Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------




dinsdag 25 april 2017

Op pad in Leeuwarden



Ik was op pad in Leeuwarden

Ik had nog zo’n kortings-treinkaartje liggen. En die kon ik nog tot afgelopen weekend gebruiken. En dan weet je het wel, je gaat eigenlijk niet weg omdat je er zin in hebt maar omdat het kaartje 'op' moet. Na veel wikken en wegen besloot ik uiteindelijk naar Leeuwarden te gaan. Andere bestemmingen zoals een stad in het westen of Groningen vielen af. Respectievelijk omdat het er of te druk was (veel toeristen met pasen) of werkzaamheden aan het spoor die maakten dat de reis veel langer zou duren.
Leeuwarden werd het dus. Een stadswandeling. Want er was niet al te best weer voorspeld en in een stad is er altijd wel gelegenheid om te schuilen. Bij de NS-routes had ik nog snel iets toepasselijks voor Leeuwarden uitgezocht en die route gebruikt als basis voor een wandeling.
Al kuierend door de stad en langs de stadsranden heb ik die route trouwens ook weer aangepast want niet alles kon mij – om verschillende redenen - bekoren. Verrassend vond ik wel de oudere panden in de binnenstad, de kleine intieme stadsparken en de mooie grachten. Her en der nog gevels met oude reclamespreuken. Bij een volgende wandeltoer wil ik proberen daar wat meer aandacht aan te besteden want dat zijn ze waard. Bijzonder is de buurt Huizum – vroeger een afzonderlijk dorp nu een wijk in Leeuwarden - met z’n monumentale dorpskerk.
In de nabije omgeving van het station staan de modernere gebouwen zoals de 114,6 m hoge Achmeatoren en de 77 m hoge Avérotoren. Op die laatste is sinds 2011 een nestkast voor een slechtvalk geplaatst aan de wand van de omloop op de 18e etage. De hogere Achmeatoren kun je trouwens eens in de 2 weken beklimmen. Met de lift.
En Leeuwarden is in 2018 culturele hoofdstad. Dus voor die tijd nog een keer op pad gaan in deze Friese hoofdstad en me dan beter voorbereiden lijkt me een goed plan.
Wie weet koppel ik er dan wel een paar-daagjes-Friesland aan vast. En er dan ook nog een fietsroute maken. Dat zou mooi zijn. Toch?

Muurschildering in de binnenstad
Willemskade met op de achtergrond de Avérotoren
Er zijn meerdere grachten in Leeuwarden
Blauwe anemonen (stinsenplant) voor de Pier Pandertempel
Knikkend vogelmelk in Stadspark Prinsentuin
Centraal Apotheek - Jugendstil-pand in Art Nouveau-stijl
Meer informatie over het pand van Centraal Apotheek is * hier * te vinden.

Hoek Voorstreek/De Tuinen

De Achmeatoren 
Dorpskerk Huizum
Huizum was vroeger een dorp. En zoals de meeste dorpen had het een kerk. De dorpskerk de Johannes de Doperkerk. ondertussen is Huizum geen eigen dorp meer maar een wijk in de stad Leeuwarden. De dorpskerk is er nog wel en ondertussen eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De gotische dorpskerk is bijzonder want het is het oudste monument van Leeuwarden. Het interieur is een van de best bewaarde en complete van Friesland. 
Opvallend op het kerkhof is de verzetsnaald op een oorlogsgraf

Dorpskerk Huizum


Verzetsnaald bij oorlogsgraf


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek