Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------maandag 29 oktober 2018

Rondwandeling Bad Bentheim - GildehausRondwandeling Bad Bentheim West  – Gildehaus


Start: vanaf de parkeerplaats bij het Badepark (zwembad) Bad Bentheim. Dit is tegenover de ingang van het Roompot Vakantiepark.
Adres: Zum Ferienpark 1, 48455 Bad Bentheim, Duitsland
Afstand: rondwandeling van 12/13 km
Horeca: in en rond het plaatsje Gildehaus, Zie ook de informatie aan het eind van het bericht.
Routebeschrijving + kaart: kun je * hier * downloaden
GPS: track is * hier * te downloaden. Op de mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Kaart: Aan eind van dit bericht en in de routebeschrijving
Route-info: de wandeling gaat zowel over verharde als onverharde weggetjes cq paden

Op deze wandeling maak je kennis met het glooiende gebied dat ten westen van het plaatsje Bad Bentheim ligt. Je start bij het net buiten de plaats Bad Bentheim gelegen Badepark/Roompot Vakantiepark. Via de fraaie Düstere Stiege - een holle weg - loop je naar het plaatsje Gildehaus. 
De oude kern van Gildehaus is weliswaar klein maar toch genoeglijk en gelegen rond de kerk. Je treft er nog oude klinkerstraatjes aan en her en der oude pandjes. 
Geniet van het uitzicht vanaf de Mühlenberg. Bij helder weer kun je zelfs de 101 meter hoge Alphtoren van Enschede zien. Na een afdaling maak je een rondtrekkende beweging over holle weggetjes en akkerpaden waarna je weer richting Gildehaus loopt. Je maakt nu kennis met het bos dat op de flanken van de Mühlenberg ligt alvorens je weer het plaatsje zelf in loopt om daarna je weg te vervolgen richting Bad Bentheim. Ook nu weer een mooi uitzicht op het omringende gebied. 
Het kleinschalige bosgebied dat ten zuidwesten van Bad Bentheim ligt en grenst aan de bebouwde kom is verrassend en in de herfst fraai van kleur. Op het laatste deel van deze wandeling maak je er kennis mee. 

Een fotoverslag.
Klik op de foto's voor grotere afbeeldingen.

De ingang van het Feriënpark gelegen bij het startpunt
Vergeet niet even in het boekenkastje te kijken dat buiten - precies tegenover de ingang van het Feriënpark - staat.


De Düstere Stiege
Nog meer holle weggetjes
In Gildehaus staan ook nog meerdere oude huisjes
Het is de moeite waard ook eens omhoog te kijken :-)
Stolpersteine aan de Dorfstrasse in Gildehaus
De klokkentoren naast de kerk
Gevel van het voormalige Gilden-Haus
Ostmühle op de Mühlenberg
Bij helder weer zie je de Alphatoren van Enschede
Bankje met uitzicht 
Mooie verdiept liggende wandel- en fietspaden
Niet alleen in het voorjaar maar ook in de herfst zie je het koolzaad
Doorkijkje bij het spoorlijntje
Akkerpaden
Het loont echt om ook eens achterom te kijken
Je wandelt omhoog richting het vakwerkhuis
Dat vakwerkhuis is het Hotel Niedersachsiserhof
Bos op de flanken van de Mühlenberg
Uitzicht vanaf de Sieringhoekerweg
Langs deze weg infoborden over planeten
Het bos ten zuidwesten van Bad Bentheim
In de herfst kun je mooie paarse akkers met Phacelia zien
Pad naar de vml schacht (bergwerk)

Op het laatste deel van de route loop je wederom door een bosgebied
Mét bankjes :-)
kaart van de wandelroute
Bakker Sundag
Bij bakker Sundag, midden in de oude kern van Gildehaus (je loopt er op deze wandeling langs) kun je niet alleen brood kopen maar het is ook mogelijk er koffie te drinken. Met gebak of een lekker broodje. Het is de moeite waard om ook even op de borden te kijken die links aan de wand hangen. Daar staan diverse 'ontbijtjes' op. Koffie met een lekker belegd broodje voor weinig geld.  
De bakker is - zoals gebruikelijk is in Duitsland - al vroeg op de ochtend open. Zelfs op zondag!
Ma - Vrij 6.00 - 18.00 Uur
Za. 6.00 - 12.30 
Zo. 7.00 - 11.00 Uhr


Ik kan de croissant echt aanbevelen maar . . . . . 
. . .  je kunt er ook lekkere 'ontbijtjes' bestellen: koffie met een belegd broodje


De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Oktober 2018
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen


4 opmerkingen:

 1. Heerlijk daar was plots weer een wandeling van Truus. Zo dicht bij huis en toch zo enorm het buitenland. Topwandeling, omschrijving waterdicht , geen speld tussen te krijgen. Prachtige uitzichten , leuk plaatsje Gildehaus wat je twee keer aandoet. De bakker is perfect als tussenstop, lekker koffie, vriendelijke dames en ze zetten zo even het terras voor je op als je de hond bij je hebt. Die mag logischerwijze niet naar binnen. Truus bedankt voor deze wederom leuke wandeling.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gisteren deze mooie wandeling gelopen, dat hebben we met plezier gedaan. Mooie uitzichten en leuke paden. Is een aanrader, vooral nu met de mooie herfst kleuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op 05-01-2019 de de wandeling gedaan met een grijze lucht en af en toe mot regen. Was goed te doen met de juiste wandel kleding. En halverwege koffie gedronken bij Hotel Niedersachsiserhof die nog niet geopend was maar de bazin was zeer vriendelijk en gaf aan dat het geen probleem was. En de route was op papier goed te volgen. Bedankt Truus

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vandaag de wandeling gelopen. Veel mooie paadjes en uitzichten, echt een aanrader. Truus, bedankt voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks