Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
vrijdag 20 oktober 2017

Wandeling Lutterzand - Florilympha

Wandelroute Lutterzand - Florilympha

Een mooie wandeling door het natuurgebied Lutterzand. Het Lutterzand is samen met de Galgenberg en de Friezenberg een van de drie aardkundig monumenten in Overijssel. Je loopt langs de meanderende Dinkel, door bossen en over heidevelden.

Start: Restaurant Paviljoen Lutterzand
Adres: Lutterzandweg 12, 7587 LH De Lutte
Afstand: rondwandeling van 10 km
Honden: aan de lijn
Horeca: bij start (Paviljoen Lutterzand), na 2 km (De Lutte Hutte) en nabij het eindpunt (Restaurant Florilympha).
Routebeschrijving & Gps: kunnen * hier * gedownload worden
Fietsen: voor fietsliefhebbers heb ik ook * een fietsroute * gemaakt in dit gebied. 


 - - - - - - - - -

Het Lutterzand
Het landgoed en natuurgebied Lutterzand ligt tussen De Lutte en Denekamp. Het van oudsher aantrekkelijke gebied voor dagtoerisme is onder andere bekend door het riviertje de Dinkel dat hier zijn natuurlijke, meanderend loop tot op heden kon behouden. De Dinkel vormt een grillige grens tussen lager gelegen stroomdalgraslanden en een uitgestrekt, hoger gelegen stuifzandgebied. Op de plek met de naam ‘Greune Stet’ ('groene staart') is in een binnenbocht van de Dinkel de ontwikkeling van een kronkelwaard zichtbaar. De oever van de buitenbocht wordt gevormd door een steile wand van enkele meters hoogte.
Het Lutterzand heeft een afwisselend landschap van bos met oude en jonge waaidennen naast diverse heideveldjes en jeneverbesstruiken op oude zandverstuivingen. Tot de kenmerkende fauna in het gebied behoren onder andere de ijsvogel, de oeverzwaluw, de nachtzwaluw, de zwarte en de bonte specht, de buizerd en de aalscholver.
Het Lutterzand is aangewezen is als aardkundig monument.


Aan het begin vd route loop je al langs de Dinkel
De Dinkel in het Lutterzand
Je wandelt ook langs 'De Greune Stet' 
Bij mooi weer op zondag en in vakantieperiodes open
Op het Lutterzand is ook een hondenlosloopgebied
Het is er prachtig wandelenHerfstDe hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Update Maart '22
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek