Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
zondag 5 juli 2020

Rondwandeling Lonneker - Enschede RoombeekMuziekkoepel Lonneker

Rondwandeling Lonneker - Enschede 
met meerdere parken en Roombeek

Start: pleintje voor de kerk in het centrum van Lonneker
Adres: thv Dorpsstraat 137, 7524 CH Lonneker (voor navigatiesystemen Enschede invoeren)
Afstand: rondwandeling van 12½ km

Horeca: nabij start en op meerdere plekken langs de route.
 Bv het bijzondere museumcafé Lokaal Roombeek, te vinden ín het Entreegebouw van de MuseumFabriek (zie routebeschrijving) vrij toegankelijk.
Honden: kunnen aangelijnd mee
Routebeschrijving: kun je * hier * downloaden
Gpx: kun je * hier * downloaden. Op de mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Kaart: aan eind van dit bericht. Nummers in de routebeschrijving komen overeen met nummers op de kaart.


Bijzondere rondwandeling die nu eens niet alleen door buitengebied loopt maar waarbij je ook kennismaakt met de stadsrand en de parken en wijken van de gemeente Enschede.
Wordt het daardoor een saaie wandeling met steen en beton? Nee. Echt niet.
De wandelaars die de route inmiddels hebben (proef-) gelopen waren er enthousiast over en zelfs blij verbaasd over het vele groen, de prachtige paden, en de lommerrijke parken. Voor afwisseling zorgt het deel naar en door de wijk Roombeek met aandacht voor geschiedenis, architectuur en cultuur.
Noemenswaardig is ook de beek die een groot deel van de wandeling telkens weer te zien is: de Roombeek. Deze beek ontspringt ten westen van de wijk Stokhorst en stroomt vervolgens door de wijk Roombeek, het Abraham Ledeboerpark en het terrein van de Universiteit Twente.

Op deze wandeling maak je kennis met: Lonneker, Lonneker Es, Vaneker, Zuidkamp, Bolhaar, Van Heeksbleek, Abraham Ledeboerpark, 't Wageler, Van Lochemsbleekpark, G.J. van Heekpark, Roomveldje, Roombeek, De Museumfabriek, het Amelink en Lonneker Steumke.

Een foto-impressie van de route
foto's op willekeurige volgorde

De Spieker
De Spieker staat tegenwoordig in het Abraham Ledeboerpark, behoorde oorspronkelijk bij Erve 't Wageler en dateert uit ± 1850 en diende als paardenstal en opslagschuur.

Buitengebied Enschede 
Bosdeel van de Heemtuin in het Ledeboerpark
Oud weefgetouw in bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner
Kwekerij gezien vanaf de Welnaweg
In bezoekerscentrum het Lammerinkswönner (A. Ledeboerpark)
Het Lammerinkswönner
Het Lammerinkswönner
Waterbuffels nabij het A. Ledeboerpark
Pad richting Van Heeksbleek
Richting A. Ledeboerpark
Z31 historisch pand op Zuidkamp/Vaneker
G.J. van Heekpark
Doorgang richting De MuseumFabriek
Foto: Margo Goolkate
In het restaurant vh Museum. Foto: Margo Goolkate
Buitengebied Enschede
De Roombeek in het A. Ledeboerpark
Roombeek in het A. Ledeboerpark
Roombeek langs de Walhofstraat
De Stadshaard
Detail De Stadshaard
Tekst op de gedenknaald in het G.J. van Heekpark

Wandelen door de berceau
Buitengebied Enschede
Maar wat je ook doet, wel blijven opletten. Er kan zo maar een boght komen.


De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Juli 2020
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen

Tip: het museumcafé Lokaal Roombeek, 
te vinden in het Entreegebouw van de MuseumFabriek op het Roombeek. 
Vrij toegankelijk.
Foto: Margo Goolkate
Foto: Margo GoolkateZie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks