Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
dinsdag 15 januari 2013

Wandelen rond Diepenheim, 7 of 9 km

Wandelen rond Diepenheim, 7 of 9 km

Start- en eindpunt: in het centrum van Diepenheim op het pleintje met de 3 platanen,
Adres: ter hoogte van Grotestraat 94, 7478 AE Diepenheim (Café Restaurant Irma's (vh Boonk).
Horeca: in het centrum van Diepenheim zijn meerdere horecagelegenheden.
Routebeschrijving: staat verderop in dit bericht maar kunt u ook  * hier * downloaden.
Afstand: 7 of 9 km
Kaart: zie aan het eind van dit bericht
Hond: Hond mag mee mits aangelijnd.

~~~~~~~~~

Het prachtige, landelijk gelegen stadje Diepenheim is het beginpunt van deze wandeling.
Het in de gemeente Hof van Twente gelegen plaatsje is omgeven door statige kastelen en havezates en de daarbij behorende landgoederen. Ze  staan garant voor een  mooie wandeling waarbij over bospaadjes en landelijke  weggetjes gelopen wordt.
Het stedeke Diepenheim is ondertussen niet alleen nog bekend om haar kastelen. De laatste jaren timmert ze steeds meer aan de weg als kunststadje. Er wordt hard gewerkt om het kastelenstadje te transformeren tot één groot kunstzinnig dorp met diverse attracties zoals een centrum voor hedendaagse tekenkunst. Galeries, kunstexposities en een rijke agenda met culturele activiteiten zorgen er voor dat naast  wandelaars en fietsers ook steeds meer kunstliefhebbers deze plaats weten te vinden.


Landelijke omgeving
 


De wandeling, die 7 - 9 kilometer lang is, begint onder de platanen op het plein in het centrum van Diepenheim.
Vanuit het centrum gaat de route richting Huize Diepenheim.  Het is de oudste havezate van het stadje. En werd al voor 1200 vermeld.


Pleintje met de platanen

tGeveltje Koloniale Waren
 
Eieren te koop

voormalige VVV aan de Grotestraat in Diepenheim

Daarna wordt  al  kuierend, over mooie  opengestelde landgoedpaadjes  en landelijke weggetjes,  de omgeving van Diepenheim verkend.
Bij kasteel Warmelo kan in de zomermaanden het park bezocht worden en kan men in de theeschenkerij genieten van een rustige pauze. De wandeling, die dan weer richting het centrum van Diepenheim gaat, kan uitgebreid worden met een kijkje bij het iets verderop gelegen Kasteel Nijenhuis om daarna weer terug te keren naar het pleintje met de platanen. In de nabijheid van dit plein zijn diverse horecagelegenheden .

Door het jaar heen kan de wandeling worden gecombineerd met diverse activiteiten. 
Zo is er dit jaar in het pinksterweekend eind mei een grootst opgezette kunstmanifestatie en wordt er in de herfst  (van 18 t/m 28 oktober 2012) weer het jaarlijks Kunstmoment Diepenheim georganiseerd. Ook de jaarlijks terugkerende kastelendag bij Warmelo, dit jaar op 5 augustus, is een bezoek waard.                          
               
Huize Diepenheim:
Het Huis, voor het eerst vermeld in 1177, kent  een rijke geschiedenis. Ooit in het bezit geweest van  bisschoppen, veroverd door een hertog en later een veldheer van Keizer Karel V, kwam in 1637 in het bezit van Hendrik Bentinck.
Huize Diepenheim bleef tot 1814 in het bezit van het geslacht Bentinck. Hierna veranderde het meerdere malen van eigenaar, totdat het in 1925 werd gekocht door de familie De Vos van Steenwijk.  Het huis wordt thans nog steeds bewoond door de baronesse De Vos van Steenwijk.
Huize Diepenheim is niet te bezichtigen.

 
 
Kasteel Warmelo
De bekendste bewoner van dit kasteel is ongetwijfeld Prinses Armgard geweest.
Armgard of Sierstorpff-Cramm , Prinzessin zur Lippe-Biesterfeld, was de moeder van prins Bernhard der Nederlanden.  In 1952 is Warmelo aangekocht door Prins Bernhard waarna zijn moeder er ging wonen. Ze leefde er vanaf begin 1952 met haar levensgezel  Alexis Pantchoulidzew. In 1971 overleed ze op  op 87-jarige leeftijd.
Koningin Beatrix en haar zusters noemden het Diepenheimse huis van hun grootmoeder vaak  het Warme Loo waarmee een onderscheid werd gemaakt met het Koude Loo waar hun andere grootmoeder, koningin Wilhelmina woonde.

Warmelo is niet bezichtigen. Wel zijn in de zomermaanden de prachtige tuinen opengesteld.

Huize WarmeloKasteel Nijenhuis:
Het kasteel werd in 1457 reeds vermeld.  In 1587 is het kasteel afgebroken waarna in de 17e eeuw door architect Philip Vingboons het huidige Kasteel Nijenhuis ontworpen werd. Het middenstuk van het huidige Nijenhuis bestaat uit een Hollands-classicistisch landhuis. In 1858 zijn er aan de voorzijde twee veelhoekige torens aan toegevoegd en in 1914/1915 werden aan de achterzijde ook nog  twee rechthoekige vleugels toegevoegd.
Boven het ronde raampje in de voorgevel staat de volgende tekst: "Van 't ovde N Hvis dat is vergaen Siet gii iir noch den datum staen Ano 1491".
Het kwam in 1799 in bezit van de familie  Schimmelpenninck.
Het Nijenhuis en de bijgebouwen worden prive bewoond en zijn niet te bezichtigen.

Kasteel Nijenhuis


Galeries
De diverse galeries en expositieruimtes zijn op uiteenlopende tijden geopend en mede afhankelijk van eventuele  activiteiten en evenementen.

Fotogenieke plekken
Er is veel moois te fotograferen, vergeet niet het fototoestel mee te nemen.

Fotogenieke plekjes
 
  
Snuitvlieg
 
Aandachtige toeschouwersRoutebeschrijving:

De start van deze wandeling is in het centrum van Diepenheim op het pleintje met de 3 platanen, ter hoogte van Grotestraat 94 (Café Boonk/In de Kokkerieje).

Loop richting Lochem (aflopende huisnummers). Als u Diepenheim bijna uit bent gaat u rechtsaf het paadje in de Johanneskerk.

Doorlopen tot voor de gracht van Huize Diepenheim, hier rechtsaf.
1e pad links, langs gracht. Volg dit pad verderop naar links (u blijft de gracht volgen).

Op T-kruising links. Op verharde weg links, 1e weg rechts (Odammerweg) gaat over in fietspad. Aan het einde van het fietspad linksaf, bruggetje over.

Steek de Borculoseweg over naar de Oude Borculoseweg.
Let op, ga ter hoogte van huisnr 1 het weggetje in  naar links en daarna direct rechts het paadje in.
Doorlopen totdat u bij de brievenbussen van “het Nieuwe Schelver” komt. Hier linksaf.

Blijf dit pad almaar volgen (negeer de afslagen naar de bungalows).
Zwarte gravelpad gaat over in bladerrijk bospad. Aan het eind van het pad komt u via een droge greppel uit bij een akker.

Bij akker rechtsaf, paadje langs akker volgen tot verharde weg (Krommedijk). Hier links.

Op Borculoseweg rechts. (Voor een kijkje bij Kasteel Warmelo gaat u na een tiental meters even links het hek door).
Vervolg daarna weer de Borculoseweg totdat u bij het pleintje met de platanen in het centrum van Diepenheim bent aangekomen.
Mocht u ook nog bij het Kasteel Nijenhuis willen kijken, ga dan op de Grotestraat rechtsaf.
Doorlopen en kruispunt oversteken naar Nijenhuizerlaan richting Kasteel Nijenhuis.
Aan het eind van de laan komt u bij het kasteel. Wandel daarna terug naar het pleintje met de platanen.

Klik op de kaart voor een grotere afbeeldingRoute, tekst en fotografie (c) Truus Wijnen
Maart 2012

Deze wandelreportage is gepubliceerd in het Lentenummer van het NaoberMagazine.


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks