Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------maandag 28 oktober 2019

Rondwandeling Arnolds Bauernhofcafé - natuurgebied Samerott
Rondwandeling 
Arnolds Bauernhofcafé - Samerott

Een wandeling waar niet alleen natuurliefhebbers en -fotografen 
maar ook taartenliefhebbers aan hun trekken komen. 

Start- en eindpunt: Arnolds Bauernhofcafé
Adres: Am Esch 11, 48465 Samern. Parkeerplaats is aan achterzijde.
Afstand: 8½ km. Je kunt de route met ruim een kilometer inkorten thv de Ravenboom. Dit wordt in de routebeschrijving duidelijk aangegeven.
Honden: beschermd natuurgebied: niet toegestaan
Horeca: bij start. Open Wo – Vrij vanaf 14.00 uur. Za vanaf 11.00 uur Zon vanaf 9.30 uur. Op zondag Frühstücksbuffet vanaf 9.30 uur, ‘s middags 'Kaffee und Kuchen Satt': Taarten- en koffiebuffet (8,50 euro)
Routebeschrijving + kaart: kun je * hier *  downloaden
GPS: track is * hier * te downloaden. Op je mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Kaart: Aan eind van dit bericht en in de routebeschrijving

Route-info: in regenachtige periodes kunnen stukken van de route modderig zijn. Paden kunnen deels ‘verhard’ zijn met stenen waardoor het af en toe behoorlijk hobbelig lopen is. De wandeling gaat vnl over de veelal rechte hoofdpaden in het gebied. Er zijn diverse zijpaden die uitnodigen om in te lopen maar vaak zijn dit geen doorgaande paden of blijken verderop niet meer toegankelijk te zijn of dichtgegroeid te zijn. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Een wandeling die niet alleen heel speciaal is vanwege het zeer bijzondere natuur(bos)gebied Samerott waar je doorheen loopt ) het bos is nl bekend en vooral in het voorjaar zeer geliefd bij natuurliefhebbers en -fotografen) maar ook vanwege het startpunt Arnolds Bauernhof alwaar je op zondagmiddag kunt aanschuiven voor het taartenbuffet. In Duitsland genaamd 'Kaffee und Kuchen Satt': voor een vast bedrag volop taart eten en koffie/thee drinken. Het is aan de wandelaar de keuze of je dan vóór of ná de taart op pad gaat :-D Samerott ligt nabij de plaats Schüttorf op 20 minuten rij-afstand van De Lutte. 

Arnolds Bauernhofcafé
Dit Café-Restaurant is gehuisvest in een monumentale boerderij uit 1863. In het gerestaureerde pand kan men tegenwoordig in meerdere ruimtes wat eten of drinken. Zo is er een genoeglijke opkamer, een vml dorsvloer of de delle waar nog landbouwmachines staan en andere zaken zoals meubels van vroeger maar ook een legendarische kook- en bakoven uit 1920 of de zeven meter diepe zandstenen waterput. 
Arnolds Bauernhofcafé staat bekend om z’n buffetten op zondag. Typisch Duits is het Frühstücksbuffet (ochtend). Maar ook het ‘Kaffee und Kuchen Satt’ een buffet waar je (‘s middags) voor een vast bedrag onbeperkt koffie/thee met diverse soorten taart kunt eten, is in de wijde omgeving bekend. 

Arnolds Bauernhofcafé
Taartenbuffet

Natuurgebied Samerrott 
Het ten zuidoosten van de plaats Schüttorf gelegen natuurgebied Samerrott is een van de oudste bossen in de Grafschaft Bentheim. Het is particulier bezit en wordt beheerd door de bosbouwcoöperatie Samerrott. Het bos (226 ha gemengd bos met vnl eiken en haagbeuken) behoort tot de zgn FFH-gebieden van Nedersaksen. FFH-gebiedenzijn Europese beschermde natuur- en landschapsgebieden aangewezen conform de Fauna-Flora-Habitat-richtlijn en dienen ter bescherming van planten, dieren en habitattypen. FFH-gebieden maken deel uit van het Natura 2000-netwerk. 
Met name in het voorjaar is het voor natuurliefhebbers en –fotografen volop genieten in het bos. Het eiken-haagbeukenbos heeft in de nattere delen een ondergroei van slanke sleutelbloem, grote muur, bingelkruid en boszegge. In de drogere gedeelten zie je daslook en aronskelken maar ook holwortel en muskuskruid. De bloeiperiode van deze planten loopt van midden tot eind april. Prachtig is ook het frisse voorjaarsgroen van de eerste bladeren. En wat te denken van de vele vogels (waaronder vrijwel alle mezensoorten, bonte vliegenvanger en de grote en kleine bonte specht) die je er ziet en hoort. In de herfst is het vervolgens dan weer volop genieten van de gevarieerde herfstkleuren.
Kortom Samerott is niet alleen een fijne plek voor natuurliefhebbers maar biedt ook natuurfotografen het hele jaar door interessante motieven. 

Gehakkelde aurelia op daslook
Voorjaar
Daslook

Grote muur
Aronskelk

Ravenboom
In het midden van het bos stond tot laat in de 9e eeuw de legendarische ravenboom met (naar zeggen) een omtrek van 11 m en een diameter van 3,5 m. De boom was ooit gewijd aan de Germaanse god Wodan, op wiens schouders twee raven zaten, die hem advies gaven. 
De ravenboom verloor zijn kroon in 1798 tijdens een storm. Later werd de resterende 4 meter hoge stronk in brand gestoken. In de as van de boom werd later een nieuwe eik geplant en werd tevens een omheining gemaakt met omvang van de vml eik. 

Naar de Ravenboom

Infobord over de ravenboom
Hekwerk geeft de omvang vd voormalige boom aan

Ook in de herfst is het zeer de moeite waard om te wandelen door het bosgebied. Maar het kan er modderig zijn.

Het kan modderig zijn
Langs boerderijen
Kaart van de wandelroute
De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen.

© Oktober 2019, Truus Wijnen
Met dank aan route-controleurs Marjolein en Corine

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks