Start- en eindpunt: treinstation Delden.
Adres: Stationsweg 1, 7491 CE Delden
Horeca: diverse gelegenheden in het centrum van Delden .
Honden: zijn op een deel van de route (ook aangelijnd) niet toegestaan. Het is mogelijk een alternatief stukje te lopen (is aangegeven in de routebeschrijving).
Routebeschrijving en kaartje: zie aan het eind van dit bericht (Update oktober '21: deze route wordt binnenkort aangepast waarna er ook een nieuwe routebeschrijving volgt).
Wandelen bij Delden -Twickel
Rondwandeling vanaf het station.
Het is de opmaat naar een wandeling waarin historie, cultuur en natuur rijkelijk aan bod komen.
Jachtopzienerswoning "Casa Nova" Bornsevoetpad |
Twickelervaart |
Al snel loop je de prachtige oude loofbossen van het landgoed Twickel in. Een landgoed dat onlosmakelijk verbonden is met Delden. Al was het alleen al vanwege het feit dat het plaatsje volledig omgeven wordt door gronden van het landgoed. Her en der staan rododendronstruiken, ooit er neergezet voor de jacht. In juni is de bloeitijd.
De route laat je vervolgens kennismaken met de gevarieerdheid van het landgoed Twickel met zijn gelijknamige kasteel. Bossen, heidevelden en vochtige gebieden worden afgewisseld met weilanden en akkers. Naast zand- en bospaden worden landelijke weggetjes langs boerderijen en door weilanden niet geschuwd.
Wandelen door weilanden |
Als je geluk hebt zie je de brede wespenorchis of misschien wel de weerschijnvlinder. Terwijl bij de talrijke beekjes langs de route er een kans is de ijsvogel te zien.
De boomklevers zullen zich zeker laten horen en het getik van de spechten is telkens weer een verrassend geluid.
Via de Deldeneres gaat het dan weer richting Delden. Een glooiend landschap met zicht op golvende akkers en velden. De solitaire bomen vallen op en nodigen uit tot het maken van foto’s. In de verte is de “skyline “ van Delden te zien.
Het laatste deel van de route gaat door het centrum van Delden. Er zijn diverse horecagelegenheden en leuke winkeltjes en galeries. Ook is het de moeite waard het Zoutmuseum te bekijken. Op zondag zijn veel winkels open.
Kasteel Twickel |
Het landgoed Twickel en zijn bijbehorende kasteel waren van 1347 tot 1953 familiebezit.
De laatste eigenaresse, Barones van Heeckeren van Wassenaer, had geen nazaten en bracht het in 1953 onder in de door haar opgerichte Stichting Twickel. Evenals de familiebezittingen in Brecklenkamp, Wassenaar, Dieren, Zevenaar, Borculo, Lochem en het Duitse Lage. Op deze manier was de toekomst van het erfgoed veilig gesteld. De stichting heeft als doel Twickel als natuurreservaat en cultuurmonument in stand te houden en haar historische betekenis voort te zetten. Belangrijk is met name de instandhouding van het natuurschoon en het landschappelijke karakter.
Het beheer wordt uitgevoerd door een rentmeester en 50 medewerkers.
De rentmeester draagt zorg voor de rente van het vermogen dat in het landgoed besloten is -met name de pachten - en voor een verantwoorde geldbesteding. Vroeger brachten de boeren zelf de pacht naar de rentmeester. Deze bemoeide zich ook met het wel en wee van de pachters. Zo werd er bv beoordeeld of de zoon van de pachter wel een goede vrouw had uitgezocht.
Het kasteel Twickel is niet te bezichtigen. De stichting had als opdracht meegekregen dat het als particulier huis in stand gehouden moet worden. En daar houdt ze zich aan. Op dit moment wordt
het kasteel bewoond door de familie zu Castell-Rüdenhausen.
De omvang van Twickel bedraagt ruim 4000 ha en zijn 200 boerderijen, woningen en andere gebouwen.
Pachtboerderijen met zwart-witte luiken |
Pachtboerderijen
Twickel telt vele pachtboerderijen. Ze zijn herkenbaar aan de bekende zwart-witte luiken. Generatieslang zijn deze bewoond en bewerkt door dezelfde families. Ook dit landgoed ontkwam niet aan de ontwikkelingen in de samenleving. Door het veranderende karakter van de agrarische sector zijn bedrijfsvoeringen beëindigd. Nu hebben veel boerderijen op het landgoed uitsluitend nog een woonfunctie. Veelal zijn ze in erfpacht uitgegeven. De opstallen zijn eigendom geworden van de bewoner en de grond blijft onderdeel van het landgoed.
Een belangrijke bepaling die in de pachtovereenkomst is opgenomen is dat er voor gezorgd moet worden dat het karakter van het Twickel-erf behouden blijft.
Villa De Kroonenhof |
Varkens- en duivelsrooster |
Route, Tekst en Fotografie (c) Truus Wijnen
Zomer 2014, update Nov '19
Routecontrole door Miriam en Gerrit-Jan
De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen.
De routebeschrijving van deze wandeling is * hier * te downloaden. (Update oktober '21: deze route wordt binnenkort aangepast waarna er ook een nieuwe routebeschrijving volgt).
Klik op het kaartje voor een grotere weergave |