Wandelen in Drenthe?
Als snel wordt gedacht dat het een flink eind rijden is om er te komen.
Maar niets is minder waar.
Neem net voorbij Meppel afslag 5 op de snelweg en binnen 10 minuten sta je midden in de natuur van Havelte en kan er op pad gegaan worden voor een wonderschone wandeling.
Het startpunt van deze route ligt aan de voet van de Havelterberg net buiten Havelte.
De paden die gevolgd worden staan garant voor een verrassende kennismaking met deze omgeving waarin heidevelden, zandverstuivingen, bossen en vele vennetjes elkaar afwisselen. Een ware natuurbelevenis.
De liefhebbers van archeologie kunnen ook hun hart ophalen; het gebied Havelterberg – Holtingerveld, waar de route langs gaat, staat bekend om de vele waardevolle archeologische vondsten en kwaliteiten.
De wandeling gaat grotendeels over goed begaanbare paden. Sommige stukken kunnen afhankelijk van het weer wat drassig of juist mul zijn.
Wandeling Havelterberg |
Omgeving Havelte |
Prachtige wandelpaden |
Kazerne
Bij het horen van de naam Havelte zal bij menigeen de gedachte teruggaan naar de tijd dat hij of een bekende er gelegerd is geweest
De kazerne of zoals dat vroeger heette “Legerplaats” Steenwijkerwold draagt vanaf 1964 de naam “Johannes Post Kazerne”, genoemd naar de verzetsstrijder Johannes Post.
Behoorde je tot de groep met de zwarte baretten dan had je het getroffen want dan was je geen zandhaas. De taken van deze hazen kon nl de één meer bekoren dan de ander.
De kazerne is gelegen midden in het natuurgebied ten noorden van Havelte alwaar ze verschillende oefenterreinen heeft. Uit het grootste deel heeft ze zich inmiddels teruggetrokken maar de wandelaar moet niet raar opkijken als er militaire voertuigen voorbijkomen of geschiet te horen is.
De kazerne heeft in de jongstleden bezuinigingsronde van Defensie o.a. het tankbataljon en de daarbij behorende Leopardtanks moeten afstoten.
Legervoertuigen Johan Post Kazerne Havelte |
Hunebedden D53 en D54
Al vrij snel na het starten van de wandeling worden respectievelijk de hunebedden D53 en D54 gepasseerd. De hunebedden staan al zo’n 5000 jaar aan de voet van de 18,8 m hoge Havelterberg alhoewel ze niet altijd te zien zijn geweest. De Duitsers waren in de tweede wereldoorlog bezig aan de voet van de Havelterberg een groot vliegveld in te richten en het grote hunebed D53 stond in de weg. Bovendien zou het ook een gemakkelijk oriëntatiepunt vormen voor de geallieerde bommenwerpers. Het hunebed moest daarom afgebroken worden.
Door de inzet van archeoloog van Giffen kon e.e.a. redelijk behouden blijven; er werd een meters diepe kuil gegraven waarin de stenen werden opgeslagen. Direct na de oorlog werden ze weer opgegraven waarna in 1949 met de restauratie werd begonnen. Eerder al had Van Giffen dit hunebed nauwkeurig in kaart had gebracht, dat bewees nu zijn waarde (zelfs nu zijn sommige nummers die hij op de stenen aanbracht nog te zien). In 1950 lag het hunebed er weer bij alsof er niets gebeurd was.
Het kleinere hunebed D54, rechts van het pad, werd destijds met een dikke laag zand gecamoufleerd.
Hunebed D53 met infobord |
Hunebed D53 Havelte |
Natuurvriendenhuizen.
Het Hunehuis ligt aan de route. Het valt op vanwege zijn duurzame bouw en de Bauhaus-stijl.
U bent er welkom om even binnen te komen.
Het huis, of zoals ze zelf zeggen “doe-het-zelf-hotel” is 1 van de 14 door vrijwilligers beheerde natuurvriendenhuizen van het NIVON.
Het zijn kleinschalige, groene locaties met overnachtings- en verblijfsmogelijkheden voor zowel individuen als groepen. De sfeer is er ongedwongen en gastvrij.
Het bijzondere is dat er grote, goed geoutilleerde keukens zijn waar een ieder zijn eigen potje kan koken.
Jaarlijks organiseert het Hunehuis een cultuur- en natuurweek waarin volop aandacht wordt geschonken aan de archeologische waarde van de omgeving rondom Havelte .
Ingang Nivon Natuurvriendenhuis "Het Hunehuis" |
Holtingerveld.
Het Holtingerveld is een heidegebied op stuwwal ‘de Havelterberg’. Het wordt door Natuurmonumenten beheerd. Het is een gevarieerd natuurgebied met veel hoogteverschillen en afwisselingen in natte en droge natuur. De geschiedenis heeft er z’n sporen achtergelaten. Zo zijn er hunebedden, grafheuvels, oorlogsmonumenten en bomkraters te vinden.
De gevarieerdheid van het landschap zorgt ook voor een rijke flora en fauna.
Zeldzame vogels zoals geelgors en grasmus leven op de heide. In de eikenhakhoutbosjes broeden de buizerd en de torenvalk.
En in het voorjaar komen de bosanemoon, witte klaverzuring en dalkruid tevoorschijn uit de bodem in de bossen.
Op een warme dag is de kans groot een adder, ringslang of een levendbarende hagedis te zien.
Holtingerveld |
Volop paardrijmogelijkheden |
Veenputten
De diverse vennetjes die aan de route liggen zijn ontstaan door turfwinning. Aan het begin van de twintigste eeuw werden deze veenputten gegraven.
In en rondom de vennen zijn soorten als Drijvende egelskop, Veenbes en Lavendelheide te vinden. De bossen zijn vrij arm aan soorten. Opvallend is het voorkomen van Zevenster. Voor vogels, reptielen, amfibieën en dagvlinders vormt het gebied een zeer belangrijk biotoop. Voorbeelden zijn soorten als Roodborsttapuit, Wespendief, Zwarte specht, Adder, Heikikker en Gentiaanblauwtje.
Veenputten en vennetjes |
De Holtinger Schaapskooi
Een kudde Drentse heideschapen onderhoudt de heidevelden in Havelte Oost.
Medio April, na de drukte van de lammertijd, gaat de herder dagelijks met de schapen en lammeren op stap richting de heide.
De kudde verlaat de schaapskooi richting haar werkterrein via vaste routes; driften genaamd.
Soms zijn deze driften al van oudsher aanwezig toen de kudden vanuit het dorp naar de heide trokken.
Op de tweede zaterdag in juli is het jaarlijkse Schaapscheerdersfeest.
Rond de schaapskooi is het een drukte van belang. De herders knippen dan schapen met de ouderwetse schaar. Wie wil proeven aan het herdersvak, mag ook zelf de schaar uitproberen.
Er zijn demonstraties van oude ambachten, rondritten met een boerenwagen en verkoop van streekproducten.
De schaapskooi, die tijdens deze wandelroute gepasseerd wordt, is gelegen aan de Holtingerrondweg 1 te Uffelte.
Bij de Holtingerschaapskooi |
Omgeving Holtingerweg |
Havelte
Het is zeker de moeite waard om na het wandelen een kijkje in het brinkdorp Havelte te nemen. “De Parel van Drenthe”, zoals ze zichzelf noemt, bezit diverse rijksmonumenten.
Het heeft een gezellige brink waar het goed toeven is. Van 30 augustus tot en met 2 september (2012) barst er het jaarlijkse volksfeest weer los. Met als hoogtepunt de optocht op zaterdag.
Halverwege het startpunt van de wandeling en Havelte ligt het vlinderparadijs Papiliorama.
Het is één van de grootste overdekte tropische vlindertuinen van Europa. Naast vlinders zijn er ook bijzondere insecten en geleedpotigen te zien in het mini-insectarium.
Het adres is: Van Helomaweg 14 , 7971 PX Havelte.
Routebeschrijving Wandelroute Havelte, 12 km:
De routebeschrijving kunt u: * hier * (klik) downloaden
-----------------
Het is mogelijk de wandeling langer te maken door bij Hunebed D54 nog één van de bewegwijzerde routes te volgen. U hebt de keuze uit de lengtes van 2,5 en 1,3 km.
Er loopt ook een pad naar het 1 km verderop gelegen Vlinderparadijs Papiliorama.
Het is handig het kaartje van de route mee te nemen.
Klik op de kaart voor grotere afbeelding |
De routebeschrijving kunt u: * hier * (klik) downloaden
Gpx-bestand kan * hier * gedownload worden
Bereikbaarheid:
Auto: Het startpunt van de wandeling is gelegen aan de N353 (weg van Havelte naar Frederiksoord) op zo’n 1,5 km buiten Havelte. In sommige navigatiesystemen moet de plaats Darp ingegeven worden.
Openbaar vervoer: buslijn 20 Meppel – Assen halteplaats Havelte, daarna lopen naar het startpunt/of op doordeweekse dagen vanaf Station Steenwijk de bus naar de halteplaats van de Johannes Post Kazerne nemen.
Horeca: Tegenover het startpunt is een horecagelegenheid.
Hond: Hond kan mee, moet op diverse plekken aangelijnd zijn maar er zijn ook veel plekken waar de hond los mag lopen.
April 2012 Update augustus 2017
Route, tekst en fotografie (c) Truus Wijnen
Deze wandelreportage is gepubliceerd in het Zomernummer 2012 van het NaoberMagazine.