Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
vrijdag 28 mei 2010

Wandeling Buurse, De Haarmühle

Wandeling Buurse, De Haarmühle van 2 - 9 km

Start- en eindpunt: Restaurant Landgasthof Haarmühle
Adres: Beßlinghook 57, Ahaus-Alstätte (net over de grens bij Buurse)
Horeca: bij start  
Honden: zijn aangelijnd toegestaan.
Routebeschrijving en kaartje: te vinden op informatiebord bij de Haarmühle.
Lengte: van 2 tot 9 km

Vanaf de Restaurant Haarmühle starten meerdere wandelingen. Bij de grote parkeerplaats staat een informatiebord van het Wandelnetwerk Twente waarop de bewegwijzerde routes, variërend van 2,7 tot 8,6 km lengte te vinden zijn. Het zijn paaltjesroutes.
Ook is op de website van Natuurmonumenten een wandeling in dit gebied (Het Witte Veen)  beschreven. Op een PDF die er vervolgens te downloaden is staat veel informatie over het bijzondere gebied.

Klik op de foto's voor grotere afbeeldingen
Het verslag dat nu volgt is een bericht dat gemaakt is naar aanleiding van een wandelroute die ik er liep in 2007. Er stonden toen nog oude routepaaltjes.

~~~

Ieder jaar ga ik wel een paar keer de wandeling van Natuurmonumenten in het het Witte Veen lopen. Welk jaargetijde je er ook komt, het is er altijd mooi. Daarnaast is het een prettige bijkomstigheid dat deze route start bij Gaststätte de Haarmuhle dat prachtig gelegen is en te vinden ia net over de Duitse grens van Buurse richting Altstätte. "Alsof je een dagje op vakantie bent" heb ik meerdere keren gedacht als ik er weer eens wandelde.
Deze keer er maar eens in augustus een wandeling gemaakt. Het is er dan wat drukker vanwege de vakantiegangers maar dat mag de pret niet drukken. En...het is schitterend weer dus dat wordt na afloop van de wandeling lekker op het terras van de Haarmühle zitten.
Eerst nog maar eens de kaart van de route bekijken. Je kunt kiezen uit 3 verschillende afstanden. De langste route (de blauwe) is 8 km. Dat is voor ons lang genoeg aangezien wij niet alleen wandelen maar ook nog uitgebreid gaan fotograferen. Hebben we tijd over dan gaan we ook nog de Watermolen, (een onderslagwatermolen) bekijken die naast de Haarmühle staat. Kortom; we vermaken ons wel.


Let op, deze bordjes zijn vervangen door gekleurde paaltjes


Hè hè, en als Ellie dan eindelijk ook haar wandelschoenen aan heeft, vertrekken we. Vanaf de kleine parkeerplaats vóór de Haarmühle loop je eerst richting de watermolen en dan het bruggetje over. Volg de blauwe pijltjes.
Vanaf het bruggetje zien we aan de rechterkant enkele roeibootjes liggen in een meertje met prachtige weerspiegelingen in het water.

We lopen nog een klein eindje verder over het asfalt maar komen dan al snel op mooie zandpaadjes. Noh ja mooi, er zijn stukken bij die er niet zo mooi meer bij liggen. Tja, hier rijden moutainbikers en dan wil het er in een wat natter gebied er nog wel eens zo uit gaan zien:
We kunnen al snel rechtsaf slaan en belanden in een gebied met kleine paadjes dat, getuige de vlonderpaden die hier door lopen, doorgaans erg nat moet zijn. En eigenlijk is dat ook wel logisch, we lopen in veengebied.

 
Ondertussen is Ellie aan het fotograferen geslagen. We vervolgen de route en moeten ons een weg banen door rhododendronstruiken. Wat zal het hier mooi zijn in het voorjaar als deze struiken bloeien.
Plots verschijnen er nevelflarden.........zou dit dan ook zo'n gebied zijn waar de Witte Wieven  voorkomen? We gaan iets sneller lopen.  
We passeren de ingang van camping de Leemkoel dat prachtig gelegen is tussen de bomen. In eerste instantie dacht ik dat dit alleen een camping was voor mensen met stacaravans . Maar op de website van de camping lees ik dat er ook gewone kampeerplekken zijn. Als we de wandelroute vervolgen en voorbij de camping rechtsaf gaan, zien we ook nog eens een schitterend meertje liggen. In de buurt van het meertje tref je veel Reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera) aan. De plant heeft prachtige bloemen.
  
We lopen nu in een gebied met meerdere vennetjes. Er staat ook een vogelkijkscherm waar we zowaar iemand aantreffen die ook aan het wandelen en fotograferen is.
Als we weer verder wandelen en na een tijdje op de Markslagweg lopen, zien we halverwege de weg bijna de afslag naar rechts over het hoofd. Hier even opletten! Ga dus rechtsaf tussen de houten hekjes door. Voorbij deze hekjes zie je nu ook het paaltje met het blauwe
 pijltje staan. Je loopt nu eerst nog een rare lus door een bosje maar komt dan op een mooi heideveldje.

We nemen aan het eind van dit heideveldje nog een kijkje bij het vennetje en zien dat er nu ook weer Zonnedauw (Drosera) staat. Er zit een insektje op vastgeplakt. Nog een klein eindje het bos door, een beekje over en we zijn weer aangekomen bij de Haarmühle. Het terras lonkt..we besluiten een kopje koffie te nemen. De "kaffeetorte" nemen we deze keer maar eens niet.We nemen nog een kijkje binnen en maken een praatje met de waard. Hij verteld ons dat de routebeschrijving van deze wandeling van Natuurmonumenten ook bij hen te koop is. (Let op, dit is de situatie 2007).
 
Ook nog maar even kijken  bij de Watermolen....

...en aan het eind van de middag vinden we het mooi geweest. Het was een prachtige wandeling die ons niet alleen in "het buitenland" heeft gebracht maar ook mooie foto's heeft opgeleverd.
Deze Witte Veen wandeling van Natuurmonumenten start bij bij Restaurant de Haarmuhle, Besslinkhook 57 Ahaus-Alstätte. Neem vanuit Haaksbergen de weg naar Buurse/Alstätte. Na het passeren van de grensovergang na 200 meter linksaf slaan bij het bord van de Haarmühle in de berm. Tip: op een paar kilometer afstand van het startpunt bij de Haarmühle ligt het Nivon natuurvriendenhuis Den Broam .

Augustus 2008 (c) Tekst en Fotografie Truus Wijnen
Update Januari 2015


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek