Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------




maandag 16 oktober 2017

Wandeling Haarmühle - Natuurreservaat Lüntener Fischteich




Wandeling Haarmühle (nabij Buurse) – Lüntener Fischteich
Verrassende wandeling in het grensgebied
Twente - Duitsland


Start: Gasthof Restaurant de Haarmühle
Adres: Besslinghook 57, 4863 Ahaus Duitsland
Afstand: rondwandeling van 15 km
Horeca: bij start.
Route: de route gaat over bos- en veenpaden, vlonderpaden en ook over kleine verharde plattelandsweggetjes.
Routebeschrijving: kan  * hier *  gedownload worden
Gpx: kan * hier * gedownload worden
Kaart: aan het eind van dit bericht




Het is een prachtige plek om een wandeling te starten: Gasthof - Restaurant De Haarmühle. Gelegen in het Duitse deel van het grensgebied, tussen de plaatsen Buurse (Nederland) en Alstätte (Duitsland). De Haarmühle ligt op een fantastische, lommerrijke plek aan de Alstätter Aa. Deze beek heet, zodra hij de grens met Nederland oversteekt Buurserbeek. Naast het restaurant staat een oude watermolen uit 1619, een beschermd monument. De molen functioneert weer sinds de restauratie in 1988. Hij staat te boek als een onderslagmolen waarbij het water onder het rad doorstroomt.






De wandelroutes die beginnen bij de Haarmühle lopen veelal richting het Witte Veen en aanpalende gebieden. Voor deze route ben ik de andere kant maar eens opgegaan met als wandeldoel De Lüntener Fischteich. Een bosgebied met daarin een fraai ven.
Om er te komen wandel je eerst weer Nederland in om via het buitengebied van het Zendvelderveld richting de groene grens te lopen. Daar aangekomen ben je dan ook al snel in het natuurreservaat Lüntener Fischteich en loop je even later – deels over vlonderpaden - om het prachtige heideven heen. Vanaf een observatieplatform heb je een mooi zicht op het ven en heb je kans zeldzame dieren en planten te ontdekken. Via de kleine verharde weggetjes in buurtschap Besslinghook (Duitsland) gaat het vervolgens dan weer richting De Haarmühle.
Een verrassende route waarbij je al wandelend kennismaakt met een gebied op loopafstand van de Twents/Duitse grens.

Lüntener Fischteich 
Direct aan de Nederlands/Duitse grens, enkele kilometers ten zuiden van de plaats Buurse ligt het natuurreservaat Lüntener Fischteich (101,1 hectare) In dit gebied en ook in het naastgelegen Lüntener Wald zijn in uitgestrekte dennenbossen restanten van de ooit zo weidse veen- en heidelandschappen behouden gebleven. Midden in het natuurreservaat Lüntener Fischteich ligt een fraai heideven dat tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw is gebruikt voor de visteelt en sinds 1958 een beschermde status heeft. Het ven herbergt vele zeldzame plantensoorten als moerashertshooi, moeraswolfsklauw en klein blaasjeskruid (een ‘vleesetend’ plantje, dat met behulp van vangblaasjes aan de blaadjes onder water muggenlarven buit maakt). 
Het is ook de leefomgeving van de wintertaling en dodaars. Deze laatstgenoemde verraadt in de lente zijn aanwezigheid door een opvallende trillende baltsroep. Ook het grote aantal libellen springt in het oog. Tot de amfibieënsoorten die in en bij de Lüntener Fischteich voorkomen behoren de heikikker en de kamsalamander. Heb je geluk dan laat de levendbarende hagedis zich op open stukjes veen en heide en aan bosranden bekijken.
De Lüntener Fischteich en het Lüntener Wald zijn onderdeel van het belangrijke vogelreservaat “Venen en heiden van het westelijke Münsterland” en maken daarmee deel uit van het Europese netwerk van natuurgebieden NATURA 2000









De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Oktober '17. Update Juni '19
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek