Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
Routebeschrijving wandelroute Zwillbrocker Venn

Routebeschrijving
Wandeling Zwillbrocker Venn
Op zoek naar de flamingo'sStart: parkeerplaats bij Restaurant Kloppendiek/ Barokkerk Zwillbrock, Zwillbrock 8, 48691 Vreden, Duitsland (net over de grens bij Groenlo).
Is deze parkeerplaats vol, rij dan een klein eindje door, dan ziet u zowel links als rechts nog meerdere parkeermogelijkheden.
Afstand: 7 of 10 km 
Honden aangelijnd
Wandelwagens: korte route geschikt voor wandelwagens. Route kan ook gefietst worden. 
Horeca: bij het startpunt (Restaurant Kloppendiek) of café Reirink (bij Ludwig, beperkt open) en ook is het mogelijk om koffie te drinken in het bezoekerscentrum van het Biologisch Station Zwillbrock dat dicht bij de start van de route ligt, zie bij 1. Open vanaf 8.00 uur. 
Op de langere route komt u ook nog langs een andere horecagelegenheid.
Downloaden: ook kan de route * hier * gedownload worden en anders de tekst hieronder selecteren > kopiëren en printen. 
Kaart: zie laatste pagina. Nummers in de route komen overeen met de nummers op de kaart.


Start:
Vertrek vanaf de parkeerplaats naar de straatweg en ga rechtsaf het fiets- voetpad op. (In Duitsland komen gecombineerde fiets-voetpaden regelmatig voor.) 

(1)
Aan de linkerkant van de weg ziet u het gebouw van het Biologisch Station Zwillbrock. In het gebouw is ook een bezoekerscentrum met informatie over de natuurgebieden in de omgeving. De ingang is te bereiken door de 1e straat links in te lopen.
Ga 1e zandpad rechtsaf: processiepad.
Op T-splitsing, bij kruis, route naar links vervolgen.
Op 4-sprong met asfaltweggetje rechtdoor oversteken naar zandpad en rechtdoor lopen.
Na passeren ijzeren hek, op 3-sprong route naar links vervolgen. 

(2)
Aan het eind van het pad komt u bij een vogelkijkhut. Er is ook een kleine infopost met versnaperingen en toilet. Open op vrijdagmiddag en in het weekend.
Vervolg de wandelroute naar links.
Voor de slagboom met steen en vóór de verharde weg de route naar rechts vervolgen. 

(3)
Je komt op een 3-sprong, ga hier linksaf richting bankjes. (Voor een bezoek aan de uitkijktoren gaat je even naar rechts). Net voor een ijzeren afsluitboom en enkele huizen, rechtsaf het smalle pad op. Er staat een bordje met Naturschutzgebiet. Blijf dit pad almaar volgen tot bij een overdekt houten rustpunt.

(4)
Ga op de 3-sprong er na, waar ook een bankje en tafel staan, rechtsaf. Het pad waar je nu op wandelt loopt evenwijdig aan de grens met Duitsland. Je passeert ook enkele grensstenen, 801 en 802. 
Ter hoogte van een bankje, blijft je de route naar rechts volgen. 

(5)
Op 4-sprong met informatiebord kunt je kiezen voor de lange variant van deze wandeling die 10 km is. Je wandelt dan nog langs natuurgebied de Leemputten. 
Diegenen die de korte route van 7 km verkiezen gaan op de 4-sprong rechtsaf en lezen verder bij ***
Voor de lange route ga je rechtdoor, richting Haak en Hoek. 
Het pad blijven volgen tot asfaltweg.

(6)
Asfaltweg oversteken naar zandpad. Links is café-restaurant Haak en Hoek.
1e pad rechtsaf: bij oranje bord Achterhoek Leemputten, hekjes door en pad rechtdoor vervolgen. Pad komt uit op breed zandpad met fietspad, ga hier linksaf en daarna 1e pad rechtsaf het vlonderpad op.
Aan het eind van het pad linksaf: zandweg.

(7)
1e pad, is bij hekjes, linksaf. Trapjes af. 
Dit pad komt uit bij een grasland, dit rechtdoor oversteken tot bij een breed zandpad, hier linksaf.
1e pad rechtsaf: smal pad dat tussen waterplassen door loopt.
Aan het eind, op zandpad, linksaf.

Je komt vervolgens weer bij de verharde weg (6), steek deze over en volg het pad totdat je weer bij de 4-sprong (5) bent aangekomen.
Hier gaat je linksaf. 
*** Het pad waar je nu op loopt blijf je volgen (tussendoor/halverwege kun je nog wel even een bochtje naar rechts maken langs het water met vogelkijkhut). 
Het zandpad wordt een asfaltweg en ook nu blijf je rechtdoor lopen totdat je weer bij het beginpunt van de route bent uitgekomen.    

De hier beschreven routes is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen.

Route, tekst en fotografie (c) Truus Wijnen
Zomer 2016


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks