Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
vrijdag 15 maart 2019

Wandeling Dreiländersee - Gildehauser Venn
Rondwandeling 
Dreiländersee - Gildehauser Venn
Het geheim over de grens bij Overdinkel

Start: vanaf parkeerplaats Hotel-Restaurant Driland (net over de grens bij Overdinkel)
Adres: Gildehauser Str. 350, 48599 Gronau (Westfalen), Duitsland. Let op: in je navigatiesysteem voor Gronau Westfalen kiezen.
Afstand: rondwandeling van 15 of 12½ km
Horeca: bij start Hotel-Restaurant Driland (met terras aan het water aan de zijkant van het hotel)
en langs de Dreiländersee het Hotel-Restaurant Seeblick (met terras/biergarten aan de oevers van de Dreiländersee). Het gehele jaar open.
Routebeschrijving + kaart: kun je * hier * downloaden
GPS: track is * hier * te downloaden. Op je mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Route-info: op sommige delen kan het (zeer) drassig zijn
Kaart: Aan eind van dit bericht en in de routebeschrijving
Tip: kijk aan het eind van dit bericht voor links en informatie

Natuurgebied Gildehauser Venn

Geheim over de grens
De Dreiländersee, het daarnaast gelegen Ruënberger bosgebied en het Gildehauser Venn zijn voor velen nog steeds een 'geheim over de grens'. De eerstgenoemden liggen pal aan de grens met Nederland bij Overdinkel. Het Gildehauser Venn ligt iets verder Duitsland in. Maar nog steeds op loopafstand. De gebieden zijn best verschillend maar beiden zeker waard om te bezoeken. Laat je verrassen en ga op pad in dit prachtige gebied.
Op deze route loop je zowel door bosgebied als door heide- en veengebied. Op het laatste deel van de wandeling loop je langs de Dreiländersee. Hier kun je er voor kiezen wel of niet om dit recreatiegebied heen te lopen.


Replica van de Drilandsteen
Drielandenpunt - Drilandsteen
Op de parkeerplaats bij Hotel Restaurant Driland staat een replica van de Drilandsteen die aangeeft dat daar (in de buurt) het drielandenpunt is. Het  betreft hier de grens van Nederland met de Bundesländer (deelstaten van Duitsland) Neder-Saksen en Noordrijn-Westfalen. Het echte drielandenpunt ligt iets verderop aan de doorgaande weg, pal langs de vangrail en is lastig te bereiken vandaar dat de een replica van de Drilandsteen is geplaatst op deze makkelijker te bereiken plek bij Hotel Restaurant Driland.


De Goorbach meandert door het bos
Bospad langs de Goorbach
Oud sluisje in de Goorbach (oude situatie). Sluisje is onlangs opgeknapt. 
Goorbach
De Goorbach (die in Nederland Ruhenbergerbeek wordt genoemd) maakt deel uit van het Dinkeldal. Het is een unieke beek omdat het haar meanderende loop heeft behouden. De Goorbach begint op het punt waar de Herzbach en de Hellingbach samenkomen. Beken die ontspringen in de omgeving van de Duitse plaats Metelen.Vanuit deze omgeving stroomt de Goorbach door verschillende natuurgebieden en langs boerenerven om vervolgens langzamerhand de grens met Nederland te bereiken. Eenmaal aangekomen in Nederland is er weinig verschil in het beekdal in vergelijking met Duitsland. Ook hier meandert ze net zoals in Duitsland om dan langzamerhand de Dinkel te bereiken. Eerst nog gaat de beek langs de plaats Overdinkel en mondt vervolgens uit in de Dinkel.


In de winter is het rustig rond de Dreiländersee 
Aan de oevers zie je dan wel veel watervogels
Aan de zuidkant kun je bij mooi weer genieten op een terras
In Duitsland kunnen campingplaatsen er anders uitzien dan in Nederland
Het blijft opletten tijdens het wandelen want op de paden kun je ...
... hazelwormen of padden aantreffen.
Beschermde broedgebieden
Dreilandersee
De Dreiländersee (die ook wel Drilandsee wordt genoemd) is een kunstmatig watergebied met als doel recreatie. Men kan er zwemmen en verschillende takken van watersport beoefenen. Enkele delen zijn aangewezen als beschermde broedgebieden. Rond het water is een wandelpad aangelegd van zo’n 3 km. Aan de zuidkant bevinden zich enkele campings en vakantiewoningen. De Dreilandersee wordt omgeven door bossen


In het Gilderhauser Venn tref je prachtige vennetjes aan ...
... kun je genieten van fraaie uitzichten en kom je tijdens de 
... wandeling meerdere keren langs mooie soms verscholen watertjes
Bij helder weer kun je Kasteel Bentheim zien liggen
Helemaal geluk heb je als je kraanvogels over ziet vliegen
Gildehauser Venn
Een beschermd natuurgebied met een oppervlakte van 650 ha. Dit indrukwekkende en belangrijke gebied met een rijke flora en fauna  bestaat uit heidegebieden, berkenbossen en vennetjes en heeft daarnaast broekbossen en restanten van hoogveen. De vennetjes vormen het leefgebied van zeldzame plantensoorten. Als je geluk hebt zie je ook zonnedauw een zeldzame vleesetende plantje.
Het natuurgebied is erg geliefd bij vogelaars vanwege het grote aantal zeldzame vogels. Tijdens de vogeltrek is er kans kraanvogels te zien die het gebied aandoen op weg naar hun zomer- of winterverblijfplaats.
Rondom het natuurgebied ligt een bufferzone bestaande uit bossen en landbouwgebied met houtwallen, poelen en graslanden (Feuchtwiesen) die extensief begraasd worden. Een groot deel van het Gildehauser Venn is aangewezen als een Naturschutzgebiet en is eigendom van de Bertha Jordaan van Heek stichting, het overige deel van de Landkreis Grafschaft Bentheim die het gebied ook in beheer heeft. Het totale gebied is inmiddels ook aangewezen als Natura 2000 gebied.
Om alles beter te bekijken zijn er twee uitkijktorens in het gebied geplaatst. Vanaf een van de torens kun je zelfs bij helder weer het kasteel in Bad Bentheim zien. Op deze wandeling kom je langs beide uitkijktorens. Het wandelpad door het Gildehauser Venn - het Carl-Heinz Schrödterpad - is genoemd naar een man die zich in de zeventiger jaren met passie inzette voor de bescherming van dit gebied.

Vanaf de uitzichttorens heb je mooi zicht op de omgeving
Het Carl-Heinz Schrödterpad 
Mooie struinpaadjes
De paden mogen dan niet altijd even goed toegankelijk  zijn, spannend zijn ze wel
Af en toe loop je ook over bredere paden
Bij het paardenweitje links af
Een flink deel van de route loop je door het bos ...
... en ook daar verscholen vennetjes.
Bedenk dat het op meerdere plekken drassig kan zijn. Dit is naast het pad
En dit is een ander pad
Kortom een fraaie wandeling die in natte periodes uitdagend kan zijn

De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen.

Maart 2019
Route, tekst en Fotografie © Truus Wijnen
Met dank aan routecontroleurs Gerrit-Jan en Miriam 

Links en informatie
De Drilandsteen.* Een mooie uitleg op de site Grensmarkeringen *
See = meer en meer = see  'Waarom draaien Duitsers See (meer) en Meer (zee) om?'*
Biergarten: Een Biergarten is een horeca-gelegenheid in de open lucht. Het begrip is afkomstig     uit Beieren. In een traditionele Biergarten wordt natuurlijk bier geserveerd en vaak ook wel andere drankjes. Een gast heeft het recht om bij de bestelde drankjes zijn zelf meegebrachte eten te nuttigen. Maar bedenk dat ze in de Biergartens vaak voortreffelijke hartige hapjes serveren. Bomen en houten banken zijn kenmerkend voor een Biergarten, vaak met een bodembedekking van grind.


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek