Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------




maandag 29 april 2013

Wandelen bij Driebergen 12 of 15 km

Afstand: 12 of 15 km
Startpunt route:  Restaurant Wapen van Rijsenburg, Hoofdstraat 83, Driebergen-Rijsenburg.
Route wordt grotendeels aangegeven door stickers. Routebeschrijving meenemen is aanbevolen.
Info over route en kaart: zijn op meerdere plekken te vinden op internet. Bv op: Wandelzoekpagina.


~~~~~~~~~~~~~
Na vele wandelingen in Twente was het de hoogste tijd om ook weer eens de benen te strekken in een ander deel van Nederland.
De keuze was gevallen op Driebergen; het ligt centraal, de omgeving is er mooi en je hebt een ruime keuze uit wandelmogelijkheden.
Wij hadden ons oog laten vallen op het klompenpad Aderwinkelpad. Een bewegwijzerde wandelroute met start in het centrum van Driebergen-Rijsenburg om vervolgens langs landgoederen, boerenerven, zuwes en lanen te lopen.
Op internet hadden we de mooie folder van het pad gevonden zodat we er al één en ander over hadden kunnen lezen. Zo wisten we ook meteen wat zuwes waren want daar hadden we nog nooit van gehoord.
Het bij het startpunt van de route gelegen restaurant is een prima plek om een kop koffie te drinken alvorens je op pad gaat. We dronken er de koffie zagen er ondertussen andere wandelaars voorbij komen.

En toen op pad.
Handig is dat er een infobord over het Aderwinkelpad naast het restaurant staat.
Aan de overkant van de straat staat het pand van de Rijtuigschilder. Bijzonder is dat het naambord aan de gevel veranderd als je er langs loopt. Zo wordt de naam Rijtuigschilder ineens veranderd in Huisschilder AJM Bak.
Infobord Klompenpad Aderwinkelpad Driebergen
Rijtuigschilder Driebergen
Rijtuigschilder



Huisschilder A J M Bak Driebergen


Schaepman-monument Driebergen
Verderop aan de Hoofdstraat, ter hoogte van het Park Seminarie, passeren we het Schaepman-Monument.
Het is ook het moment om goed op te letten. De aanduidingen voor het klompenpad zijn niet overal goed te zien. Het is zaak goed de routebeschrijving te lezen.
Volg de stickers maar neem ook de routebeschrijving mee.


St Joris en de draak Schaepman-Monument
Landgoed Dennenburg Driebergen
Na passeren van het landgoed Dennenburg komen we aan bij het vml klooster Broekbergen. Het werd meer dan 120 jaar bewoond door de zusters Benedictinessen. Zij verbouwden de buitenplaats
tot klooster en noemden deze Arca Pacis, ark van vrede. Er werd voor de zusters een neogotische kapel gebouwd, waarvan alleen de toren nog bewaard is.
De afgelopen jaren heeft het klooster meerdere bestemmingen gehad.
Ontmoeting met Berber
Wij troffen er Berber aan. Een sympathieke meid die haar hond uitliet en gezellig een eindje met ons meeliep.
Ze bracht ons op de hoogte van het wel en wee van het klooster en haar vml bewoners.
Nee, zelf woonde ze er niet meer. Waar ze wel woonde liet ze ons ook even zien. En we mochten er best even de poort door en binnenkomen om foto's te maken. Van de tuin bv.
We hebben het maar niet gedaan. Want of haar ouders het ook een goed idee vonden.....


Vml Klooster Broekbergen

Klokkentoren Broekbergen

Berbers huis

Ondertussen liepen we op de echte klompenpaden.
Genietend van het mooie weer, de ruimte, het Hollandse landschap met de mooie luchten.

Hollands landschap Langbroekerwetering

Omgeving Beverweerd



We lopen het landgoed Beverweerd (of is het Beverweert? zoals op de zuilen geschreven staat) op. Paadjes door het bos volgen, langs stroompjes, beekjes en dan weer voetpaden langs akkers en weilanden.
De sleedoorn bloeit. 
We lopen nu op - vinden wij - het mooiste gedeelte van de route.

Boerenlandpaden



Paden langs weilanden en over slootjes
Na een lange winterperiode staan nu ook de koeien weer in de wei.
Wat onwennig stond deze koe bij de sloot. Het heeft meerdere minuten geduurd voordat ze het aandurfde water uit de sloot te drinken.


Koeien langs het Klompenpad Aderwinkelpad Driebergen



Langs de Broekweg is horeca. Wij hebben een stop gemaakt bij "De oude Koestal" een bed and breakfast-locatie met een terras waar je op donderdag en zondag wat kunt gebruiken.
Hier hebben ze nog echte huisgemaakte appeltaart. We hebben het zelf gezien.
De aardige eigenaar liet ons een kijkje nemen in de mooie bed and breakfast accommodaties.
Niet die overdreven toestanden zoals nu te zien is in dat tv-programma maar gewoon zoals je verwacht bij het horen van de naam bed and breakfast.

Terrasje langs de Broekweg

met huisgemaakte appeltaart

Aan het eind van de Broekweg besloten we een extra lusje aan de route te maken.
Zo konden we het kasteel Sterkenburg ook zien.
Op de kaart aan het eind van dit bericht is te zien hoe we gelopen zijn.
Je passeert dan het kasteel en komt via de Sterkenburgerlaan weer op de oorspronkelijke route van het klompenpad terecht.
Op dit gedeelte van de route maar ook de Gooijerdijk waar het laatste gedeelte van de route langs gaat, kan het druk zijn.
Toen wij er gisteren liepen werden we meermalen de berm ingestuurd door auto's en motorrijders.


Kasteel Sterkenburg

Omgeving kasteel Sterkenburg

...ook de hond mag mee

de drukke Gooijerdijk


Weer aangekomen op de drukke Hoofdstraat in Driebergen zijn we ipv links af te slaan richting het Wapen van Rijsenburg rechtdoor de Bosstraat ingelopen.
Zo konden we nog mooi een stukje van het park Sparrendaal en het daarachter gelegen Seminariebos meepakken.


Kaart van de route van 15 km



Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek