Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------




woensdag 30 juli 2014

Wandeling De Lutte - Wilmersberg



Deze wandeling is één van de routes uit mijn wandelgids "Twaalf Twentse Tochten".
Ondertussen is de derde druk van deze gids op de markt gekomen, te bestellen bij Uitgever Gegarandeerd Onregelmatig, boekhandels en VVV''s en kan ook online besteld worden bij Bol.com .



Start: is bij Landgoedhotel de Wilmersberg  Rhododendronlaan 7 , 7587 NL De Lutte
Horeca: bij start en in De Lutte, er is een rustplek bij Erve Middelkamp.
Afstand:10 km 
Routebeschrijving: zie aan het eind van dit bericht


Wandeling Wilmersberg - Elfterheurne - De Lutte
10 km


Voor velen is het heuvelachtige landschap in dit deel van Twente een verrassing.
Het bewijs dat je voor klimmetjes en weidse uitzichten écht niet naar Limburg hoeft te gaan en ook de grens niet over hoeft te steken, wordt met deze wandeling wel geleverd. De prachtige landgoederen, bijzondere natuurgebieden en oude Twentse boerderijen maken het plaatje compleet. Een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers!
Het glooiende gebied rondom Oldenzaal en De Lutte – een stuwwal ooit ontstaan in de laatste ijstijd - was erg geliefd bij rijke fabrikantenfamilies die er met name aan het begin van de vorige eeuw hun buitenplaatsen aanlegden.
Landgoed De Wilmersberg, waar deze wandelroute van start gaat, is hier een mooi voorbeeld van.

Landgoedhotel De Wilmersberg
Textielfabrikant Blijdenstein liet op het hoogste punt een door architect Kuipers ontworpen villa bouwen. De markante bebouwing is omgeven door schitterend aangelegde Engelse tuinen naar een ontwerp van de Amsterdamse tuinarchitect Copijn. Op het landgoed van circa 12 hectare ligt ook een
arboretum met tientallen bomen, waarvan sommige exemplaren buitengewoon zeldzaam zijn. Een groot aantal is door de familie Blijdenstein uit het buitenland gehaald.
Ondertussen is De Wilmersberg in handen van een andere eigenaar en is de villa een landgoedhotel geworden. De fraaie ligging op de heuveltop heeft er voor gezorgd dat het terras van het hotel al diverse malen het predicaat ‘fraaiste terras van Overijssel’ heeft gekregen.

Akkers omgeving Elfterheurne



Omgeving Kruisseltlaan De Lutte


Al wandelend zul je vervolgens ook kennismaken met vele andere landgoederen die zo kenmerkend zijn voor dit deel van Twente en kun je tevens genieten van de mooie natuurgebieden met parken en bossen maar ook van de vele weidse uitzichten. En zo kan het zijn dat je tijdens deze relatief korte route van 10 kilometer langs en over de volgende landgoederen en natuurgebieden loopt: De Wilmersberg, Scholtenhaer, Kalheupink, Het Damink, Elfterheurne, Egheria en Het Beernink.
Via het Kerkebos loop je het gezellige De Lutte in. Op het plein voor de kerk zijn voldoende mogelijkheden voor een horecastop, terwijl het evenmin ondenkbaar is dat je met een lekkere ijsco in je hand de wandeling voortzet.

Kapel in het Kerkebos in De Lutte
Via kerkenpaden gaat het naar het bosrijke Het Beernink. Even later loop je over het erf van boerderij Het Monninkhof om vervolgens uit te komen bij het startpunt van deze route. En dan is het geen moeilijke keuze om je wandeling af te sluiten met een gepast drankje op het mooiste terras van Overijssel


In het Kalheupinkpark in Oldenzaal

Tulpenboom Kalheupinkpark Oldenzaal
Informatieteksten

Kalheupinkpark
Het is prachtig wandelen in het Oldenzaalse Kalheupinkpark. Het aan de rand van de bebouwde kom
gelegen park is een openbaar wandelpark met fraaie oude bomen, een kleine bronweide en twee bronvijvers in de vorm van een appel en een peer. Verrassend zijn de kunstwerken die op meerdere plekken te zien zijn. Ze zijn gemaakt door Nicolas Dings, Helga Kock am Brink en Iris le Rütte.
Het park, dat begin 1900 in opdracht van de fabrikantenfamilie Gelderman in Engelse landschapsstijl is aangelegd, wordt ook wel ‘de Engelse tuin’ genoemd. Het oorspronkelijke ontwerp is van landschapsarchitect D. Wattez. Bijzonder in het park zijn de waardevolle en monumentale bomen zoals de amberboom, ginkgo, Macedonische den, metasequoia, tulpenboom, Spaanse aak en Oosterse
plataan. Het park is nu een particuliere buitenplaats en staat onder beheer van de Geldermanstichting.




Orchidee in natuurgebied Elfterheurne

Elfterheurne en Egheria
Natuurgebied Elfterheurne en landgoed Egheria zijn beiden in beheer van Natuurmonumenten.
Elfterheurne is een cultuurlandschap met bos, weilanden met houtwallen, graanakkers en schilderachtige beekdalen. In het oude bos en de eikenhakhoutwallen groeien wilde roos en mispel. Langs de bospaden zijn grasklokjes en boslathyrussen te vinden. De slanke sleutelbloem, kleine valeriaan en breedbladige orchis voelen zich thuis op de natte hooilanden. De kans is groot dat je reeën, hazen en buizerds ziet. In de poelen leeft de zeldzame kamsalamander.
Natuurmonumenten zet zich in om het leefgebied van de kamsalamander te beschermen en te versterken. Ook wordt er gewerkt aan het herstel van beken en bronnen. Grenzend aan Elfterheurne ligt het glooiende hoevenlandschap van landgoed Egheria. Op heldere dagen kun je er – al wandelend op de ‘toppen’ - het in Duitsland gelegen Bentheim zien.
De naam Egheria is een samenvoeging van de voorletters van de zonen van de vroegere
landgoedeigenaar Ten Cate, maar verwijst ook naar bronnimf Egeria.
Op Egheria wordt weer rogge verbouwd, een graangewas dat in Twente vroeger veel op de arme grond werd geteeld. Dankzij de rogge bloeien er ’s zomers weer kruiden tussen het gewas. Door natuurlijk bosbeheer blijven omgewaaide en afgestorven bomen liggen zodat vogels en zoogdieren er hun schuil- en broedplekken vinden. Het dode hout is een prima plek voor mossen, paddenstoelen en insectenlarven.
In de bossen leven vijf soorten roofvogels, vijf soorten spechten en twee soorten uilen. In de houtwallen vinden de appelvink en goudvink een onderkomen. Ook hier is de kans groot dat je – veelal tegen de bosrand - een ree ziet. In de diverse poelen in het gebied zitten kikkers, padden en salamanders.

Grote kans dat je een ree ziet.

Bij Erve Middelkamp



Oude Hooischuur
Vroeger werden schuren veelal gebouwd met de ambachtelijke pen-gat verbindingen.
Hierdoor was het mogelijk het bouwwerk uit elkaar te halen en het elders weer neer te zetten. Het was een roerend goed. Dat verplaatsen is ook gebeurd met de hooischuur die nu op Erve Middelkamp staat.
De vroegere eigenaar van Landgoed Egheria, textielfabrikant Ten Cate, liet de hooischuur in 1970 van Erve Mittendorf in Fleringen naar Erve Middelkamp in De Lutte brengen. De uit 1780 daterende eenbeukige hooischuur met doorrit is inmiddels Rijksmonument.
Op Erve Middelkamp tref je ook een boerderij en enkele andere schuren aan. In één van de schuren is het regiokantoor van een beheereenheid van Natuurmonumenten gevestigd.
Naast natuurgebieden beheert Natuurmonumenten een groot aantal bijzondere gebouwen. Doel is met name om de cultuurhistorische waarde te behouden. De monumentale hooischuur is onlangs gerestaureerd en huisvest nu een fraaie educatie en vergaderplek waarbij de monumentale waarde behouden is gebleven. Bijzonder is de glazen vergaderlocatie op de eerste verdieping. Door de ‘inhouse’ vormgeving is de oorspronkelijke houten constructie van de schuur zichtbaar gebleven. Op de begane grond is een informatieruimte ingericht waar wandelaars koffie kunnen drinken en waar
ook een toilet kan worden gevonden.
In de weilanden bij Erve Middelkamp is een plek waar je mag ‘paalkamperen’.

Koeien omgeving Erve Middelkamp



Juli 2014. Route, Tekst en Fotografie (c) Truus Wijnen

De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of paden voor kunnen komen.

De routebeschrijving & Gpx zijn via de site van Wandelzoekpagina te downloaden.

 - - - - - - - - - - 

Een andere wandeling in de omgeving van De Lutte is de "Topwandeling De Lutte".  Een ‘berg’wandeling van 10 km, in de voetsporen van Michael Sijbom, burgemeester van Losser.
Bekijk het online magazine met daarin een weergave en (te printen) routebeschrijving van de gelopen route.
Klik op de tekst 'click to read'  om het verslag in groter formaat te bekijken.



Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek