Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------




donderdag 30 september 2010

Wandelen op de Borkeld

Wandelen op De Borkeld vanaf Infoboerderij 'nWitten 
diverse afstanden

Start- en eindpunt:  Informatiebord van het Wandelnetwerk Twente bij Informatiecentrum 'Boerderij 'nWitten'
Adres: Borkeldweg 17, 7475 RV Markelo
Horeca: Geen
Routebeschrijving en kaartje: routes volgen via gekleurde paaltjes van het Wandelnetwerk
Lengte van de routes: blauwe 5,4 groene 7,7 oranje 12,5 km
Info: let op, dit is de situatie in 2010
Kaart: 
klik op de kaart voor een grotere afbeelding

~~~~~~~~~~~~~

"Neem op de A1 afslag 27 richting Markelo. Op de rotonde naar links, een eindje doorrijden en dan heb je aan de linkerkant al de parkeerplaats bij infoboerderij 'n Witten van Staatsbosbeheer". Zo had ik mijn medewandelaar de route naar het startpunt van de wandeling uitgelegd.
Makkelijk te vinden dus zo dicht bij de snelweg.

Bij het startpunt van de wandeling staat een infobord met daarop de routes die vanaf hier beginnen. Je kunt kiezen uit 3 routes (situatie 2010 !!). En dan vervolgens gewoon de pijltjes volgen.



  
Wij kiezen de oranje route met een lengte van 12,5 km. Al snel blijkt dat deze route richting de snelweg gaat. Dat is even wat gehorig maar gelukkig wordt het geluid van de snelweg al een stuk minder als we eenmaal de weg overgestoken zijn.


We vervolgen de route over kleine asfaltweggetjes. We zijn geen echte liefhebbers van asfalt en hebben ietwat spijt dat we niet voor de andere route gekozen hebben.




Gelukkig zijn er wel voldoende mogelijkheden tot fotograferen.
De route gaat over in een een zandweg. En dat is een stuk prettiger lopen.
Noh ja....een enkel modderig stukje daargelaten.



In de weilanden veel koeien. Als we even blijven staan komen ze gezellig 'buurten'. Ze vinden het wel leuk dat we passeren. En wij ook.
Ondertussen lopen we in bosrijk gebied, we volgen nog steeds de oranje route. Via een fiets- en voetgangersbruggetje steken we de A1 weer over. Als je naar rechts kijkt zie je het Ecoduct, ooit aangelegd om het "wild" de snelweg over te laten steken (dierpassage).



Fiets- en voetgangersbrug over de A1

Ecoduct over de A1
   


In het gebied waar we nu lopen tref je nog Jeneverbesstruiken (wakels) aan. Bij de aanleg van de snelweg A1 is bewust een knik in de weg gemaakt om dit gedeelte te bewaren.
In het tweede gedeelte van de route ( ten zuidoosten van de A1) loop we over het natuurgebied De Borkeld. Een gebied met heidevelden, vennetjes, bosgebied prachtige wandel- en fietspaden.
In de verte een schaapherder. 


Jeneverbessen

 (Jeneverbes)    (klik voor grotere afbeelding)


Het bankje laten we links liggen en bij de Herefordkoeien lijkt ons dat ook verstandig.
Een stier staat uitdagend zijn vrouwen te bewaken. Op gepaste afstand passeren we hem. Iets verderop toch nog ff snel één van zijn verdekt opgestelde dames kieken.



Het schijnt dat de heide dit jaar (2010) paarser is dan anders.  Op de Borkeld zien we het met eigen ogen. Wel zitten er vrij veel verdorde stukken tussen. Maar och, wat geeft het. Kijk eens naar onderstaande foto; het is hier toch hartstikke mooi.
Wat een prachtig gebied om te wandelen.


Routetip: neem één van de kortere routes (om de snelweg te mijden). Zie kaart aan het begin van dit bericht. De routes zijn makkelijk te combineren.

augustus 2010 (c)  Truus Wijnen









Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek