Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
maandag 15 mei 2017

Wandelen in de IJsseluiterwaarden tussen Wijhe en OlstDrijfbrug achter het Infocentrum IJssel Den Nul
Wandelen in de IJsseluiterwaarden tussen Wijhe en Olst
Wandelverrassing met weiland, water, bruggetjes, ooibos,
dijkjes en de IJssel


Start: Infocentrum IJssel Den Nul, Rijksstraatweg 109, 8121 SR Olst
Afstand: 11 km
Wandelroute: Trage Tocht Duursche Waarden van Rob Wolfs 
Horeca: bij de start in het infocentrum (open van 10.00 - 17.00 uur)
Download route en Gpx: via de site van WandelZoekpagina.
Kaart van wandelroute: zie aan eind van dit bericht
In het gebied zijn ook diverse andere (kortere) wandelmogelijkheden. Waaronder paaltjesroutes. In het infocentrum bij de start kunnen ze daar meer over vertellen.

Het infocentrum is prachtig gelegen (zicht op achterzijde bij zwemkolk)
In het lichte en ruim opgezette infocentrum zijn meerdere expositieruimtes
In het restaurant is het zowel binnen als buiten goed toeven

Nog niet eens zo lang geleden ben ik er nog geweest, in het natuurgebied Duursche Waarden dat gelegen is in een bocht van de rivier de IJssel. Tussen de Overijsselse plaatsen Olst en Wijhe. Al fietsend en vroeg in het voorjaar. Het was vrij frisjes en nog geen vogel te zien of horen. Wel zag ik her en der mooie wandelpaden door weilanden en geheimzinnige bosgebiedjes met waterpartijen.
'Hier moet ik toch echt ook eens gaan wandelen' was mijn gedachte. Toen ik dan ook de route 'Duursche Waarden' van wandelauteur Rob Wolfs tegenkwam op internet was mijn besluit al snel gemaakt om deze 11km-lange Trage Tocht te gaan lopen. 'En dan ook op korte termijn want wat zal het er prachtig zijn in het voorjaar.' Vorige week dinsdag - op een mooie zonnige dag - ging ik op pad. 
Het werd een wandeldag vol met verrassingen.

De eerste verrassing was ongetwijfeld het meer dan prachtige infocentrum IJsselvallei bij de start van de wandeling. In 2012 geopend en voortgekomen door samenwerking tussen Staatsbosbeheer, de Historische Vereniging ‘t Olster Erfgoed, de JP van den Bent Stichting en SallandWonen. Bij binnenkomst werden we uiterst vriendelijk welkom geheten door een zeer sympathieke meneer. Hij vertelde ons het een en ander van het infocentrum. Ik kwam er al snel achter dat ik alleen al voor het  prachtige infocentrum gewoon een keer terug moest komen. Er is veel te zien. Er zijn meerdere ruimtes met verschillende exposities. Zowel binnen als buiten. Daarnaast ligt het op een mooie plek in een natuurlijke omgeving met aan de achterzijde de zwemkolk. Vanuit het restaurant heb je een prachtig uitzicht. Met kans op het zien van een ijsvogel.
Ik ben er echt van onder de indruk.

De tweede verrassing was er een van lange duur. De wandelroute die we liepen is een aaneenschakeling van prachtige paden door een verrassende natuur-omgeving met bijzondere plekken. Een sympathieke ontmoeting in de vogelkijkhut met een vogelaar verhoogde de sfeer. En de vele zangvogels, die bleven maar zingen. 's Avonds toen ik thuis was hoorde ik het nog 'nazingen' in mijn hoofd. Prachtig. Via een trekpontje kun je in het wandelgedeelte langs de rivier de IJssel komen. Op de IJssel zagen we, toen wij er liepen vrijwel geen boot. Maar desondanks was het lopen langs een rivier ook nu weer indrukwekkend. Ter hoogte van de oude steenfabriek Fortmond kun je eventueel een tochtje naar de andere kant van de IJssel maken met het fiets- voetveer.
Erg verrast waren we ook door het bosdeel in het zuidwestelijk deel, nabij camping 'tHaasjes. Niet echt groot maar er lopen mooie lanen door. Dit bos, De Achterweerd, hoort bij landgoed De Gelder.

Ben je een natuur- en vogelliefhebber dan kom je - vooral in het voorjaar - echt aan je trekken. Neem dus vooral ook een verrekijker mee. Want het zou zo maar kunnen dat je naast de vele zangvogeltjes ook een zeearend, zomertortels of ijsvogeltjes kunt spotten.
Er zijn er die zelfs een zebra hebben gezien.

Een beeldverslag:

Op diverse plekken zitten ooievaars op het nest
Je bent niet de enige die door de weilanden loopt

Bij de Barlosche kolk
Boterbloemen langs het wandelpad
Spannende struinpaadjes
Je wandelt door een gebied van Staatsbosbeer
Water- en moerasgebiedjes nabij Duursche Waarden
Trekpontje richting de IJssel
Een deel van de route loop je pal langs de IJssel. 
Je passeert de restanten van de oude steenfabriek Fortmond
Het hekje door en je komt bij de fiets- voetveer naar Veessen.
Voor 1 euro kun je (id zomer) met het Kozakkenveer de IJssel oversteken
In mei staan de meidoornstruiken in bloei
Verrassend is het bos 'De Achterweerd'  in het westelijk deel bij Fortmond
Het bos hoort bij landgoed De Gelder. Het is gelegen nabij camping 't Haasje
En blijf goed opletten want er kan een zebra aan de rand van het bos staan
Restanten vd vml steenfabriek 't Haasje op gelijknamige camping

Links
Het Kozakkenveer - vaartijden
Staasbosbeheer
Over Steenfabriek Fortmond
Geschiedenis camping 'tHaasje

In het infocentrum is een Tourist-Infopunt. Er zijn oa fiets- en wandelroutes te koop

Kaart van de gelopen route
Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek