Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------




donderdag 16 oktober 2014

Wandelen bij Ommen



Steile Oever bij Ommen

 Wandelen bij Ommen
Langs De Steile Oever, Landgoed Eerde en de Archemer Esch


Route-informatie
Start: de parkeerplaats tegenover restaurant De Nieuwe Brug, Lemelerweg 13, 7731 PR Ommen. In de hoek van de parkeerplaats staat het informatiebord van het Routenetwerk Vechtdal. Er zijn routemogelijkheden van 10,9 - 8,6 - 4,5 km.
Horeca: bij start (restaurant en kiosk), halverwege de route is een zgn Rustpunt.
Afstand: de hier beschreven route is de 10,9 km gele route.
GPS: De GPS-track is  * hier *  te vinden.  Op de mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door eerst de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.

Route van 16 km: op deze site staat nu ook een route van 16 km die deels ook door dit gebied gaat en tevens een deel over de Archemerberg loopt. De route is * hier * te vinden.

 - - - - - - - - - 

Het is één van de mooiere routes die ik de laatste tijd gelopen heb; een 11 km lange gele paaltjes route bij Ommen. De wandeling maakt onderdeel uit van het Wandelnetwerk Vechtdal en heeft als startpunt de parkeerplaats bij de net buiten Ommen gelegen uitspanning De Nieuwe Brug. 
De prachtige omgeving van Ommen is bij uitstek een plek om op pad te gaan. Het landgoed Eerde, de Besthmenerberg, de Archemerberg, de Lemelerberg, bossen, heide, zandverstuivingen of rivieren noem maar op. Het is er allemaal te vinden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de rustieke buurtschappen met fotogenieke plekken. Ommen is daarom ook al jaren voor natuurliefhebber en recreant een gewilde plek om naar toe te gaan.
Wie ging er vroeger niét kijken bij de Steile Oever of bracht een bezoek aan de "Nieuwebrug", de uitspanning met grote speeltuin met voor die tijd spectaculaire attracties; zoals een loopbrug door het water en overslagschommels. Toeristische toppers aan de boorden van de Regge.



Klik op de foto's voor grotere afbeeldingen
Ondertussen is de speeltuin verleden tijd maar kan de inwendige mens er nog wel aan z’n trekken komen. En ook de Steile Oever is het bezoeken nog steeds waard. Wat is het dan mooi dat er juist bij de Nieuwebrug een wandeling begint die niet alleen een afwisseling belooft van bossen, rivier en platteland maar ook nog eens langs de Steile Oever gaat.
Op pad dus. En bent u niet zo'n loper; de Steile Oever ligt in het eerste gedeelte van de gele route. Op een afstand van een kleine kilometer van het startpunt. De route is beide richtingen op bewegwijzerd zodat u na gekeken te hebben bij het bijzondere punt gewoon weer terug kunt lopen.

Uitzicht vanaf de Steile Oever
Wandelpad onderlangs de Steile Oever

Langs de afgesneden Regge meander
De Steile Oever.
De stuwwal bij de Steile Oever is ontstaan door het kruiende ijs in de voorlaatste ijstijd. Het heeft gezorgd voor een flink hoogteverschil. De in die tijd meanderende rivier de Regge heeft er bovendien voor gezorgd dat de bocht nog verder werd uitgesleten.
In latere jaren is de Regge gekanaliseerd waardoor de bocht bij de Steile Oever een afgesneden Regge-meander is geworden.
Via een trap kun je een wandelpad langs deze meander bereiken. Ter plekke is een bijna moerasachtige sfeer. Je treft er oa Koningsvaren en Pluimzegge aan. Ook is het ijsvogeltje er gesignaleerd. Het gebied maakt onderdeel uit van het landgoed Eerde dat tegenwoordig in bezit is van Natuurmonumenten.
Natuurmonumenten is op het landgoed bezig met een omvangrijk landschapsherstelproject. In totaal krijgen 300 landschapselementen, zoals bomenrijen, houtwallen, heideveldjes en esranden een opknapbeurt. Onderdeel was ook het terugvormen/omvormen van de gekanaliseerde Regge naar een kronkelende rivier met glooiende oevers. In 2012 heeft de Regge haar natuurlijke loop weer gekregen.

Gekleurde pijltjes
Het lopen van een route van een wandelnetwerk heeft als voordeel dat je "gewoon" de gekleurde pijltjes kunt volgen. Kies bij het startpunt de gewenste wandeling en ga op pad. Doorgaans worden de routes goed aangegeven dus veel kan er niet misgaan.
Handig is altijd wel om even een foto van dat deel van de kaart op de foto te zetten waar uw route op staat. Mocht er onverhoopt toch iets niet goed gaan dan kan op de foto e.e.a. nog eens  bekeken worden.
De route die wij kiezen is de ongeveer 11 km lange gele route.
Vanaf het startpunt lopen we al snel het Landgoed Eerde op waar we langs idyllisch gelegen woonplekken komen. We wandelen dan ook al langs de Regge om uiteindelijk bij de Stele Oever uit te komen.
En dan volgt het enige moment waarop we twijfelen over de bewegwijzering. Boven aan de oever, ter hoogte van de Hammerweg, wijst het pijltje rechtdoor. Het blijkt echter dat we hier met de trap rechts naar beneden moeten lopen om vervolgens via het wandelpad de route onderlangs de meander te vervolgen; een meer dan prachtig gedeelte.
Als we in het bosgebied weer de gele pijltjes zien weten we zeker dat we goed lopen.

Idyllische plekken langs de Regge
Stafhuisje scouting




Scouting Ommen
Niet veel later lopen we over het scoutingkampeerterrein Eerde. Bij het stafhuisje kunnen we zitten. Een prima plek om onze lunch op te eten. Op de smartphone gaan we even googlen naar deze scoutingplek. We komen terecht op de site van de regiocanon Ommen en lezen o.a.:

"De geschiedenis van de Nederlandse padvinderij is onlosmakelijk met Ommen verbonden. 
De eerste padvinders kwamen in 1913 met Philip Dirk van Pallandt,  erfgenaam van landgoed Eerde, naar Ommen. Van Pallandt was een bewonderaar van de Engelsman Robert Baden Powell, die in 1908 het boekje Scouting for boys het daglicht had laten zien. De generaal zette daarin uiteen hoe hij jongens verantwoordelijkheidsbesef wilde bijbrengen met behulp van verkenningstechnieken.
In Nederland ontstonden de eerste padvindersgroepen in 1910. Van Pallandt was actief betrokken bij de Haagse padvinderij. Hij ontving ook padvinders op het landgoed van zijn vader bij Wassenaar. Na zijn erfenis van de landgoederen Eerde en het Laer stelde hij zijn domein beschikbaar als kampeerterrein voor padvinders.
In eerste instantie kampeerden ze bij de Steile Oever aan de Regge, later bij Ada's Hoeve aan de Vecht. De kampleiding kreeg hier in 1922 de beschikking over een eigen boerderij, de Laarhoeve. Het aantal bezoekers van Kamp Eerde groeide van tientallen in de eerste jaren naar duizenden in de jaren twintig. Van Pallandt en zijn latere vrouw Willy Voorwijk namen in 1926 ook het initiatief voor de oprichting van een padvindersgroep in Ommen, de huidige scoutinggroep Van Pallandt. Mevrouw Voorwijk  trad op als akela, leidster, van de groep. Bij hun huwelijk droeg het echtpaar Van Pallandt padvindersuniformen."





Eerder Esch
Na de bossen lopen we de Eerder Esch dat achter het Kasteel Eerde ligt.
De rietgedekte boerderijen op het Landgoed Eerde hebben luiken met een gele zandloper op een zwarte ondergrond. Aan de achterkant hebben ze een onderschoer: twee grote deuren, waardoor de boeren toch hoge karren de schuur in kunnen rijden.
De zwarte schuren zijn gepotdekseld, dat wil zeggen dat de planken als dakpannen over elkaar liggen. In het verleden verbouwden de boeren op de es groenten en granen voor de kasteelheer en voor eigen consumptie; nu telen ze er maïs en graan voor hun vee.



Volg de gele pijltjes


Amaliahoeve met op de achtergrond Kasteel Eerde.
Amalia Hoeve
Achter het Kasteel Eerde ligt de witte woonboerderij, de Amalia Hoeve. Dit was vroeger de schuur waar het vee, dat graasde in de hooilanden langs de Regge, werd gemolken. Het kanaaltje naar het kasteel was de Grand Canal. Oorspronkelijk was dit een kaarsrechte waterloop, passend bij de formele tuinstijl. Later, toen de meer romantische landschappelijke stijl in de mode kwam, is het wat natuurlijker gemaakt door hem wat te laten slingeren.

Af en toe moet er over hekjes geklommen worden

Via prachtige struinpaden langs weilanden en akkers, met af en toe een klimmetje over een hek, wordt de route vervolgd.
Er volgt een stuk langs de Beneden Hammerwetering om dan weer bij de Regge uit te komen.
Na het passeren van deze rivier is het weer tijd voor een pauze. En of het zo moet zijn zien we een genoeglijk "Rustpunt" . Het is een meer dan prima plek om te gaan zitten. We kunnen kiezen uit meerdere zetels, zowel in de vrije natuur als overdekt. Ook de keuze in consumpties is goed. Ik kies voor de koffie terwijl wandelgenoot de voorkeur aan een ijsje geeft.



Langs de Beneden Hammerwetering





Rustpunt met uitzicht op schapen

Oude boerderij op de Archemer Esch
Alvorens weer bij het eindpunt aan te komen "pikken" we nog een stukje Lemelerberg mee. In de verte lonkt een bankje. En ook daar gaan we even zitten en genieten van het heidegebied voor ons.
Eenmaal terug bij het startpunt zien we dat ook de kiosk open is.
Dus.....
tijd voor een ijsje.




Links:
Geschiedenis Landgoed Eerde
Scouting Ommen
Wandelnetwerk Vechtdal



Kaartje van de route



Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek