Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
zondag 7 mei 2017

Wandelen in Drenthe


Wandelen in Drenthe
Op pad bij Zweeloo, Aalden en Oud-Aalden


Binnenkort bloeien de wilde orchideeën weer. Op meerdere plekken in Nederland kun je ze zien, ook langs verschillende wandelpaden. Als je er oog voor hebt. 
Wij hebben ze afgelopen week tijdens onze wandeling niet gezien. Niet dat we ze over het hoofd zagen maar het was er nog te vroeg in het jaar voor. We liepen een route bij de Drentse plaats Aalden. Een deel van de tocht gaat door het beekdal van het riviertje de Aalderstroom. Daar zijn over een paar weken ongetwijfeld vele orchideeën te bewonderen. Ben je dus een liefhebber van deze prachtige wilde bloemen dan moet je zeker binnenkort – in de maand Juni - op pad gaan in dit gebied. 

Als wandeling kan ik dan deze wandelroute: Trage Tocht Aalden aanbevelen. Een 14km-lange tocht waarbij je een groot deel een pad volgt langs het genoemde beekdal van de Aalderstroom. Juist daar heb je een grote kans orchideeën te zien. Wij wandelden er vorige week. Op een erg frisse bijna winterse dag begin mei. We hadden na onze autotocht vanuit Twente bij aankomst in Aalden wel behoefte aan koffie alvorens de kou in te duiken. Jammer genoeg konden we bij een plaatselijk hotel-restaurant niet terecht: gesloten stond er op de deur. Gelukkig bood de bakker in Aalden uitkomst, naast brood e.d. kun je er ook koffie/thee drinken en mag je zelfs gebruik maken van de toilet in het achterhuis. Een goede start van de wandeling op deze toch wel frisse voorjaarsdag. Daarna gingen we vol verwachting op stap.

Na terugkomst van de wandeltocht trokken we de conclusie dat we het een mooie route vonden. Dat we weliswaar het stuk langs het beekdal als ietwat eentonig hebben ervaren maar die beleving alles te maken had met het feit dat het niet warm was, er een koude wind stond en in het open landschap met een zomerjas lopen even niet zo geslaagd was. Daarnaast konden we nog niet van de orchideeën genieten. Dan lijkt zo’n stuk ook langer. Halverwege de route konden we beschutter en ook afwisselender lopen onder andere in het prachtige bosgebied van De Klencke. 
Bijna weer aangekomen bij het beginpunt van de wandeling in Aalden hebben we wat gesmokkeld met de route en hebben ter hoogte van de pannenkoekenboerderij er ook nog een rondje Oud Aalden bij aangeknoopt. Oud Aalden is een oud esdorp dat volledig bestaat uit Saksische boerderijen. Het is nu een beschermd dorpsgezicht. Ook is het de moeite waard om in Zweeloo even een stukje van de route af te wijken - hebben we ook gedaan - om een kijkje te nemen bij de bijzondere smederij aan De Wheem 2.

Bij bakker Kuijer kun je koffie drinken en natuurlijk hoort daar een gebakje bij
Ga in Zweeloo ook zeker even bij de smid kijken
Langs akkers
Het beekdalgebied van de Aalderstroom
Overal prachtige woonboerderijen
Nederlandse landgeit
Opvallend zijn de vele geelgorzen die je hoort en ziet
Bosgebied De Klencke
 De foto's hieronder zijn gemaakt in Oud AaldenSchilderspanelen BrinkenExpositie Kunstenaarsdorp Zweeloo
Links:

Deze wandeling is een route uit de wandelgids Dwalen door Drenthe van wandelauteur Rob Wolfs. In deze gids staan 17 rondwandelingen van 15 km. Deze gids kan eventueel via deze site worden besteld. Zie hieronder:

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek