Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
donderdag 28 juli 2016

Wandelen rond het Twentse BeuningenWandelen rond het Twentse Beuningen
Langs Dinkel en Austieberg


Een wandeling in de prachtige omgeving van het Twentse Beuningen. Rond Beuningen tref je een schitterend buitengebied aan, waar het riviertje de Dinkel al meanderend een weg zoekt. Beuningen is een van oudsher agrarisch gebied met verspreid liggende oude boerenerven. Het ligt op de uitloper van het stuwwalgebied van Oldenzaal met de Hakenberg en de Austieberg. Met deze laatste 'berg' zul je op het laatste deel van de route kennismaken.
Het dorp Beuningen kent 2 doorgaande wegen en 3 zijstraten en heeft rond de 1000 inwoners. Het buitengebied van Beuningen telt evenveel bewoners als het dorp zelf. Beuningen is, naast De Lutte, Overdinkel en Glane, één van de kerkdorpen van de gemeente Losser. Sinds 2006 bekend als het dorp waar de regiosoap 'Van jonge leu en oale groond'  zich heeft afgespeeld. In de soap is Beuningen omgedoopt naar 'Dinkelo'.
Tijdens deze wandeling loop je al snel na de start langs het riviertje de Dinkel waarna je het plattelandsgebied inloopt. De majestueuze, 55m hoge, Austieberg passeer je in het laatste deel van de wandeling. Helaas is het niet meer mogelijk óver deze berg te wandelen omdat de eigenaar geen wandelaars meer toe staat door z'n weiland aan de Nijenhaerweg t.o. nr 26.

Start: Café Restaurant ’t Sterrebos
Adres: Beuningerstraat 71, 7588 RG  Beuningen
Afstand: 8 km
Horeca: bij start
Honden: aangelijnd
Route: 40% van de route is onverhard
Routebeschrijving, kaart + GPS: zie * hier * 


De Dinkel
Het is prachtig wandelen langs de Dinkel
Koeien in de Dinkel
Langs de Dinkel is de kans groot Weidebeekjuffers te zien
Een torenvalkje in het buitengebied

Het kan zijn dat een haas je pad kruist

Het 1e deel van de route loop je langs de Dinkel

Ree in de omgeving van de Austieberg

Beuningen is een van oudsher een agrarisch gebied

Boerderij in het buitengebied
De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen.

Route, tekst en fotografie (c) Truus Wijnen
Zomer 2016
Update Februari / November 2018 

Een overzicht van alle andere routes is * hier * te vinden.
Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek