Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
zondag 5 april 2015

Wandelen in Twente -- Route De Lutte - BeuningenRondwandeling De Lutte - Beuningen 18 km

Start:  VVV / Dorpshoes Erve Boerrigter.Open vanaf 9.00 uur 
Adres: Plechelmusstraat 14  7587 AM De Lutte
Afstand: 18 km
Horeca: bij het startpunt, in De Lutte en halverwege de route in Beuningen
Routebeschrijving: kan * hier * gedownload worden
Gpx-bestand: * hier *


Op deze rondwandeling van het Twentse De Lutte naar Beuningen vice versa is goed het coulisselandschap te zien waar Noordoost Twente zo bekend om is: een halfopen landschap dat door de beplanting en bebouwing het karakter van een toneel met coulissen heeft. Je wordt constant verrast doordat landschapselementen verdwijnen en even later weer verschijnen. Dit komt vooral door de vele houtwallen in dit gebied, ooit als vee-kering tussen percelen aangelegd.
Het maakt dat wandelen of fietsen hier telkens weer verrassende elementen heeft. Typerend voor Noordoost Twente is ook de Oldenzaalse stuwwal die dwars door de gemeente Losser – waar De Lutte en Beuningen toe behoren -  loopt en het hoogste deel van Oost Nederland is.
Tijdens deze wandelroute loop je langs de flanken van de Paasberg alvorens kennis te maken met het landgoed Hakenberg.
Door een licht glooiend landschap in een landelijke omgeving wordt de tocht voortgezet richting Beuningen. In deze plaats is gelegenheid voor een horeca-stop waarna aan het tweede deel van de route begonnen kan worden.  Was het eerste deel al mooi, ook nu is het volop genieten als over de oevers van de meanderende Dinkel wordt gelopen. En wat te denken van de prachtige paden over de erven bij boerderijen.  Stuk voor stuk hoogtepunten tijdens deze wandeling.
Via het bos met de historische plek bij de galg op de Loabult wordt weer koers gezet naar De Lutte alwaar voldoende mogelijkheden zijn om na te genieten van de wandeling.

Routebeschrijving kan * hier *  gedownload worden.
Gpx-bestand: * hier *


Sfeerbeelden van de route 

Wandelen door het glooiende platteland
Landgoed Hakenberg
Over erven en langs boerenschuren
Een deel van de route gaat langs de Dinkel

De Dinkel
De Gemeente Losser is onlosmakelijk verbonden met de rivier de Dinkel. De rivier ontspring net over de grens in Duitsland, loopt langs Losser en Dinkelland en gaat dan weer Duitsland in om daar uit te monden in de Vechte.
Er zijn maar weinig rivieren in Nederland die nog zo'n mooi natuurlijk karakter hebben als de Dinkel. Waar vind je nog vrij meanderende riviertjes in Nederland. Haast nergens. Grote delen van de Dinkel, voornamelijk in Duitsland, zijn vergraven tot rechte afvoergoten. Maar in Losser en omgeving is de rivier nog in volle glorie, al slingerend door het landschap, te zien. Dat maakt het wandelen en fietsen in deze regio ook zo mooi.
De Dinkel treedt enkele malen per jaar buiten haar oevers. Iets dat  een natuurlijke rivier met zich mee brengt. Met de omliggende grondeigenaren is een regeling getroffen ter compensatie van de jaarlijkse overstromingen. Bij overstromingen wordt het door de Dinkel meegevoerde zand op de oevers afgezet. Het zand vormt zandduintjes en oeverwallen. Het zijn samen met de natte graslanden die ook ontstaan door de overstromingen in het rivierdal een eldorado voor kwelplanten en weidevogels.
De door het meanderen ontstane steile oevers zijn weer ideale broedplekken voor ijsvogels. En in de prachtige oude houtwallen met struiken zoals de wegedoorn en de wilde kardinaalsmuts voelen vogels zoals de grote gele kwikstaart en oeverzwaluwen die broeden langs de oevers van een rivier zich in hun element.
De Dinkel is ca. 93 km lang. Hiervan ligt 38 km in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, 46 km in de Twente, 9 km in de Duitse deelstaat Nedersaksen.


Omgeving Beuningen
Route, tekst en fotografie (c) Truus Wijnen
Voorjaar 2015
Update Februari '18


De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen.


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks