij uniek en karakteristiek. De dwarsritschöppes worden gekenmerkt door grote deuren aan de zijkanten, waardoor volgeladen oogstwagens dwars door de schuur konden rijden. Deze dwarsritschöppes komen buiten Markelo nauwelijks voor. De meeste dwarsritschöppes hebben hun oorspronkelijke functie verloren en veel zijn dan ook verdwenen. Bron: Maarkels Landschap)


Er staan nog koeien buiten. Dat is een wat vreemd gezicht: koeien in de sneeuw als je ze doorgaans alleen in het groene gras ziet.
De winter is dit jaar al vroeg begonnen. Deze wandeling heb ik gelopen op de laatste dag van November. De herfst is amper voorbij.  Een enkel blad zit nog aan de boom of is op z'n val blijven hangen aan het prikkeldraad.En dan loop ik op de Kemperweg. Even denk ik dat een bekende voorbij tuft in z'n DS. 

Aan de rechterzijde  één van de Dwarsritschuren die nog in Markelo staan. 


Even verderop, op de Bovenbergweg , weer één.

Ongemerkt ben je dan toch nog een behoorlijk tijdje onderweg. De zon is ook verdwenen.
Even de pas er in.
Maar ja, bij de laatst boerderij moeten er toch echt weer wat plaatjes geschoten worden.
Dit kun je toch niet zo maar voorbij lopen?
Bijna weer terug bij het beginpunt. Ik kijk nog even achterom richting de Bovenbergweg.
Ik kan het niet laten.
Toch nog één foto.
Start van de wandelingen is bij het infobord van het Wandelroutenetwerk Twente aan de
Bovenbergweg 14, 7475 ST Markelo. Dit is bij Camping de Bovenberg gelegen tussen Rijssen en Markelo.
Er zijn routemogelijkheden die in afstand variëren van 3,5 tot 6,5 km.
De ingekorte wandeling die ik gelopen heb ging o.a. over de Bovenbergweg, Apenbergweg en de Kemperweg.
December 2010


Geen opmerkingen:

Een reactie posten