Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
zondag 11 augustus 2019

Rondwandeling Lage - Neuenhaus
Rondwandeling Lage – Neuenhaus  Duitsland
 net over de grens bij Oud Ootmarsum


Start: thv de watermolen achter de kerk in Lage (Dld)
Adres: Dorfstrasse 13, 49828 Lage, Duitsland (Lage ligt net over de grens bij Oud Ootmarsum).
Afstand: rondwandeling van 13 km. Een ruim deel van de route gaat over kleine asfaltweggetjes.
Ter informatie: de route is te volgen via blauwe pijltjes (zie foto). Het is één van de bewegwijzerde routes met de naamSpurensuche’ van het Grafschaft Bentheim Toerisme. Het is zeker handig om het kaartje (aan het eind van dit bericht) mee te nemen of te fotograferen en/of het Gps-bestand. Op een enkele plek zijn nl de pijltjes niet aanwezig of onduidelijk.
Horeca: bij de start (een Teestube, open do t/m zo van 12:00-18:00 uur) en in de plaats Neuenhaus
Honden: kunnen aangelijnd mee, houd rekening met het feit dat je de grens overgaat en de verplichtingen die daarmee gemoeid zijn zoals een dierenpaspoort
Kaart van de route zoals ik ‘m heb gelopen: zie aan eind van het bericht
GPS: track is *hier * te downloaden. Op de mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.

 - - - - - - - - - - - - - - - -  

Rondwandeling waarbij je kennismaakt met de Duitse plaatsjes Lage en Neuenhaus. Beiden gelegen aan de Dinkel. Grafschaft Bentheim Toerisme heeft hier een route van ruim 13 kilometer uitgezet zodat je al wandelend deze plaatsen beter kunt leren kennen. 
Start is in Lage. Je loop eerst door een bosgebied (het ‘Lager Busch’ in eigendom van Landgoed Twickel) waarna je via kleine asfaltweggetjes door lopen landelijk gebied richting Neuenhaus loopt. Daar aangekomen is het zeker de moeite waard om ook even van de route af te wijken en daar wat meer rond te kijken. Bijzonder zijn de diverse grachtjes, beekjes en historische panden waaronder het Alte Rathaus aan de Hauptstrasse. In het centrumdeel zijn ook diverse horecavoorzieningen.
Na Neuenhaus gaat het al kuierend langs de Dinkel vervolgens weer richting Lage. Halverwege deze terugweg wordt het pad langs de Dinkel ingeruild voor kleine asfaltweggetjes. Het laatste deel gaat dan weer door bosgebied.

Let op: op enkele plekken (met name in Neuenhaus) kijk je al snel over de pijltjes heen of is de bewegwijzering ietwat onduidelijk. Bijvoorbeeld op de terugweg bij de verkeersbrug thv de Dinkel. Let er hier op dat je vóór de brug het pad schuin naar links langs de Dinkel oploopt.

Lage
Op * de site van Grafschaft Bentheim Toerisme * - waar ook meer gegevens over deze route staan -  kun je het volgende lezen over Lage  “Een van de meest idyllische plekjes in Grafschaft Bentheim is het plaatsje Lage aan de rivier de Dinkel. Het plaatsje heeft nog niet eens 1.000 inwoners, maar kan ondanks zijn geringe afmetingen terugkijken op een unieke geschiedenis. Omdat men Lage bij de territoriale herindeling van Europa na het einde van de Dertigjarige Oorlog simpelweg was vergeten, droeg de plaats lange tijd de speciale status van 'Heerlijkheid'. Tot 1803 was Lage daarom een politiek zelfstandige kleine staat met eigen rechtspraak. Nu herinnert een vervallen oude kasteelruïne nog aan deze tijden. Het vroegere kasteel Lage was tot aan de Spaans-Nederlandse oorlog een indrukwekkend bastion en werd na het vertrek van de toenmalige graaf door Nederlandse troepen opgeblazen.
Vlakbij de oude ruïne ligt aan de oude arm van de Dinkel de bijna 750 jaar oude watermolen. Kenmerkend zijn de twee waterraden, waarvan er een werd gebruikt voor de productie van meel en de andere voor de productie van plantaardige olie. Tot de dood van de laatste molenaar in 1957 was de korenmolen nog in bedrijf. Daarna dreigde de molen in verval te raken, tot de molen begin jaren 70 door het district Grafschaft Bentheim werd gerestaureerd en sindsdien op bepaalde dagen in gebruik is. Tegenover de watermolen ligt het oude molenaarshuis, waarin tegenwoordig een gezellig theehuis is gevestigd. 
Vlakbij de ruïne en de molen ligt het oude herenhuis uit 1686. De typisch Nederlandse bouwstijl is onmiskenbaar. Tegenwoordig is het in handen van Stichting Twickel en niet toegankelijk voor het publiek.
Een ander overblijfsel uit de tijd van de landheren is de vlakbij gelegen Eichenallee met de omstreeks 1850 gebouwde en grotendeels gerenoveerde landarbeidershuizen. Hier woonde ooit het personeel van de landheer. Ook de landarbeidershuizen zijn tegenwoordig in bezit van de Stichting Twickel. Aan het eind van de Eichenallee begint de 'Lager Busch', een prachtig bos- en weidelandschap aan de rand van de Dinkel.”.

Ook op * de site van Landgoed Twickel * kun je ook het een en ander lezen over Lage. Bijvoorbeeld over de oude watermolen : " Nabij de kerk en het Herrenhaus staat een dubbele watermolen, die zowel olie kan slaan als graan kan malen. Op deze plek staat al sinds 1270 een watermolen, de huidige stamt uit 1672. De watermolen wordt gevoed door de Alte Dinkel. De hoofdstroom van de Dinkel wordt sinds 1931 om het dorp geleid, waardoor de molen te weinig water krijgt om nog goed te kunnen malen.".

Informatie over Neuenhaus kun je vinden op de site van Samtgemeinde Neuenhaus.

Een beeldverslag van de wandeling 

Evangelisch-reformierte Kirche Lage
Over deze kerk kun je  * hier * lezen.
Loop vanaf de kerk tot voorbij de watermolen daar zie aan de linkerzijde ........
de blauwe - witte pijltjes (Spurensuche) die je moet volgen.
Je loopt langs de Kommiessenhüser
Dan volgt een deel door het bos (Lager Busch)


Zijtak van de Dinkel (Alte Dinkel)

Langs het wandelpad
Op veel plekken in Neuenhaus zie je  historische ....
..... gebouwen, pandjes en gevels.

Oude Raadhuis
Centrum Neuenhaus
Beeld van de paardenhandelaar


Informatie over het beeld van de paardenhandelaar (gemaakt door beeldhouwer Jan Desmarets)  is  * hier *  te vinden.

Op enkele plekken staan langs de weg fruitboompjes
Op andere plekken staat dan dit weer :-D
Bosgebied nabij Lage
Fraai wandellaantje nabij Lage
Klik op de kaart voor een grotere afbeelding
De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen.

Augustus 2019
Tekst en Fotografie © Truus Wijnen
Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek