Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------zondag 29 mei 2016

Wandeling Ruurlo - een gevarieerde korte route door bos en buitengebied


Kasteel Ruurlo

Gevarieerde wandeling door bos en buitengebied van Ruurlo
3 of  6½ km

Start: Pannenkoekboerderij De Heikamp, elke dag geopend van 11.00 - 20.00 uur.
Adres: Hengeloseweg 2  , 7261 LV  Ruurlo
Afstand: 3 of 6½ km
Horeca: bij start
Routebeschrijving + kaart: is  * hier *  te downloaden
Update april '17: ivm werkzaamheden in het park rondom Huize Ruurlo zijn diverse paden afgesloten. De 6½ km-route is derhalve op dit moment minder goed te lopen.


Dat je niet altijd grote afstanden hoeft te lopen voor een gevarieerde wandeltocht, bewijst deze wandeling in de omgeving van Ruurlo. Op de route wordt je niet alleen verrast door een prachtig bosgebied maar passeer je ook een bijzonder heideveldje waar je al wandelend nog een steentje kunt bijdragen aan het onderhoud: je mag er nl de boompjes uittrekken! Langs de randen van het bos koers je vervolgens richting het buitengebied van Ruurlo. Je maakt er kennis met de plattelandsomgeving en komt via een prachtig wandelpad langs de Baakse Beek uit in de omgeving van het Kasteel Ruurlo.
De durfals kunnen nog het Doolhof in en ter afsluiting van de wandeling heb je de keuze om nog het klimbos in te gaan, een kabouterpad te volgen of een lekkere pannenkoek te verorberen.
Het kan niet anders dan dat dit een geslaagde wandeldag wordt.

Een deel van de route gaat door het bos

Buitengebied Ruurlo
Baakse Beek
Ook in de winter is deze wandeling zeer de moeite waard
Aan het eind van de wandeling passeer je de Doolhof
Doolhof
De doolhof in de bossen van Ruurlo is met een oppervlakte van bijna 1 hectare en een lengte van paden van 1188 meter het grootste heggendoolhof ter wereld en is opgenomen in het Guiness Boek of Records.
Het in 1890 door de familie Van Heeckeren van Kell aangelegde doolhof heeft - nadat het na de oorlog niet meer werd onderhouden - een grondige renovatie onderdaan die werd uitgevoerd door
Staatsbosbeheer. Taluds werden hersteld, paden opnieuw uitgegraven en duizenden jonge beuken geplant. Het duurde toen nog tien jaar voordat de doolhof weer voor publiek kon worden opengesteld.

Kasteel Ruurlo
Watermolen bij Kasteel Ruurlo
Kasteel Ruurlo
Kasteel Ruurlo (in 1326 genoemd) is vanaf de 15e eeuw in handen van de Nederlandse adellijke familie Van Heeckeren geweest. Het ligt omgeven door grachten in een prachtig park, dat in Engelse landschapsstijl werd aangelegd en weer grotendeels werd gerestaureerd. In het park, dat ook geheel omgracht is, staan in het voorjaar de vele rododendrons in bloei. Het park is vrij toegankelijk, zodat het kasteel van alle kanten goed bekeken kan worden.
Het kasteel, dat in 1977 in bezit kwam van de gemeente Ruurlo, is tot 1985 in gebruik geweest als gemeentehuis. Het heeft enige jaren leeg gestaan, maar werd in 2012 verkocht aan een particulier die er een museum van wil maken.
Het kasteel Ruurlo wordt momenteel (situatie voorjaar 2015) gerenoveerd tot museum en zal een locatie worden van het museum 'MORE' museum voor modern realisme met als hoofdvestiging Gorssel. In de locatie Ruurlo zal veelal het werk van Carel Willink te zien zijn.
Het museum zal rond 2016-2017 haar deuren openen.

Bij het start- en eindpunt van de wandeling is een pannenkoekenboerderij

En dan na de wandeling een pannenkoek?

De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen.

Voorjaar 2015. Update mei 2016 
(c) Route, Tekst en Fotografie Truus Wijnen


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks