Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------vrijdag 22 juni 2018

Wandeling Lonnekerveld

Wandeling Lonnekerveld
Op pad rond het Lonnekerveld met Hof Espelo,
Zuidkamp en het vml Vliegveld Twenthe


Start: bij Restaurant Kleinsman (open vanaf 10.00 uur)
Adres: Weerseloseweg 356, 7522PT Enschede
Afstand: rondwandeling van 10 km
Horeca: bij start, bij Natuur- en Informatiecentrum Koetshuis Hof Espelo (beperkte mogelijkheden) en in Lonneker
Honden: kunnen alleen aangelijnd mee
Kaart: aan eind van dit bericht. Nummers op de kaart komen overeen met de nummers in de routebeschrijving
Routebeschrijving + kaart: kun je * hier * downloaden
GPS: track is * hier * te downloaden. Op de mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Lonnekerveld: Lonnekerveld is een oude veldnaam

Afwisselende wandeling die start op de grens van het vml Vliegveld Twenthe en het Landgoed Hof Espelo. Fijn is dat de bij de start gelegen horecavoorziening 's ochtends al vroeg open is zodat de wandeling eerst 'ingedronken' kan worden met bv een kop koffie. 
Als daarna de wandeling dan echt gaat beginnen wordt meteen kennis gemaakt met het landgoed Hof Espelo. Een bosrijk gebied dat nu in beheer is van Landschap Overijssel. Je loopt ook langs het Koetshuis Hof Espelo'. Eén van de bezoekerscentra van Landschap Overijssel. Loop er gerust even naar binnen of ga kijken bij de naastgelegen werkplaats waar mooie producten van hout worden gemaakt. 
Een fraai pad door het waterwingebied vormt de toegang tot het voormalige militaire terrein Zuidkamp van de vliegbasis Twenthe. Hier stonden en staan deels nog oude panden die deel uitmaakten van de vliegbasis. Tegenwoordig is dit geen militair terrein meer en wordt een deel van de gronden gebruikt voor het bouwen van nieuwe huizen. Het nabijgelegen vliegveld is sinds 1 januari 2008 gesloten voor militair- en burgerluchtvaart.

Bij Lonneker kun je er voor kiezen het dorp in te lopen om een bezoek te brengen aan - de horecavoorzieningen bij - het dorpsplein of meteen de route voort te zetten richting het mooie Wiefkerpad. Hier is in de vroege zomer een weldaad aan akkerbloemen te bewonderen; langs het pad is een mooie berm gecreëerd waar klaprozen, kamille en korenbloemen staan. Ga zeker ook kijken bij de overdekte zitgelegenheid die gesitueerd is achter zorgboerderij De Rökker. In een vitrine staan kunstwerken die gemaakt zijn in het atelier.

Op het laatste deel van deze route loop je over het voormalige vliegveld Twenthe. De vml vliegbasis is een belangrijk broedgebied voor de veldleeuwerik. Aangepast maaibeheer heeft geleid tot een rijke fauna en er zijn grote aantallen vlinders te spotten. Het vml vliegveld is deels toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Andere delen van het gebied zijn in gebruik bij diverse bedrijven en ook worden er evenementen gehouden. Een van de bedrijven die er is gehuisvest houdt zich bezig met het ontmantelen van oude vliegtuigen. Het kan dus zijn dat je toch een vlliegtuig ziet maar wees gerust, er wordt niet meer mee gevlogen. Hoogstwaarschijnlijk zie je juist wel de buizerd vliegen of fietst Maria voorbij. 

Een langere variant van deze route (16 km) met start in Lonneker, staat elders op deze site. 
Klik * hier * om bij de betreffende wandeling te komen.


Een foto-impressie van de wandeling:

Start bij Kleinsman
Je loopt al snel op Hof Espelo 
Hof Espelo is een bosrijk gebied
fraaie boslaan op Hof Espelo
Ook in de herfst is de wandeling prachtig
Koetshuis Hof Espelo
Er worden mooie producten van hout gemaakt
Elk jaargetijde heeft z'n mooie wandelmomenten (bosanemoontjes)
Langs het Wiefkerpad staan in de zomer klaprozen, kamille en korenbloemen
Foto gemaakt langs het Wiefkerpad
Lonnekerlandbrood
Expositie bij zorgboerderij De Rökker

Velden met lupines op het vml vliegveld
Er staan nog oude wachthuisjes
Putters (Distelvinken)
Informatiepaneel in de uitkijktoren
Oude vliegtuigen zie je er nog wel

kaart van de wandeling

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Juni 2018
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen


3 opmerkingen:

  1. Het is een lekkere 9.3 km wandeling in de directe omgeving van Enschede. Als je wat eerder dan 10 uur begint kun je nog niet op de P van CR Kleinsman, je kunt dan aan de ene kant van de weg je auto prima kwijt (andere kant mag je niet staan), Het is grappig om over het voormalige vliegveld te wandelen waar nu de vliegtuigen gesloopt worden. Imposante kisten kom je langs. Wij vonden het een leuke wandeling en bij Kleinsman is de ontvangst erg gezellig. (en wat een kanjers van huizen worden er gebouwd op het Vaneker)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Had ik nog vergeten te melden: bij het kapelletje was een open luchtdienst aan de gang. Een drukte van belang. Leuk om te zien dat dergelijke initiatieven zoveel gelovigen bij elkaar brengt. Mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bekend terrein, mooie route. Dankje.

    BeantwoordenVerwijderen

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks