Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------maandag 11 juli 2016

Wandeling Lemelerberg en ArchemerbergWandeling Lemeler- en Archemerberg
Een topwandeling met een hoogtepunt op 78m NAP


Schaapherder op de Archemerberg

Start: bij parkeerplaats van Natuurcamping De Lemeleresch
Adres: Lemelerweg 16, 8148 PC Lemele.
Afstand: 14 km. De route is op meerdere plekken in te korten. Zie kaart.
Horeca: bij start (Boscafé, elke dag open) en halverwege route (Theehuis De Lemelerberg, in weekend open)
Honden: kunnen alleen aangelijnd mee
Info route: er zitten meerdere klimmetjes in deze route, zie ook diverse links aan het eind van dit bericht
Routebeschrijving + kaart: kun je * hier *  downloaden
GPS: track is * hier * te downloaden
Korte route: wil je liever een kortere route lopen? Op m'n site staat ook een kortere variant van deze route. Met minder klimmetjes: * route van 7 km *

Deze wandeling in de natuurgebieden de Lemerberg en de Archemerberg brengt diverse hoogtepunten met zich mee. Letterlijk omdat genoemde ‘bergen’  respectievelijk zo'n 66 en 78 meter hoog zijn en figuurlijk omdat er veel moois te zien is. De prachtige uitzichten, verrassende flora en fauna en het wisselende landschap maakt dat deze wandeling zeer de moeite waard is om voor op pad te gaan.
De wandelroute kan op verschillende punten makkelijk (voor kaart- en Gpx-gebruikers) worden ingekort zodat de tocht zowel geschikt is voor liefhebbers van kortere als langere afstanden.
Zeer verrassend is het laatste deel van de wandeling dat ten zuidwesten van de Kerkweg gelegen is. In dit deel loop je onder andere door een stuifzandgebiedje en zijn er prachtige paadjes langs de flanken van de Lemelerberg. 
De natuurgebieden Lemeler- en Archemerberg zijn in beheer van Landschap Overijssel.

Direct bij de start ligt het Boscafé
Op de Archemerberg loopt regelmatig een schaapskudde...
....en daar hoort een schaapherder bij
Dopheide (bloeitijd Juni/Juli)
Dopheide
In de natuurgebieden de Archemer- en Lemelerberg is nog dopheide te vinden. Dopheide bloeit ongeveer een maand eerder dan struikheide.


Boompieper in Jeneverbesstruik Archemerberg 
Bosgebied Lemelerberg
Er is weer een stuifzandgebied op de Lemelerberg

Monument op de Lemelerberg
Monument Leeuw op zuil op de Lemelerberg
Het monument is in 1913 opgericht ter herinnering aan de 100-jarige onafhankelijkheid van Nederland. Het oorspronkelijke monument (een liggende leeuw op een voetstuk) is ooit vernield en vervangen door het huidige: een zittende leeuw op een zuil.

De 'Dikke Steen'
Dikke Steen
Op deze route passeer je ook de zgn Dikke Steen'. De Dikke Steen is een grote zwerfkei, een 'aandenken' aan de voorlaatste ijstijd toen een immense gletsjer het ijs vanuit Scandinavië richting het zuiden schoof. Daarbij de heuvels opstuwde en in het ijs gigantische stenen meenam.


Ook in de winter is het er mooi wandelen

Voor de trimmers is het een ideale omgeving
Ook in de winter is het gebied geliefd bij wandelaars en weten ook de trimmers de uitdagende paden te vinden.

Het uitzicht is elk jaargetijde weer anders


Info:

5 opmerkingen:

 1. Hallo Truus,
  Ik ga volgende week deze wandeling doen. Vroeg me af uit welke gids deze wandeling komt. Dat is straks leuk om te vermelden op mijn blog.
  Groetjes, Bregje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Bregje, deze route staat niet in een wandelgids. Staat alleen op deze site.
   Groet, Truus Wijnen

   Verwijderen
 2. Gelopen op 16 augustus 2019.
  Geweldig mooie wandeling; misschien wel de mooiste in Overijssel.......
  Bloeiende heide, bossen, maisakkers. Heel afwisselend. Een aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Truus,
  Mijn vrouw en ik hebben gisteren de 21e augustus deze prachtige wandeling gelopen. Verrassend detail was de mooie zandverstuiving en ik heb van het theehuis op de Lemelerberg met toestemming van de eigenaar nog een paar mooie foto;s ( gerestaureerde schouw en de oude serre) van het interieur uit de beginjaren 90 gemaakt. Ondanks de update in juni van dit jaar, wel een paar toch wel storende opmerkingen over de routebeschrijving.
  Tussen punt 3 en 4. Opmerkingen. 1) Er staan geen zichtbare bankjes.2) Bij P84 niet naar links ( dit pad loopt dood op de Kerkweg) maar RECHTS aanhouden. 3) Het eerste duidelijke bredere pad ( na ca 200 R ) alleen aan de rechterkant twee duidelijk zichtbare dode bomen.
  Verder klopte de route als een bus.
  Met vriendelijke groet,
  Hans & Angela Soer ( hanssoer@live.nl)
  Apeldoorn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor de aanvullingen. Fijn! Routebeschrijving is aangepast. Groet, Truus Wijnen

   Verwijderen

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks