Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
dinsdag 12 mei 2015

Wandeling Rijssen - Ypelo - Grimberg
Rondwandeling vanaf Station Rijssen  
Rijssen - Regge - Ypelo - Grimberg - Rijssen

Start: is bij het NS station Rijssen, Stationsdwarsweg 3, 7461 AR Rijssen
Afstand: rondwandeling van 15 km
Route: je loopt zowel over verharde weggetjes (in Rijssen en naar Grimberg) als fiets- en onverharde paden langs de Regge of akker- en bospaden. 
Horeca: in centrum Rijssen: Schild 2b, ‘Meneer broodjes & zo’. Vanaf 9.00 uur open. Niet op zondag. Op 1/3 van de route ben je in de buurt van een Landal Park. Hier is horeca, naast de receptie. Koffie e.d. vanaf 9.00 uur. Lunch vanaf 13.00 uur. Op laatste deel van de route: Theehuys Grimberg = beperkt open.
Honden: kunnen mee mits aangelijnd
Routebeschrijving: kan * hier * gedownload worden (met update april '20)
Gps: kan * hier * gedownload worden

Update september 2018: Op dit moment wordt een deel van de Regge nieuw ingericht. Dit heeft voor deze route de volgende consequenties: Bij punt 2: Als je onder de brug doorgelopen bent loop je vervolgens niet verder réchts langs de Regge (daar zijn ze namelijk aan het werk) maar loop je de brug over en vervolg je de route aan de linkerzijde van de Regge. Blijf nu doorlopen tot aan de verharde weg. Hier naar rechts en dan direct na de brug naar beneden, volg het pad dat onder de brug doorloopt. Nu verder lezen na punt 3 van de routebeschrijving (situatie september ‘18). Een en ander is verwerkt in de te downloaden routebeschrijving.


Een wandeling starten vanaf een station heeft vaak als prettige bijkomstigheid dat je ook nog het één en ander van een plaats zelf kunt meepakken. Dat is ook het geval bij deze wandeling die start bij het station van Rijssen en vervolgens een stuk door het centrum van de plaats loopt. Meegenomen is dat je er langs een horecagelegenheid komt die al vroeg op de morgen open is en waar koffie gedronken kan worden. In datzelfde centrum is elke maandag een grote markt die bekend staat om z’n ruime aanbod van stoffen. De markt wordt ook wel de lapjesmarkt genoemd.

Op de markt in Rijssen
In Rijssen staan meerdere kerken. Tijdens de route passeer je er enkele. Bijzonder is de door architect Joseph Cuypers  ontworpen Rooms Katholieke  Dionysiuskerk aan de Rozengaarde. Het is een rijksmonument en wordt  gewaardeerd omdat het van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang is.
Aan de rand van Rijssen loop je langs de grachten van havezate de Oosterhof om even later bij de Pelmolen een pad langs de Regge op te gaan. Bij de molen ligt ook het botenhuis van een replica van een Enterse  Zomp; een oud type schip in de vorm van een platbodem. Door de geringe diepgang van 40 centimeter was het bij uitstek geschikt voor de smalle, bochtige en ondiepe riviertjes in Oost-Nederland. Met de boot kon zowel worden gezeild en geboomd. En zo nodig kon de zomp  via een jaagpad voortgetrokken worden.

Gracht Havezathe de Oosterhof

Wandelpad langs de Regge


De rivier de Regge wordt via een oeverpad een flink stuk gevolgd en wordt bij het buurtschap Rectum verlaten. Het in de gemeente Wierden gelegen Rectum is aan zijn – Nedersaksische - naam  gekomen door de samenvoeging van verbasterde woorden Recde of Regde  wat de oude naam voor is voor de Regge en -tem, -tum, van heim, wat woonstede betekent. Rectum betekent  dus nederzetting aan de Regge. Het gebied Het Mokkelengoor waar je doorloopt is onderdeel van het natuurproject de Doorbraak waarbij een nieuwe waterloop met een lengte van 13 km wordt aangelegd. 
Via rustige, kleine verharde weggetjes door agrarisch gebied wordt koers gezet naar het bosgebied van buurtschap Notter - Grimberg.  Havezate De Grimberg heeft er ooit gestaan. Daar zijn nu alleen nog de toegangspoort en een grachtencomplex. Notter is bekend om z’n in het voorjaar bloeiende krentenbloesems.In Notter bevindt zich ook het genoeglijke theehuys Grimberg. 
Smalle paden langs bos en weiland en dwars over een akker volgen om daarna weer in de nabijheid van Rijssen te komen.Voor je in Rijssen weer bij het station bent gearriveerd moeten nog wel enkele barrières genomen worden. Maar als je dan het spoor, de Regge en de fietstunnel  bent gepasseerd en ook nog de verleidingen van de GPS-winkel  hebt weerstaan dan is het niet meer zo ver voor je weer terug bent bij het startpunt van deze wandeling.


Pelmolen Ter Horst
Een pelmolen is een type molen waarin vroeger gerst tot gort of rijst gepeld werd om het kaf van de graankorrel te scheiden. Voor het pellen is veel windkracht nodig. De meeste pelmolens hebben daarom naast pelstenen ook maalstenen zodat er bij onvoldoende wind voor het pellen nog wel graan gemalen kan worden. In tegenstelling tot maalstenen, waartussen graan gemalen wordt, wordt de gerst gepeld met de zijkant van de stenen, die hiervoor op de zijkant geribbeld zijn. In Rijssen staat nog een pelmolen.  Er ooit gebouwd door Jan ter Horst die meerdere jaren burgemeester was van Rijssen. De pelmolen heeft er zijn naam aan te danken. Bijzonder aan de molen is dat hij een voor Nederland unieke combinatie van functie olie- en pelmolen heeft. De boeren brachten er  hun lijn-, kool- en raapzaad om het te laten pletten en tot olie te slaan. En de  gerst werd er ook, zij het in mindere mate, gepeld.  De molen was door zijn ligging aan de rivier de Regge goed bereikbaar voor de Zompen – platbodems – en werd daardoor één van de belangrijkste industriemolens van Twente. Rond 1975 werd de molen grondig gerestaureerd. Molenaars doen nu dienst als gidsen. Ook wordt er nu weer lijnolie uit vlaszaad gewonnen en worden er diverse producten zoals bio-lijnolie en lijnkoeken verkocht.
De molen is te bezichtigen en als er genoeg wind is wordt er olie geslagen.


Havezate de Oosterhof
Wilde je in de in de 16e eeuw lid worden van de Statenvergadering van Ridderschap en Steden – het hoogste gezag in die tijd – dan moest je als ridder wel een havezate hebben. Verder moest je ook flink wat geld hebben en van adel zijn. Rondom de havezates waren ter beveiliging muren en grachten gemaakt . Een goede plek dus voor het opbergen van je have. Het bood daarnaast ook nog eens bescherming aan bv boeren die daar op hun beurt weer diensten voor terug leverden.
Havezate de Oosterhof  - voor het eerst genoemd in een akte van 1334 – is door de eeuwen heen in bezit van diverse families geweest, raakte in verval en is in 1960 in handen gekomen van de toenmalige gemeente Rijssen. Het biedt nu onderdak aan o.a. het Rijssens Museum en het Internationaal Brandweermuseum. Binnen de grachten is een tuin aangelegd die voor het publiek vrij toegankelijk is. Je kunt er onder andere komen door aan de zijkant van het kasteel de witte brug over de gracht over te steken. De brug was een geschenk van een plaatselijk bedrijf ter gelegenheid  van een 100-jarig bestaan.


Wandelen langs akkers

April: volop bloeiende krentenbomen omgeving Grimberg
In het voorjaar staat er dalkruid in Notter - Grimberg


Enkele sfeerbeelden


Kaart met update Januari '19

De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen.

Update Januari '19 

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks