Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------dinsdag 19 juli 2016

Wandeling Gronau - Glanerbrug - Glane


Grenssteen 76a bij Glane


Grensoverschrijdend wandelen tussen Gronau, Glanerbrug en Glane
Een verrassende kennismaking met de drie G's in 
het Duits/Twentse grensgebied

Start: bij Treinstation (Bahnhof) Gronau, Bahnhofstr. 41, 48599 Gronau.
Kom je met de auto: in de nabijheid van het station is een grote parkeerplaats waar je vrij kunt parkeren.
Start 2: Ook is het mogelijk vanaf Station Glanerbrug de route te starten. Loop vanaf het perron van het treinstation naar de weg, ga linksaf het spoor over en blijf doorlopen tot 2e kruispunt, bij stoplichten. Ga hier linksaf: Gronausestraat. Door blijven lopen tot voorbij verzorgingshuis aan de linkerzijde. Even daarna loop je Duitsland in, je passeert dan het Euregiokantoor (ligt aan de linkerkant van de weg). Je zit nu op de route: bij punt ***
Afstand: rondwandeling van 16 km
Horeca: In centrum Gronau en beperkt in centrum Glanerbrug
Honden: kunnen alleen aangelijnd mee
Routebeschrijving + kaart: kun je * hier * downloaden
GPS: track is * hier * te downloaden
    

 - - - - - - - - - - - - - 


Een wandeling met naar wens een start in Gronau of Glanerbrug (Gemeente Enschede).  Al wandelend maak je kennis met de Duitse plaats Gronau en haar buurplaatsen Glanerbrug en Glane.
Gronau is een plaats die door veel Twentenaren van oudsher bezocht wordt vanwege de winkels en gezellige gaststätte. Alhoewel de bij Nederlanders geliefde winkel Karstadt uit het straatbeeld verdwenen is, het voor fotografen niet meer loont om juist in Duitsland een fototoestel te kopen en ook de Duitse broodjes ondertussen gewoon in Nederland verkrijgbaar zijn, blijft het de moeite waard om een 'dagje Gronau' te doen. Er valt nog genoeg te winkelen en eten+drinken over.
Dat Gronau ook nog meer te bieden heeft dan dat kun je tijdens deze wandeling ervaren. Het begin van de wandelroute is in ieder geval al bijzonder; vanaf het station loop je direct het zogenaamde Inselpark op. Verrassend zijn vervolgens de paden die door de groene delen van Gronau lopen; zoals in het Stadtpark en langs de Dinkel. De bijzondere grenswereld nabij Glanerbrug kan niet ontbreken op deze tocht en ook het nieuwbouwwijkje in Gronau - waar tevens diverse Nederlanders hun stulpje hebben - zal niet onopgemerkt voorbijgelopen kunnen worden. Rustgevend is dan vervolgens de omgeving van Glane (Gemeente Losser) alwaar je via een pad langs de Dinkel weer het Duitse in loopt. Het in de buurt van het station gelegen imposante vervallen gebouw van een voormalige spinnerij (in de volksmond genaamd Die weisse Dame) zal in de smaak vallen van de Urban-fotografen. De wandelaar van deze route hoeft dan alleen nog de bijzondere boogbrug over te lopen om weer bij het startpunt uit te komen.

Inselpark
Op het voormalige fabrieksterrein van de van Delden Spinnerij - ook Gronau heeft een rijk textielverleden - is in het kader van een Landes Gartenschau Gronau - Losser 2003 een Inselpark gecreëerd. Er werden grachtjes gegraven waardoor afzonderlijke eilanden ontstonden die elk een andere invulling hebben gekregen. Zo is er een pyramide, een waterlabyrint, een tuin- en watereiland en is op een van de eilanden een museum gekomen.
Bovenaanzicht van het 'Inselpark' in Gronau
Wandelboulevard langs de Dinkel Gronau
Voormalige watertoren in binnenstad Gronau
Beeld van een molenaar bij vml 'Wolbers-muhle' 


In de binnenstad van Gronau passeer je het beeld van een molenaar. Het staat bij een plek aan het water waar tot 1968 een korenmolen stond; de 'Wolbers-muhle' die ooit gebouwd is op de fundamenten van een eerdere koren- en oliemolen uit 1598. De Wolbers-Mulle is in het kader van sanering van de binnenstad afgebroken.

Een van de vele parken in Gronau
Stadtpark Gronau
Witte pauw in het dierenpark in het stadspark
Stads- en dierenpark
Idyllisch gelegen aan de Dinkel maar tevens midden in het hart van Gronau bevindt zich het stads- en dierenpark. Het is de groene long van Gronau en in de zomer het trefpunt van jong en oud. Populair is ook het dierenparkje en niet alleen omdat het gratis te bezoeken is. Het ruim 60 jaar geleden aangelegde park herbergt talrijke vogelsoorten. Maar ook andere diersoorten zijn hier te vinden: neusberen, hangbuikzwijnen, damwild en apen. Het parkje is ook bij vele Nederlanders een geliefde plek om met de kinderen naar toe te gaan.

Het is prachtig wandelen langs de Dinkel
De wandelroute gaat ook door het groene buitengebied van Gronau

Boerderij in buitengebied van Gronau
Doorkijkje vanaf de Masurenstrasse Gronau 
Verrassend zijn de vele landelijke paadjes 
Grenssteen bij Glane
Op deze route passeer je een paar keer de grens: bij Glane  (Gemeente Losser) passeer je de groene grens die gemarkeerd wordt door een oude grenssteen. In de buurt van Glanerbrug (Gemeente Enschede) loop je langs de grens maar blijf je op Duitse grond lopen. Uiteindelijk kom je in de buurt van de oude grensovergang Glanerbrug uit. Enkele kilometers later loop je bij Glane dan weer Nederland in. Via de brug over de Dinkel halverwege het Lagapad loop je weer Duitsland in.

Het fietspad (Lagapad) langs de Dinkel  is ook geliefd bij wandelaars
Lagapad langs de Dinkel bij Glane
Lagapad
Het Lagapad langs de Dinkel bij Losser, Glane en Gronau is een grensoverschrijdend verbindingspad - voor fietsers en wandelaars - met genoemde grensplaatsen. Het pad is ooit aangelegd in het kader van een Duitse Landes Gartenschau waar de gemeente Losser ism de plaats Gronau eenmalig aan meedeed. Van het fietspad wordt ondertussen veelvuldig gebruik gemaakt door zowel - toeristische - fietsers als wandelaars en is niet meer weg te denken in dit grensgebied.

In de zomerperiode kun je nog 'ouderwetse' akkers zien
Fabriek 'Die Weisse dame'  in Gronau
Het rock & popmuseum nabij het station in Gronau
De Pyramide op 1 van de eilanden van het Inselpark
Heb je na de wandeling nog tijd en energie over dan is het zeer de moeite waard nog even rond te kijken op het * Inselpark * nabij het station (zie eerder in dit bericht). Je kunt zelfs een 'pyramide' beklimmen op 1 van de eilanden. In de zomerperiode werken op weer een ander eilandje de waterfonteinen die op verrassende momenten water spuiten.


Kaart van de route
De hier beschreven routes is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen.
Juli 2016Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks