Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------




dinsdag 15 januari 2013

Wandelen in het Speulderbos 5 of 12 km

Rondje Speulderbos

Voor een download van een printvriendelijke versie van routebeschrijving en kaartje zie onderaan deze route.

Het is in de herfst adembenemend mooi in het Speulderbos. De goudgele kleuren van de bladeren geven het bos een warme gloed. Stralen van de zon die door het bladerdak tevoorschijn komen creëren een zonneharp. Dansende bomen begeleiden u tijdens het wandelen. En ook de paddenstoelen staan te pronken langs het pad.
U bent in een sprookjeswereld.






Omgeving het plaatsje Drie
Ga mee op pad voor deze wandeling rondom het plaatsje Drie dat midden op de Veluwe ligt.
U kunt kiezen uit een route van 5 of 13 kilometer. Kiest u voor de langere tocht dan loopt u ook nog een stuk over de Ermelosche Heide.

--------------------

Het Speulderbos
Het midden op de Veluwe gelegen Speulderbos - één van de mooiste bossen van Nederland - is eeuwenoud. In het gebied dat in eigendom is van Staatsbosbeheer mag de natuur haar gang gaan. Zo krijgen de spontane, natuurlijke processen meer ruimte. Het bos staat bekend om zijn 'dansende bomen'.  Kromme en scheve bomen die in wonderlijke bochten gegroeid zijn en zo het bos een grillig karakter geven. Het is het resultaat van jarenlange kap van rechte bomen die meer geschikt waren voor de houtproductie. De minder fraaie exemplaren bleven staan. In de herfst als het nevelig of mistig is geven ze het bos een mysterieus karakter. De grillige vormen van de bomen met wijd gespreide takken zijn juist dan een gewild object voor vele fotografen.
Opvallend zijn ook de vele boomstammen die met mos begroeid zijn.

Dansende bomen

Veel wandelaars in het bos
 


Bomen die met mos begroeid zijn



Zonneharp
De vele beukenbomen met mooi gekleurde bladeren die in het Speulderbos voorkomen staan garant voor het maken van prachtige herfstfoto’s. Ook de vele paddenstoelen in het bos zullen u verleiden tot het maken van de mooiste kiekjes. En als door het bladerdek de lichtstralen tevoorschijn komen is juist in de herfstperiode als de zon weer wat lager staat de kans groot dat u een zogenaamde zonneharp (ook wel Jakobsladders genoemd) ziet.

Zonneharp Speulderbos

Er zijn veel paddenstoelen te bewonderen

Geweizwammetje
Mestkever
Zoelen
Langs de wandelroute treft u op veel plekken de sporen aan van het wild dat in de bossen leeft. Het meest opvallend zijn de vele wroetsporen van wilde zwijnen. Het varken gebruikt zijn neus als een stevige wroetschijf en ploegt daarmee de grond om op zoek naar voedsel. Komt hij harde stronken tegen dan worden die met de slagtanden doorgesneden. Favoriet eten van het wild zwijn zijn beukennootjes, eikels en paddenstoelen. daarnaast is het dier een echte liefhebber van een modderbad. In de modderpoel – ook wel zoel genaamd – rollen ze zich rond waarna ze de modder in hun vacht laten opdrogen. Vervolgens wordt langs een boom geschuurd om het modder er weer af te krijgen. Op die manier wordt dan ook meteen het ongedierte uit zijn vacht verwijderd. Zo’n schuurboom is te herkennen aan de kale gladde bast. Soms zitten er nog haren van de vacht op.

Wroetsporen
Schuurboom
Marskamp
Op de Ermelosche Heide zijn nog sporen te vinden van een marskamp van de Romeinse soldaten.
Tijdens een expeditie brachten zo’n 6 à 8 duizend soldaten enkele nachten door op de Ermelosche Heide. Ze maakten er een kamp van zo’n 300 bij 300 meter  en wierpen een wal op ter bescherming . Ook werden er verdedigingsgrachten gegraven. Van de bewoning van dit kamp zijn enkele voorwerpen gevonden en ook zijn de contouren zichtbaar. Ondertussen is een deel van de aarden verdedigingswal gerestaureerd en heeft het kamp de status van Rijksmonument.
In het bezoekerscentrum Ermelosche Heide (bij de schaapskooi) is meer informatie over één en ander te vinden. Ook is het mogelijk om vanuit het bezoekerscentrum een wandelroute naar het marskamp te volgen.
Schaapskooi Ermelosche Heide
Mozaïekbankjes omgeving Ermelo

Schaapskudde op weg naar de schaapskooi
Onderduikershol
In de bossen rondom het plaatsje Drie bevinden zich overblijfselen van een onderduikershol. Dit hol is in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door Engelse piloten en voortvluchtige landgenoten. In 1943 werd deze schuilplaats aangelegd en in gebruik genomen. Er was een centrale leefruimte en enkele naastgelegen slaapgedeelten. In de leefruimte kon men koken en er was ook een kachel. Toegang tot het hol had men via een verborgen luik. Ook was er een 75 meter lange vluchtgang aangelegd. Deze was bewust zo kronkelig aangelegd dat men bij ontsnapping niet door achtervolgende kogels geraakt zou worden. In 1944 werd het hol ontdekt door de Duitsers. Er woonden toen 13 mannen die allen via de vluchtgang konden ontsnappen.
Bij het onderduikershol staat een informatiebord met onder andere foto's van het hol en de enkele onderduikers.

 
 
De wandelroute komt ook over de Ermelosche Heide



-----------------------

Routebeschrijving Wandeling Speulderbos 5 of 12 km

Nummers in de routebeschrijving komen overeen met de nummers op de kaart.
Deze wandeling begint bij de parkeerplaats van Restaurant Boshuis Drie.

Start: Restaurant het Boshuis in het plaatsje Drie
Adres: navigatieadres: Sprielderweg 205, Ermelo
Horeca: bij start (Boshuis Drie) en na 7 km (Bij het Bezoekerscentrum bij De Schaapskooi)
Routebeschrijving: onderstaande routebeschrijving kunt u * hier * (klik) printen)
GPS: kunt u * hier * downloaden

Vertrek vanaf de parkeerplaats - met het gezicht naar restaurant het Boshuis - naar links.
Loop door tot driesprong van asfaltwegen en ga rechtsaf, vóór het bankje langs, het bos in.
Volg zandpad dat met bocht naar rechts gaat.
Op viersprong bij ANWB-paddenstoel 20480 gaat u rechtsaf.
Al lopend ziet u iets verderop aan de rechterkant – tussen de bomen door – het Natuurkampeerterrein van Staatsbosbeheer opdoemen.

Op volgende viersprong met rechts een wat vager pad  linksaf.
(tussen de bomen door ziet u aan de rechterkant ook nog de Natuurcamping liggen)
Op volgende viersprong rechtsaf.
Er volgt weer een viersprong, loop hier rechtdoor. Er staat een paaltje met vermelding en symbool 'ruiterpad 2' links van de zandweg.
Aan het eind van deze zand rechtsaf.

- (1) -
U komt vervolgens bij een kruising met een zandweg met een naastgelegen fietspad.
U bent nu in de nabijheid van het zogenaamde “Solse Gat” dat aan de linkerzijde ligt. Een grote kuil ooit ontstaan door het afgraven van leem. Het diepste deel van de kuil is tegenwoordig een moeras en is ondertussen een plek geworden met – voor de doorgaans droge Veluwe - bijzondere planten- en diersoorten.
Er doen spannende verhalen de ronde over het ontstaan van het Solse Gat. Over monniken met een losbandig leven en de toorn van God. U kunt er alles over lezen op het  infobord dat op deze plek staat. 

Vervolg de route door op deze kruising rechtsaf de zandweg op te gaan.
Op eerstvolgende viersprong, met paaltjes met nr 20 (rechts) en nr 23 (links) in de berm gaat u linksaf.
Op volgende viersprong, met ANWB-paddenstoel 253228, gaat u rechtsaf de zandweg op.

- (2) -
1e pad linksaf, u steekt een fietspad over.
(Diegenen die de korte route van 5 kilometer willen lopen gaan hier niet linksaf maar kunnen rechtdoor lopen naar het Boshuis dat 400 meter verderop ligt)

Op viersprong met paaltje met een paars bordje, linksaf.
Let op: volg vanaf nu geruime tijd – dit is 2 kilometer - de paaltjes met deze paarse bordjes  tót u bij een voorrangsweg komt.
U passeert op dit stuk van de route meerdere houten bankjes en ook een grafheuvel. 

- (3) -
Steek  de voorrangsweg over.
Het mozaïekbankje dat u hier ziet staan is één van de vier bankjes die geplaatst zijn langs een fietsroute die vanuit het centrum van Ermelo naar de schaapskooi op de Ermelosche Heide loopt.
De mozaïeken zijn gebaseerd op Ermelose thema’s zoals in dit geval “bos en wild”. Ontwerpster van dit bankje is Henny Verburgt-Tomassen.
Bij de schaapskooi, waar u later in deze route langs komt, staat nog een bankje alsmede een schaap die beiden ook met mozaïek bekleed zijn.


Loop rechtdoor en passeer het hekwerk.
Op viersprong met rechts een pad met houten hek, loopt u rechtdoor. U volgt nu niet meer de paarse bordjes.
Op de dan volgende viersprong, met rechtsvoor een bankje, gaat u rechtsaf langs hek.
Rechtdoor lopen, een eindje verder ziet u aan de rechterzijde de schaapskooi.

- (4) -
Hier kunt u eventueel een kijkje nemen. Keer daarna terug naar dit punt op de route.
U loopt nu op de Ermelosche Heide. Het hele jaar door wordt deze heide begraasd door de Veluwse heideschapen van de Stichting Schapedrift Ermelo. Elke dag - aan het eind van de middag - komt de kudde  weer terug bij de schaapskooi om daar de nacht door te brengen.
Naast de schaapskooi ligt het bezoekerscentrum Ermelosche Heide. U treft er informatie aan over de schaapskooi en kudde. Maar ook over de Ermelosche Heide en de archeologie van het gebied. Ook kunt u er wat drinken en ook is er een kleine cadeaushop.

Vervolg het zandpad rechtdoor. Passeer het hek en ga direct het fietspad – Postweg -, linksaf het naastgelegen zandpad op. Dit is bij het paaltje met de aanduiding van de Romeinse Marskamp-route.
Na een lage houten afsluitboom komt u op een viersprong, ga hier rechtdoor.
Vanaf nu kunt u weer de paaltjes met de paarse bordjes volgen die u – na 4 kilometer - weer bij het startpunt van deze wandeling terugbrengen.
Tijdens dit laatste stuk van de wandeling komt u voorbij de overblijfselen van een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog. 
                                          

Bereikbaarheid
Auto
Het startpunt van de wandeling is aan de Sprielderweg 205 in het plaatsje Drie dat in de buurt van Speuld en Ermelo ligt. In sommige navigatiesystemen moet de plaats Ermelo ingegeven worden.
Openbaar vervoer
Vanaf het NS station in Ermelo is het mogelijk de buurtbus lijn 501 te nemen. Deze bus brengt u in 11 minuten bij het haltepunt voor het Boshuis in Drie.
Horeca
Tegenover het startpunt is restaurant Boshuis Drie. Openingstijd vanaf 10.30 uur. Gesloten op maandag.
Hond
Hond kan mee, moet wel aangelijnd zijn.
Tips
Op zaterdagmiddagen oefent de motorcrossclub Ermelo in de nabijheid van het plaatsje Drie (situatie 2013). Heeft u een hekel aan het geluid van ronkende motoren of wilt u graag in een rustige omgeving wandelen, dan is het verstandig niet op dit tijdstip op pad te gaan.




De routebeschrijving kunt u * hier * (klik) printen.

Augustus 2012
Update oktober '17
Tekst, route en fotografie (c) Truus Wijnen

Deze wandelreportage is gepubliceerd in het Herfstnummer 2012 van het NaoberMagazine.


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek