Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------vrijdag 8 juni 2018

Wandeling langs de Regge bij Hancate


Rondwandeling Hancate Velderberg

Op pad langs de Regge bij Hancate (Hellendoorn) en door natuurgebied 
Velderberg van Landschap OverijsselStart: Parkeerplaats Hancate - Velderberg
Adres: Hancateweg Oost, 7447 TL Hellendoorn ( tussen de huisnrs 7 en 9 parkeerplaats ligt ad linkerzijde, net na passeren van een brug. Let op, ligt in een bochtig deel van de weg).)
Afstand wandelroute: rondwandeling van 8 km. 
Route-informatie: de wandelroute is een combinatie van paaltjesroutes van het Wandelnetwerk.  
Routebeschrijving: kan * hier * gedownload worden.
Kaart: aan eind van dit bericht
Gps: kan * hier * gedownload worden. Op de mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Horeca: geen

- - - - - - - - - - - - 

Op deze wandeling wordt kennisgemaakt met de weer meanderende rivier de Regge, het langs de oevers gelegen natuurgebied Velderberg en ook loop je door buurtschap Egede. 
Een korte wandelroute die gelopen kan worden door het volgen van paaltjes. Voor deze wandeling zijn diverse routes gecombineerd. Zie hiervoor de routebeschrijving.
Onderstaande foto's geven een impressie van het wandelgebied. 

De Regge
De Regge is in de vorige eeuw voor de scheepvaart vergroot en gekanaliseerd. Dit had mede tot gevolg dat water snel werd afgevoerd. Tegenwoordig is er geen scheepvaart meer op de Regge. Daarnaast is men tot het inzicht gekomen dat regenwater zoveel mogelijk vastgehouden moet worden op de plek waar het valt. Zo kunnen overstromingen worden voorkomen en verdroging in de zomer worden tegengaan. Na het Reggeherstelproject waarin o.a. oude Reggearmen uitgegraven werden en oude meanders weer de loop van de rivier gingen bepalen groeien oevers en dammen weer vol en krijgen een natuurlijk en moerasachtig karakter.


De Regge heeft weer haar natuurlijke karakter
Imposante boom langs de Regge
Natuurlijke oevers met fraaie planten
De Velderberg is een van de gebieden van Landschap Overijssel
Natuurgebied Velderberg
Het langs de oevers van de Regge gelegen natuurgebied Velderberg is nu een prachtig en afwisselend gebied geworden met bijzondere flora en fauna. Onder andere te danken aan het feit dat delen door de wateropvang regelmatig onder water staan.
Op akkers rond De Velderberg wordt door een ecologisch landbouwbedrijf granen geteeld. Het zijn prachtige akkers die liggen langs de meanderende Regge. Tussen de granen tref je bijzondere planten aan waaronder korenbloem en kamille.


Op delen van de route lopen ook koeienOmgeving Egede
Buurtschap Egede
Langs het Overijssels Kanaal
Vistrap bij HancateDe hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Juni 2018
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen
Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks