Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
zaterdag 12 augustus 2017

Wandeling Arboretum - de Duivelshof


Wandeling Arboretum PoortBulten - de Duivelshof
Langs bomen, akkers en houtwallen
en dwars door weilanden met
koeien in je kielzog


Adres: Lossersestraat 66, 7587 PZ  De Lutte
Afstand: rondwandeling van 12 km
Horeca: bij start: open di – za vanaf 10.00 uur. Zo vanaf 10.30 uur
Routebeschrijving: kan * hier * gedownload worden
Gpx: kan * hier * gedownload worden. Op mobiel of tablet kan dit bestand het best gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Kaart: aan het eind van dit bericht
Extra informatie: Sommige delen van de route kunnen wat robuust zijn door de begroeiing. Een lange broek is dan zeker ook raadzaam. In zeer natte periodes kan het wandelpad door de weilanden van Erve Hengelman moeilijk begaanbaar zijn. 


Op deze route met start bij het net buiten De Lutte gelegen arboretum PoortBulten, maak je kennis met een gebied dat gelegen is tussen de plaatsen De Lutte en Losser. De meeste wandelingen die in eerstgenoemde plaats beginnen gaan de noord-westelijke kant op. Op deze wandeling is er voor gekozen nu eens het gebied ten oosten van De Lutte te bewandelen. Je maakt kennis met een wandelpark met een grote variatie aan bomen en planten en gaat daarna letterlijk het veld in om de route voort te zetten. Bijzonder zijn de weilanden van biologisch melkveebedrijf Erve Hengelman waar je overheen mag lopen. In de zomermaanden moet je ze wel delen met koeien. Een prachtige wandelbelevenis. Het prachtige natuurgebied de Duivelshof heeft nog mooie verscholen wandelpaadjes waar het volop genieten is. Je gaat langs heideveldjes en steekt smalle beekjes over die veelal midden in een bosgebied liggen.Via het Rotboerpad zet je uiteindelijk weer koers richting het arboretum om ook daar nog een en ander te ontdekken.
Kortom een prachtige route in één van de mooiere delen van Nederland.

Landgoed Poortbulten
Arboretum PoortBulten
Dit in 1910 - op initiatief van textielfabrikant HJH Gelderman en diens echtgenote - in parkvorm aangelegde arboretum is ontworpen door de tuinarchitect Leonard A. Springer. Het herbergt zo’n 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters alsmede een grote collectie zwerfstenen die op het tracé van de nabijgelegen snelweg A1 zijn gevonden. Het arboretum is vrij toegankelijk.
Lees * hier * meer over dit park.

Het arboretum is vrij toegankelijk
Bij de bomen staan informatiebordjes
Gedenksteen Leonard Springer
Het is elk seizoen mooi om in het park rond te lopen 

Erve Hengelman
In de weilanden van biologisch melkveebedrijf ‘Het Hengelman’ kun je een bont gezelschap koeien zien rondlopen. Het resultaat van een doordacht fokprogramma van boer Jos Elderink. Door de jaren heen heeft hij diverse koeienrassen door elkaar gefokt om zo een sterke en robuuste koe met een langere levensduur te krijgen. Dat daardoor de melkproductie terugliep, was voor hem van minder belang. Veel belangrijker was dat hij beschikte over sterke gezonde koeien die geen antibiotica nodig hebben. Zijn bedrijf is dan ook 100% antibioticavrij, een gegeven waarop menig boer jaloers is. Daarnaast streeft het bedrijf een gesloten kringloop na waarbij de koeien zo veel mogelijk op eigen percelen worden geweid en er sprake is van 100% zelfvoorziening in ruw- en krachtvoer. Op deze manier wordt voorkomen dat de koeien voer met resten van antibiotica binnenkrijgen. Waar menig boer angstvallig kijkt naar bezoekers en er niet door weilanden mag worden gelopen, is dezelfde bezoeker bij boer Elde- rink van harte welkom op zowel de landerijen als het bedrijf. Er zijn wandelroutes uitgezet door de weilanden en het kan zomaar gebeuren dat je oog in oog staat met de koeien. Ook is het geen probleem om een kijkje te nemen in de stallen als de koeien worden gemolken.

Een bont maar sterk en gezond gezelschap aan koeien
Midden in het weiland staat een boom met een bankje
Voorjaar op Erve Hengelman
Je mag er door de weilanden lopen

En soms loopt er gezellig een koe voor je 
De Duivelshof.
Het zeer gevarieerde natuurgebied tussen De Lutte en Losser bestaat uit heide, bos en weilanden omgeven door houtwallen. Op de Duivelshof zie je ook een gerestaureerd middeleeuws verdedigingsstelsel van grachten en wallen rondom de gelijknamige boerderij. Bijzonder zijn de landerijen en het erf van een biologische boer. Ze zijn opengesteld voor wandelaars en zo kan het gebeuren dat je op deze wandelroute op enig moment tussen de koeien wandelt. Een geweldige wandelbelevenis! 

Wandelpad op de Duivelshof 
Vml gracht op de Duivelshof 
Het is in alle jaargetijden prachtig wandelen in dit gebied
Je wandelt langs de randen van het weiland
Op de es

Een ander natuurgebied op de route is Boerskotten. Hier wordt gestreefd naar natuurlijke bossen met inheemse boomsoorten. Een loofbos heeft een grote rijkdom aan soorten en de bladeren bieden ruimte aan broedende vogels. Dode bomen blijven liggen zodat er paddenstoelen, mossen en planten op groeien. De snelweg A1 snijdt Boerskotten in tweeën, maar via wildtunnels en een ecoduct kunnen dieren toch heen en weer lopen of zelfs Duitsland intrekken.

Op sommige delen van de route kan de begroeiing wat uitbundig zijn
Er is een grote kans dat je de buizerd ziet
Langs de vennetjes kun je libelles spotten


De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Augustus '17 Update '20
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek