Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------vrijdag 21 mei 2010

Wandeling Aalten Bredevoort Aalten


Update: De hier beschreven wandelroute is niet meer verkrijgbaar. Maar er is een zeer goed alternatief, te downloaden bij de Wandelzoekpagina .


Wandeling Aalten-Bredevoort-Aalten 15 km

Start- en eindpunt: Station Aalten
Adres: Stationsstraat 38, 7122 AT Aalten
Horeca: In Aalten zijn meerdere horecavoorzieningen
Routebeschrijving en kaartje: zijn * hier * te downloaden
Lengte van de route: 15 km

~~~~~~~~~~~~ 

Het is even zoeken als we in Aalten starten met de wandeling.
“Met de rug naar de VVV Aalten linksaf” staat er in de routebeschrijving (betreft de oude routebeschrijving, zie update boven aan dit bericht).
Nu ligt de VVV op een hoekje en prompt staan we met onze rug aan de verkeerde kant van het pand. We zijn het spoor direct al bijster. Eenmaal teruggelopen naar het startpunt komen we er achter dat we “gewoon” de Kostersbulte in hadden moeten slaan.
We zijn nu al bijna een half uur onderweg. Meegenomen is wel dat ondertussen de kerk open is. We nemen nog snel voordat de kerkdienst begint een kijkje  binnen en zien dat er een prachtig licht door de ramen schijnt.

Als we dan echt op pad zijn en geleidelijk aan Aalten uitlopen komen we niet alleen langs mooie panden maar passeren ook de restanten van een oude fabriek. Zo’n bouwval vind ik altijd mooie beelden opleveren maar de buren denken daar toch wat anders over. Er hangt een toepasselijk bord, ze hebben gelukkig nog humor, de buren.

 Iets buiten Aalten is een Joods Kerkhof. We nemen er, met respect voor de overledenen, een kijkje.
De route wordt vervolgd, we lopen nu een stukje langs de verharde weg. Gelukkig volgt er al  snel een klein zandpad. Er staan velden met zonnebloemen.
Een mevrouw  die ons tegemoet komt vertelt enthousiast over de mooie omgeving. Wijst ons nog eens op de Jachtpalen van het Walfort die hier staan en geeft tips over mooie wandelpaden.

Heel geleidelijk aan komt Bredevoort in zicht. Het historisch plaatsje is fotogeniek en staat bekend als boekendorp. Overal zijn boekwinkeltjes en staan kramen langs de straat. Wil je een boek kopen in zo’n kraam dan kun je het geld gewoon in de bus gooien. Goed van vertrouwen zijn ze er. Elke 3e zaterdag van de maand is er een boekenmarkt en door het jaar heen zijn er diverse evenementen.
We lopen even binnen bij René de Zeeuw die ook op zondag zijn boekenantiquariaat open heeft.Hij vertelt ons dat hij nog niet zo lang hier woont en deze zaak heeft. Komende uit het westen des land is hij maar wat blij nu in deze rustige omgeving te wonen.En ja, dan is het eindelijk zo ver dat we bij het middeleeuws restaurant Bertram zijn. Wat is het toch leuk om daar wat te nuttigen. Zomers lekker buiten op het terras, in de winter binnen in de gezellige gelagkamer.  Koffie met appelgebak. Of die heerlijke soep. Mmm.
Het loont de moeite om ook verder in Bredevoort nog wat rond te struinen. Er is bv ook nog een fotogalerie. Voor ons genoeg reden om een andere keer nog weer eens deze plaats te gaan bezoeken. Nu weer verder met de route. Al snel lopen we weer tussen de boerderijen. Boerderij Villekes heeft het bekende ossenbloedrood op de voorgevel. Veel boerderijen in de omgeving van
Winterswijk hebben dit. Mooi zijn ook de groentetuintjes bij de boerderijen. Stokbonen zien we, ze groeien pal langs de weg. Hoe verleidelijk een lekker maaltje mee te nemen. Maar we
bedwingen ons en moeten het doen met een foto.
Heel geleidelijk aan komt Bredevoort in zicht. Het historisch plaatsje is fotogeniek en staat bekend als boekendorp. Overal zijn boekwinkeltjes en staan kramen langs de straat. Wil je een boek kopen in zo’n kraam dan kun je het geld gewoon in de bus gooien. Goed van vertrouwen zijn ze er. Elke 3e zaterdag van de maand is er een boekenmarkt en door het jaar heen zijn er diverse evenementen.


In de verte zien we dan de toren van de kerk van Aalten al weer. We menen ons te herinneren dat er in het centrum ijs werd verkocht. We gaan iets sneller lopen.
Na een half uur zijn we dan  aangekomen in het centrum van Aalten. En inderdaad, een ijskraam.
We nemen het wijze besluit een ijsje te kopen. Een mooie afsluiting van deze wandeling.

Info over Bredevoort Boekenstad, klik  * hier *.

Augustus 2009
Tekst en Fotografie Truus Wijnen 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten