Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
zaterdag 21 november 2015

Wandeling omgeving Joppe


Kuieren in de omgeving van Joppe 
Een ontspannen wandeling in een bijzonder deel van de Achterhoek


Start- en eindpunt:  Restaurant De Zevensprong (let op, op de gevel staat de Zessprong)
Adres: Dortherdijk 6, 7215 LC Joppe
Afstand: 7 km
Honden: aangelijnd
Horeca: bij start en halverwege in Joppe; Het Bosrestaurant, Joppelaan 100,
7215 AE Joppe.
Routebeschrijving met kaartje: is  * hier *  te downloaden

In Joppe kan het alle kanten op. Al jarenlang staat op een knooppunt van wegen en paden, midden in de bossen van Joppe een prachtige handwijzer. Zes handbordjes geven elk een richting aan naar plaatsen als Eefde, Gorssel of Zutphen. De laatste is 1½ uur gaans. Te voet dan welteverstaan. Duidelijk is dat het wat betreft de schoonheid van de omgeving niet veel uitmaakt welke keuze gemaakt wordt, want de zessprong wordt omgeven door prachtige landgoederen en natuurgebieden. Op de veelsprong zelf bevindt zich een genoeglijke uitspanning met speeltuin en midgetgolf. Die draagt de naam – en dat is bijzonder – de Zevensprong, alsof het wil zeggen dat er ook nog altijd voor die kant gekozen kan worden. De kuierroute gaat in de richting van Joppe. U kunt zo kennismaken met het landgoed Joppe en de plaats met dezelfde naam. Neem een kijkje in de imposante neogotische kerk of neem plaats op het lommerrijke terras van het Bosrestaurant om daarna koers te zetten naar de zevensprong op de zessprong.

De oude handwijzer op de zessprong
In de wijngaard


De zessprong en de handwijzer
Het waren de broers Wichers die begin vorige eeuw op deze zessprong hun slagersbedrijf begonnen.
Na de oorlog zorgde een nazaat voor uitbreiding van de activiteiten en zo kwamen er een kippenhandel, ijsmakerij, café-restaurant en speeltuin bij. Hiervan is ondertussen alleen nog het café-restaurant aanwezig. Al is het dan wel in andere handen gekomen. De laatste eigenaar heeft het verkocht en is neergestreken aan de andere kant van de zessprong waar hij een wijngaard heeft. Over de bekende houten handwijzer op de zessprong zegt hij “De handen van mijn tante Martha zijn
als voorbeeld voor de handwijzer gebruikt”.

In alle jaargetijden is het prettig wandelen in de omgeving van Joppe

In de zomer kan het bladerrijke bos verkoeling geven

Markesteen aan de Eikeboomlaan

Poppenhuisachtig tafereeltje aan de Eikeboomlaan
Markesteen

Markestenen werden geplaatst om de grens van marken te aan te geven. De markesteen aan de Eikeboomlaan is er neergezet in 1712. Van de markepaal die op de steen staat, is nog maar een
klein gedeelte over. Op de paal stond de tekst Gorssel, terwijl op de driehoekige steen de
marken Eefde, Eschede en Harfsen worden vermeld.
In één van de dikke bomen langs het fietspad, in de nabijheid van de markesteen zit een hol gedeelte. Regelmatig zijn hier bijzondere ‘poppenhuisachtige’ tafereeltjes te zien. Door wie ze gemaakt worden is een raadsel.

Gracht achter Kasteel 't Joppe

Kasteel 't Joppe

Wandelpad richting Joppe

Neogotische kerk in Joppe
Toegang tot de begraafplaats

Kerk en begraafplaats
De imposante neogotische kerk middenin het kleine Joppe, met de naam ‘Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming’, is een rooms-katholieke kerk. Deze kerk is gebouwd in de jaren 1866-1868 in opdracht van baron E.A. van Hövell tot Westerflier, destijds bewoner van Kasteel ’t Joppe. Zo hoefde
hij niet meer elke zondag met personeel en pachters naar Zutphen om daar de kerk te bezoeken.
Het kerkhof is een bezoek waard, er staan waardevolle karakteristieke zerken en ook is er een Mariakapelletje. Op het kerkhof staat een grote gedenksteen van de familie Hövell tot Westerflier.

Ook bij Het Bosrestaurant is het goed toeven

De route gaat deels door bosgebied

Op veel plekken zijn in de herfst paddenstoelen te zien...
terwijl er in het voorjaar volop fris groen te bewonderen is.De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen.

Route, tekst en fotografie (c) Truus Wijnen

Najaar 2015


Deze wandelroute is één van de wandelingen uit mijn wandelgids "Kuieren kijken en kieken in de Achterhoek". De gids is mei j.l. op de markt gekomen en is te koop in de boekhandels en bij VVV''s maar kan ook online besteld worden bij Bol.com .
Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks