Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'
Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.

Truus Wijnen woont in de prachtige omgeving van Twente, waar ze veel aan het wandelen is. Haar hobby's wandelen én fotograferen zijn mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ze geniet ervan het plezier van een en ander middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek is ze begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. Een overzicht van de routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes. Ondertussen zijn er meerdere wandelgidsen verschenen.
Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

Foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.
De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------donderdag 23 juli 2020

Rondwandeling Fleringen Herinckhave Baasdam


Rondwandeling 
Fleringen Herinckhave Baasdam


Start: vanaf de parkeerplaats (tussen het restaurant en de molen) bij Café Restaurant De Molen
Adres: Ootmarsumseweg 203, 7666 NB Fleringen
Afstand: 14 km
Horeca: bij start, open vanaf 10.00 uur
Honden: aangelijnd
Info: delen van de route kunnen behoorlijk begroeid zijn
Routebeschrijving: kun je * hier * downloaden.
Gpx kun je * hier * downloaden. Op mobiel of tablet kan dit bestand het best gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Kaart: aan eind van dit bericht. Nummers in de routebeschrijving komen overeen met nummers op de kaart.


De molen van Frielink, ook Fleringer molen genoemd
De molen is op zaterdagmiddagen open

Zeer afwisselende route met verrassende paden in een bijzondere gebied tussen Fleringen en Tubbergen.
Start is bij het sympathieke en authentieke restaurant De Molen dat - hoe verrassend :-D - bij de molen van Fleringen gesitueerd is. Vanaf daar ga je via de Monnikenbraak de landgoederen Herinckhave (bij velen wel bekend in ieder geval van naam) en het wat minder bekende Baasdam verkennen. Vooral laatstgenoemde zal een verrassing zijn: je maakt er kennis met prachtige paden langs akkers vol bloemen. Op Landgoed Baasdam is er aandacht voor karakteristieke landgoedelementen zoals knoteiken en overhangende takken langs weilanden.
Zeker vermeld moet ook worden de passages langs het werk van kunstenaar Ulrich Rückriem.
Natuurlijk mag op deze tocht de wereldberoemde Kroezeboom op de Fleringeres niet ontbreken. Op het laatste deel van de route volgt nog een fraai wandeldeel over landgoed Herinckhave alwaar je natuurlijk ook langs de havezate en watermolen loopt.

In de routebeschrijving wordt bij diverse punten op de wandeling informatie gegeven over een en ander. Ook staan er op meerdere plekken langs de route infobordjes waarop te lezen valt over onder andere de pachtboerderijen. Daarnaast kan er op internet veel informatie gevonden worden over de landgoederen en ook over Ulrich Rückriem. Zeer de moeite waard om op te zoeken en te bekijken.
Leuk om te vermelden is nog dat er op landgoed Baasdam ook vakantiewoningen te huur zijn. Je kunt  er over lezen op hun site (baasdam.nl).

Enkele foto's van de route. Foto's op willekeurige volgorde.

Fijn bankje, mooi uitzicht. 
Op landgoed Baasdam
Beuk met olifantsvoet :-D


Meanderende Fleringermolenbeek
Fraaie smalle paden
Verstilde bosvennetjes op landgoed Herinckhave

Herinckhave is een 64 ha groot landgoed met een 18-eeuwse havezate met dezelfde naam. De havezate wordt geflankeerd door twee bouwhuizen en is omringd door grachten


Infopunten langs de route

De Kroezeboom - een zomereik - is de oudste zomereik van Nederland en wellicht ook (een van) de oudste en bekendste bomen van ons land. 


Ulrich Rückriem
Op deze wandelroute kom je ook langs werk van kunstenaar Ulrich Rückriem: Zeven stèles en het Panorama Rückriem.
De in Düsseldorf geboren (1938) Rückriem is een internationaal bekend en gerespecteerd  kunstenaar. Hij begon zijn loopbaan als steenhouwer en werkte onder andere als gezel mee aan de restauratie van de Keulse Dom. Begin jaren zestig koos hij voor het vrije kunstenaarschap. vanaf 1968 creëerde hij zijn eerste stenen beelden. Hij wordt vaak zowel met Minimalisme als met Conceptuele kunst geassocieerd. Rückriems werken op Baasdam zijn verwezenlijkt door de Stichting Rückriem in Twente in samenwerking met landgoed Baasdam en Stichting Kunst en Natuur Baasdam.
Lees voor verdere informatie de infoborden bij de kunstwerken of op de site van Baasdam: https://baasdam.nl/beleven-op-baasdam/ruckriem/

'Zeven stèles' kunstwerk van Ulrich Rückriem
'Ursprung'  Panorama Rückriem
Langs het wandelpad
Langs het wandelpad
Landgoed Baasdam
Landgoed Baasdam ligt ten oosten van Tubbergen. Het werd in 1939 gekocht door Egbert Gorter van de familie ter Kuile die het eerder (in 1905) hadden gekocht van een adelijke familie. 
In opdracht van Gorter verfraaide landschapsarchitect Pieter Wattez het landgoed met bijzondere bomen en struiken en legde een park aan van 1,5 hectare. Tegenwoordig is het landgoed eigendom van kleinkinderen van textielfabrikant Egbert Gorter. Bij het beheer wordt aandacht besteed aan karakteristieke landgoedelementen, zowel op het de oude agrarische stuk (knoteiken, overhangende takken langs weilanden), als op het ‘nieuwe’ parkachtige deel (rododendrons en andere heesters). De landbouw wordt op een natuurlijke manier aangepakt met bemesting door stalmest en geen gebruik van bestrijdingsmiddelen. Het thema biodiversiteit staat hoog op de agenda: van landbouwgrond met bodembeestjes, akkerranden met bijen, bosranden met vogels, tot dekking en rust voor kleinwild en reeën.
bron: baasdam.nl
Er is ook een retentiegebied met de naam Baasdam.Op landgoed Baasdam wordt bij het beheer aandacht besteed aan karakteristieke landgoedelementen. Zoals op het de oude agrarische stuk: knoteiken en overhangende takken langs weilanden

Toegangslaan naar havezate Herinckhave
Herinckhave
Herinckhave is een ruim 65 hectare groot landgoed met een 18e-eeuwse havezate met dezelfde naam. Het heeft een eeuwenoude historie. Er valt alles over te lezen op de website van landgoed .
Bijzonder is dat op het landgoed oude landbouwhuisdierrassen worden gehouden, waaronder het Twentse hoen en de Twentse landgans. Uit oude documenten blijkt dat het gebied rond Herinckhave van oorsprong een belangrijk ganzengebied is geweest. De Twentse Landgans is nu een uiterst zeldzaam ras. Met een kleine 20 dieren loopt een belangrijk deel van de huidige fokpopulatie van de Twentse Landgans in de boomgaard van Herinckhave.  Die probeert met de geldende standaarden en gebruikskenmerken te fokken om zo de Twentse Landgans als streekhistorisch ras weer op de kaart te krijgen. Een inspanning die door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen gewaardeerd wordt en Herinckhave de erkenning als ‘Erkend Fokcentrum’ heeft opgeleverd.

Tuingracht tegenover havezate Herinckhave
Watermolen Herinckhave

Op landgoed Herinckhave


De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Juli '20
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen


En dan na de wandeling.....
Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks