Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
maandag 11 juli 2016

Wandeling Lemelerberg en ArchemerbergWandeling Lemeler- en Archemerberg
Een topwandeling met een hoogtepunt op 78m NAP


Schaapherder op de Archemerberg

Start: bij parkeerplaats van Natuurcamping De Lemeleresch
Adres: Lemelerweg 16, 8148 PC Lemele.
Afstand: 14 km. De route is op meerdere plekken in te korten. Zie kaart.
Horeca: bij start (Boscafé, elke dag open) en halverwege route (Theehuis De Lemelerberg, in weekend open)
Honden: kunnen alleen aangelijnd mee
Info route: er zitten meerdere klimmetjes in deze route, zie ook diverse links aan het eind van dit bericht
Routebeschrijving + kaart: kun je * hier *  downloaden
GPS: track  * hier * te downloaden
Korte route: wil je liever een kortere route lopen? Op m'n site staat ook een kortere variant van deze route. Met minder klimmetjes: * route van 7 km *

Deze wandeling in de natuurgebieden de Lemerberg en de Archemerberg brengt diverse hoogtepunten met zich mee. Letterlijk omdat genoemde ‘bergen’  respectievelijk zo'n 66 en 78 meter hoog zijn en figuurlijk omdat er veel moois te zien is. De prachtige uitzichten, verrassende flora en fauna en het wisselende landschap maakt dat deze wandeling zeer de moeite waard is om voor op pad te gaan.
De wandelroute kan op verschillende punten makkelijk (voor kaart- en Gpx-gebruikers) worden ingekort zodat de tocht zowel geschikt is voor liefhebbers van kortere als langere afstanden.
Zeer verrassend is het laatste deel van de wandeling dat ten zuidwesten van de Kerkweg gelegen is. In dit deel loop je onder andere door een stuifzandgebiedje en zijn er prachtige paadjes langs de flanken van de Lemelerberg. 
De natuurgebieden Lemeler- en Archemerberg zijn in beheer van Landschap Overijssel.

Direct bij de start ligt het Boscafé
Op de Archemerberg loopt regelmatig een schaapskudde...
....en daar hoort een schaapherder bij
Dopheide (bloeitijd Juni/Juli)
Dopheide
In de natuurgebieden de Archemer- en Lemelerberg is nog dopheide te vinden. Dopheide bloeit ongeveer een maand eerder dan struikheide.


Boompieper in Jeneverbesstruik Archemerberg 
Bosgebied Lemelerberg
Er is weer een stuifzandgebied op de Lemelerberg

Monument op de Lemelerberg
Monument Leeuw op zuil op de Lemelerberg
Het monument is in 1913 opgericht ter herinnering aan de 100-jarige onafhankelijkheid van Nederland. Het oorspronkelijke monument (een liggende leeuw op een voetstuk) is ooit vernield en vervangen door het huidige: een zittende leeuw op een zuil.

De 'Dikke Steen'
Dikke Steen
Op deze route passeer je ook de zgn Dikke Steen'. De Dikke Steen is een grote zwerfkei, een 'aandenken' aan de voorlaatste ijstijd toen een immense gletsjer het ijs vanuit Scandinavië richting het zuiden schoof. Daarbij de heuvels opstuwde en in het ijs gigantische stenen meenam.


Ook in de winter is het er mooi wandelen

Voor de trimmers is het een ideale omgeving
Ook in de winter is het gebied geliefd bij wandelaars en weten ook de trimmers de uitdagende paden te vinden.

Het uitzicht is elk jaargetijde weer anders


Info:

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek