Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------dinsdag 11 april 2017

Wandelen bij Beerze - Ommen


Wandelen bij Beerze - Ommen
Langs natuurgebied het Beerzerveld, Landgoed Beerze, de Overijsselse Vecht 
en het fotogenieke Beerze.


Was ik eerder al eens verrast door een prachtige route van het Wandelnetwerk Vechtdal bij Ommen, ook nu liep ik weer een mooie tocht van genoemd wandelnetwerk. Als startpunt had ik een plek in de buurt van Beerze gekozen. Een buurtschap niet ver uit de buurt van Ommen.
Als basis van de wandeling nam ik de 10 km lange paarse route en heb die uitgebreid met de oranje route zodat ik uiteindelijk op een wandeling van 15 km uit zou komen. De oranje route gaat ook langs een zijtak van de Vecht - een rivierduinlandschap - zodat er een mooie afwisseling van landschappen is in de wandeling. De paarse route gaat nl voor een groot deel door natuurgebied Beerzerveld met bossen, heidevelden en stuifzanden.
Gemaakte wandeling maakt onderdeel uit van het Wandelnetwerk Vechtdal. Je kunt de gekleurde pijltjes op de paaltjes volgen. Zie voor de informatie over de route, startpunt e.d. aan het eind van dit bericht.


Route gaat over heideveldjes en over zandvlakten

Zijtak Vecht bij camping De Roos

Op deze wandeling rond Beerze maak je kennis met:

De veelzijdige natuur
Het natuurgebied Beerzerveld met bossen, zandverstuivingen, heideveldjes, jeneverbesstruiken en veenputten (in beheer bij Landschap Overijssel). Hier komt ook de zeldzame stronkmier nog voor.
Het bijzondere rivierduinlandschap langs de Overijsselse Vecht.

Lees over de zeldzame stronkmier. 


Een oud landgoed
Landgoed Beerze met Huize Beerze. In het begin van de 20ste eeuw was er een spoorweghalte bij het landgoed Beerze. Van 1905 tot 1932 had het dorp Beerze een stopplaats aan de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal

Buurtschap Beerze
Beerze is bekend door haar monumentale hallenhuisboerderijen en is vanwege het authentieke karakter in 1992 van rijkswege als beschermd dorpsgezicht aangemerkt. De gebouwen staan nog op de oorspronkelijke plek te midden van een oeroud boerenlandschap. Diverse opstallen bevatten nog wanden met strovlechtwerk.
Vroeger was Beerze een pleisterplaats voor Vechtschippers met hun zompen op hun route vanuit Duitsland naar Zwolle. Bekend was de schippersherberg "De Goede Vrouwe" die naast het latere theehuis, nu natuurcamping "de Roos", was gelegen.  

Campings
Bij de start van de paarse route loop je eerst een deel over camping De Beerze Bulten. Een fraai gelegen familiecamping met veel animatie en voorzieningen zoals een zwemparadijs en binnenspeelplaats. Meerdere malen bekroond als beste camping (zie ook de route-informatie).
Loop je de oranje route dan kom je ook bij Camping De Roos. Alvorens je daar bent loop je een prachtig traject langs een zijtak van de Vecht. Camping De Roos is een ecologische natuurcamping. De camping ligt in een bosrijke omgeving van een prachtig rivierduinlandschap aan de Overijsselse Vecht. Opvallend zijn de zeer ruime, natuurlijk gelegen kampeerplaatsen.  

Fraaie verblijven op camping Beerze Bulten

Roodborstje op een caravan

Zijtak Overijsselse Vecht nabij camping Beerze Bulten


Stuifzandgebied

Zichtlaan naar Huis BeerzeAan het begin van de toegangslaan naar Huis Beerze staan (blikken) leeuwen op een stenen zuil. Ze dragen respectievelijk het het wapenschild van Beerze en Bentinck.
Bovenstaande 4 foto's zijn gemaakt in buurtschap Beerze.

Bij zuivelbedrijf Zandman kun je een kijkje nemen in de stal.


Loop je vanaf station Mariënberg dan kom je ook langs het Mariënberg-Vechtkanaal

Route-informatie
Start: de parkeerplaats aan de rand vh bos tegenover de ingang van Camping De Beerze Bulten Daar staat ook het informatiebord van het Routenetwerk Vechtdal. Let op, lees voor je op pad gaat de informatie hieronder.
Adres: Kampweg 1, 7736 PK Beerze
Horeca: bij de camping is horeca. Openingstijden seizoensgebonden. Op het laatste deel van de route kom je langs een melkveebedrijf met boerderijwinkel. Je kunt daar ook koffie oid drinken. Op de oranje route kom je langs camping De Roos. Daar is een leuke horecaplek. Openingstijden seizoensgebonden.
Afstand: paarse route is 10 km (in de route zit een klein stuk met mul zand + een deel met klimmetjes) Paars en oranje route is 15 km.
Honden: mogen op een deel van de oranje route niet mee. Er is daar een alternatief mogelijk zie in de route-informatie hieronder.
GPS: De GPS-track is  * hier *  te vinden.

Over de route.
Je start de wandeling met de paarse route. Vanaf de parkeerplaats steek je de straat over. De paarse pijltjes volgend loop je dan eerst een deel over het campingterrein. Wil je liever niet over de camping lopen, steek dan vanaf de parkeerplaats niet de straat over naar de camping, maar ga rechtsaf op het fietspad en ga na zo’n 500m het 1e pad rechtsaf (= bij wit hek van Landschap Overijssel) volg nu de paarse pijltjes.
Wil je ook de oranje route lopen (deze route heeft een heel mooi traject langs de oever van een zijtak van de Vecht) ga dan bij wandelrouteknooppunt L44 (dit is ter hoogte van een spoorwegovergang) niet naar rechts maar ga linksaf en volg vanaf nu de oranje pijltjes.
Uiteindelijk kom je dan via een mooi oeverpad uit op de camping De Roos. Let op, blijf het oeverpad volgen tot op het campingterrein bij de kiosk met drankjes e.d.. Vanaf hier volg je niet meer de oranje pijltjes maar ga je via de hoofdingang (schuin naar rechts) naar de straatweg. Ga hier rechtsaf op het fietspad en dan het 1e pad linksaf bij de gekleurde pijltjes.
*** Iets het pad inlopen en je ziet dan weer de paarse pijltjes die je dan naar links volgt. Je kunt nu gewoon paars blijven volgen.

Bijzonderheden:
 * Op de oranje route is een deel verboden voor honden. Alternatief: bij het betreffende bordje en hekje naar rechts. Op straatweg linksaf op fietspad. Dit 300 meter blijven volgen tot je aan de linkerkant de ingang van camping De Roos ziet. Net voor deze ingang ga je rechtsaf het bospad in. Lees verder bij *** hierboven.
* In het traject na camping de Roos (je loopt dan weer op de paarse route) zitten enkele verraderlijke klimmetjes.
* de genoemde monumentale hallenboerderijen kun je zien op het laatste deel van de paarse route. Als je aan het eind van de Schapenweg bent even naar links gaan.

Trein Mariënberg 
* Voor de kaartlezers. Station Mariënberg ligt hemelsbreed zo’n 2 km vanaf het startpunt. Zelf ben ik via het volgen van de blauwe route die daar start (noordelijk deel dat ter hoogte van de Vecht onder een viaduct doorloopt) richting camping Beerze Bulten gelopen en heb daar de paarse route opgepikt.Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks