Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
maandag 29 augustus 2016

Wandeling Zwillbrock
Wandelen bij het Zwillbrocker Venn 
Op zoek naar de flamingo's

Zwillbrock, een buurtschap dat amper 250 inwoners telt, wordt jaarlijks door duizenden mensen bezocht. Verbazingwekkend is dat niet, want de plaats die pal aan de grens met Nederland ligt, heeft veel te bieden.
 Natuurliefhebbers, vogelaars, fotografen en cultuurminnaars hebben ieder hun reden om naar Zwillbrock af te reizen om daar vervolgens al wandelend of fietsend op pad te gaan. Terwijl voor de cultuurliefhebbers de barokke kerk het hoogtepunt is, is voor natuurliefhebbers het natuurreservaat Zwilbrocker Venn een waar eldorado.
Waar ooit turf werd gewonnen, is nu een watervlakte te vinden waar een groot deel van het jaar de kokmeeuwen het hoogste woord hebben. Van verre afstand zijn deze vogels reeds te horen. Het natuurreservaat, dat naast de kokmeeuwenplas ook nog bestaat uit heide, veen, bossen en graslanden, is ook bekend door de flamingo’s die er te zien zijn. Ooit zijn ze ontsnapt uit dierentuinen, nu broeden ze op een eiland midden in het water. Informatie over het natuurreservaat is te vinden in het bezoekerscentrum van het ‘Biologisch Station Zwillbrock'. 
De parochiekerk St. Franziskus, die bekend staat als het barokke kerkje van Zwillbrock, heeft een overweldigend mooi interieur in barokstijl. Blijf niet buiten staan, maar ga echt even naar binnen om dit te bekijken. Zowel de kerk als het bezoekerscentrum liggen bij het startpunt van deze route. Je kunt kiezen uit 2 afstanden. Kiest je de lange variant, dan maak je naast het Zwillbrocker Venn ook kennis met het even verderop gelegen natuurgebied de Leemputten.

Start: parkeerplaats bij Restaurant Kloppendiek/ Barokkerk Zwillbrock, Zwillbrock 8, 48691 Vreden, Duitsland (net over de grens bij Groenlo). Is deze parkeerplaats vol, rij dan een klein eindje door, dan ziet u zowel links als rechts nog meerdere parkeermogelijkheden. 
Afstand: 7 of 10 km
Honden aangelijnd
Wandelwagens: korte route geschikt voor wandelwagens. Route kan ook gefietst worden. 
Horeca: bij het startpunt (Restaurant Kloppendiek) of café Reirink (bij Ludwig, beperkt open) en ook is het mogelijk om koffie te drinken in het bezoekerscentrum van het Biologisch Station Zwillbrock dat dicht bij de start van de route ligt, zie bij 1. Open vanaf 8.00 uur. 
Op de langere route komt u ook nog langs een andere horecagelegenheid.
Route en kaart: staan op * deze * pagina.


Infobord langs de route
Flamingo's broeden op een eiland midden in het water.
Kokmeeuwen 
Zwillbrocker Venn 
Niet ver van Groenlo, net over de grens met Duitsland, ligt het natuurgebied Zwillbrocker Venn. Het herbergt een grote, luidruchtige, kokmeeuwenkolonie. De reden waarom de plas ook wel kokmeeuwenplas genoemd wordt. Heel bijzonder is dat er op een eilandje midden in de plas een groep flamingo’s broedt. Het is de meest noordelijk gelegen broedplaats van Europa. De flamingo’s komen rond half maart vanuit hun winterverblijven aan het IJsselmeer en Rijndeltagebied naar het Zwillbrocker Venn om er te broeden. Rond half september vertrekken ze weer. De kokmeeuwen komen rond dezelfde tijd. Vanaf midden juli als de jongen kunnen vliegen, vertrekken ze geleidelijk aan. Op diverse plekken in het gebied staan vogelkijkhutten zodat de vogels goed te zien zijn. In het natuurreservaat Zwillbrocker Venn is naast veengebied ook een groot heidegebied te vinden. Een belangrijk leefgebied voor zeldzame broedvogels als zomertaling, blauwborst en wielewaal.Bezoekerscentrum Biologisch Station Zwillbrock
Bezoekerscentrum
Het is zeer de moeite waard een kijkje bij het het bezoekerscentrum te nemen. Het centrum is gevestigd in het gebouw van het Biologisch Station Zwillbrock (BSZ) en ligt in de buurtschap Zwillbrock bij het startpunt van de kuierroute. In het centrum kunt u een beeld krijgen van de flora en fauna in de gebieden, waaronder het Zwillbrocker Venn, dat onder het beheer van BSZ staat. Hierbij werkt ze samen met de met de boeren in de omgeving. Deze boeren plegen extensieve landbouw waarbij geen meststoffen en gewasbescherming worden gebruikt.


Barokkerk Zwillbrock
interieur barokkerkBarokkerk
In de tijd van de Reformatie trokken veel gelovige katholieke Nederlanders naar (schuil- ) kerkjes in Duitsland. Ook in het net over de grens gelegen Zwillbrock kon men terecht in een kerkje dat toen nog gemaakt was van turfplaggen. Vanwege de grote toeloop van mensen werd er al snel een kapel neergezet die nog diverse malen is uitgebreid. Uiteindelijk is in 1713 een klooster gesticht met daarnaast een barokkerk. Het klooster is ondertussen afgebroken, maar de kerk staat er nog. Het heeft een interieur in barokstijl dat in de tweede helft van de vorige eeuw is gerestaureerd. Het is één van de best bewaarde kerkinterieurs van Münsterland.

Vlonderpad in natuurgebied Leemputten


Leemputten
Het natuurpark Leemputten is ontstaan uit vroegere leemgroeve. Tot 1975 is er leem - een grondsoort die gebruikt wordt als bouwmateriaal - gewonnen voor een steenfabriek in Groenlo. Nadat de winning werd gestaakt liepen de gaten vol water en ontstond een prachtig natuurgebied. Op een oppervlakte van zo', dertig hectare zijn plassen, brekebenen en vochtige graslanden te vinden. vele vogelsoorten maken hier dankbaar gebruik van als broed- en rustplaats.


Vanuit de schuilhut kun je in de verte de flamingo's zien

Wandelpad op en langs de grens
Op meerdere plekken langs de route zijn vogelkijkhutten

Bekijks langs het wandelpad
Als je geluk hebt komen de flamingo's wat dichterbij
en kun je - als je een zoom op je fototoestel hebt - deze foto's maken
Een deel van de route gaat door weilanden

Kaart van de wandelroute


Deze wandelroute is één van de wandelingen uit mijn wandelgids "Kuieren kijken en kieken in de Achterhoek". De gids is mei j.l. op de markt gekomen en is te koop in de boekhandels en bij VVV''s maar kan ook online besteld worden bij Bol.com . 


De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen.

Route, tekst en fotografie (c) Truus Wijnen
Zomer 2016

Een overzicht van alle andere routes is * hier * te vinden.
Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks