Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'
Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.

Truus Wijnen woont in de prachtige omgeving van Twente, waar ze veel aan het wandelen is. Haar hobby's wandelen én fotograferen zijn mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ze geniet ervan het plezier van een en ander middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek is ze begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. Een overzicht van de routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes. Ondertussen zijn er meerdere wandelgidsen verschenen.
Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

Foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.
De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------maandag 11 juli 2016

Wandeling Lemelerberg en ArchemerbergWandeling Lemeler- en Archemerberg
Een topwandeling met een hoogtepunt op 78m NAP


Schaapherder op de Archemerberg

Start: bij parkeerplaats van Natuurcamping De Lemeleresch
Adres: Lemelerweg 16, 8148 PC Lemele.
Afstand: 14 km. De route is op meerdere plekken in te korten. Zie kaart.
Horeca: bij start (Boscafé, elke dag open) en halverwege route (Theehuis De Lemelerberg, in weekend open)
Honden: kunnen alleen aangelijnd mee
Info route: er zitten meerdere klimmetjes in deze route, zie ook diverse links aan het eind van dit bericht
Routebeschrijving + kaart: kun je * hier *  downloaden
GPS: track is * hier * te downloaden
Korte route: wil je liever een kortere route lopen? Op m'n site staat ook een kortere variant van deze route. Met minder klimmetjes: * route van 7 km *

Deze wandeling in de natuurgebieden de Lemerberg en de Archemerberg brengt diverse hoogtepunten met zich mee. Letterlijk omdat genoemde ‘bergen’  respectievelijk zo'n 66 en 78 meter hoog zijn en figuurlijk omdat er veel moois te zien is. De prachtige uitzichten, verrassende flora en fauna en het wisselende landschap maakt dat deze wandeling zeer de moeite waard is om voor op pad te gaan.
De wandelroute kan op verschillende punten makkelijk (voor kaart- en Gpx-gebruikers) worden ingekort zodat de tocht zowel geschikt is voor liefhebbers van kortere als langere afstanden.
Zeer verrassend is het laatste deel van de wandeling dat ten zuidwesten van de Kerkweg gelegen is. In dit deel loop je onder andere door een stuifzandgebiedje en zijn er prachtige paadjes langs de flanken van de Lemelerberg. 
De natuurgebieden Lemeler- en Archemerberg zijn in beheer van Landschap Overijssel.

Direct bij de start ligt het Boscafé
Op de Archemerberg loopt regelmatig een schaapskudde...
....en daar hoort een schaapherder bij
Dopheide (bloeitijd Juni/Juli)
Dopheide
In de natuurgebieden de Archemer- en Lemelerberg is nog dopheide te vinden. Dopheide bloeit ongeveer een maand eerder dan struikheide.


Boompieper in Jeneverbesstruik Archemerberg 
Bosgebied Lemelerberg
Er is weer een stuifzandgebied op de Lemelerberg

Monument op de Lemelerberg
Monument Leeuw op zuil op de Lemelerberg
Het monument is in 1913 opgericht ter herinnering aan de 100-jarige onafhankelijkheid van Nederland. Het oorspronkelijke monument (een liggende leeuw op een voetstuk) is ooit vernield en vervangen door het huidige: een zittende leeuw op een zuil.

De 'Dikke Steen'
Dikke Steen
Op deze route passeer je ook de zgn Dikke Steen'. De Dikke Steen is een grote zwerfkei, een 'aandenken' aan de voorlaatste ijstijd toen een immense gletsjer het ijs vanuit Scandinavië richting het zuiden schoof. Daarbij de heuvels opstuwde en in het ijs gigantische stenen meenam.


Ook in de winter is het er mooi wandelen

Voor de trimmers is het een ideale omgeving
Ook in de winter is het gebied geliefd bij wandelaars en weten ook de trimmers de uitdagende paden te vinden.

Het uitzicht is elk jaargetijde weer anders


Info:

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks