Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------




woensdag 16 januari 2019

Wandeling Oelemars Bardel



Rondwandeling Oelemars - Bardel
Wandelen in het grensgebied van Losser met
Duitsland


Start: vanaf parkeerplaats Restaurant Hof Aarnink (op de grens van Nederland – Duitsland)
Adres: Gildehauserweg 37, 7581 PE Losser. In enkele navigatiesystemen moet je 
dit adres ingeven: Klosterstraße 18, 48455 Bad Bentheim, Duitsland
Afstand: rondwandeling van 12 km
Horeca: bij start. Open wo - vrij vanaf 12.00 uur Za + zo vanaf 11.00 uur
Routebeschrijving + kaart: kun je * hier * downloaden
GPS: track is * hier * te downloaden. Op de mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Kaart: Aan eind van dit bericht en in de routebeschrijving
Route-info: de wandeling gaat zowel over verharde als onverharde weggetjes cq paden


Afwisselende wandeling in het grensgebied van Losser met Duitsland. Je loopt zowel door heide- en bosgebied als door de plattelandsomgeving in de grensstreek.
Opvallend zijn de diverse grote waterpartijen die je aantreft langs de route. Het zijn grote zandwinputten waar nog steeds zand wordt gewonnen. Dat hier veel gegraven wordt is niet zo gek. Er bevindt zich tot op flinke diepte zeer bruikbaar zand. Het Dinkeldal staat er bekend om. Het water waarmee de afgravingen zich gevuld hebben is kwelwater dat afwatert op de Dinkel. Het water is van goede kwaliteit.
Ook de Oelemars is zo'n zandafgraving. Het gebied rondom de Oelemars is van oorsprong vooral een moeras- en heidegebied. De naam Oelemars betekent 'moeras waarin uilen voorkomen'. Ondertussen is de Oelemars een begrip bij vogelaars. Er is een vogelkijkhut en er worden regelmatig bijzondere water- en oevervogels waargenomen. Een zeer actieve vogelwerkgroep houdt middels een website iedereen op de hoogte van waarnemingen.  
Liefhebbers kunnen op deze wandeling ook nog een bezoek brengen aan Klooster Bardel, een Franciscanenklooster in de buurtschap Bardel. Het is de moeite waard een kijkje te nemen in de kloosterkerk die vrij toegankelijk is. Tussen 12 en 15 uur is de deur gesloten. Om binnen te komen in het klooster loop je de trappen aan de voorzijde op. Verder is er ook een kloostertuin en zelfs een postzegelmuseum. Je kunt er alles over lezen in de Nederlandstalige brochure die in de hal van het klooster te koop is. Er staat ook een wandeling in beschreven waarbij je langs de bijzonderheden van het klooster komt.

Een fotoverslag
Foto's zijn in verschillende jaargetijden gemaakt.


Je loopt over de Wacholderheide, een kleinschalig gebied met jeneverbesstruiken
Mariagrot op de Wacholderheide

Uitzichttoren aan de rand vh gebied Zandbergen
Uitzichtvlonder Oelemars
Aan de overkant zie je de vogelkijkhut
En dit is het uitzicht van de vogelkijkhut
Een prachtig, begroeid paadje dat er in de zomer helemaal fantastisch uitziet
Bosgebied net over de grens
Op (Duitse) feestdagen kan het onderweg erg gezellig zijn
Je zult 'm vast tegenkomen, deze vriendelijke boom
En deze kun je beter maar niet tegenkomen
Landelijke omgeving met her en der nog houten electriciteitspalen

Een van de zandafgravingen
Ook in de winter is het de moeite waard om in het bos te wandelen

Ingang Klooster Bardel
In de Kloosterkerk

Deuren in de hal van het Klooster
Restaurant Hof Aarnink bij de start
Kaart van de wandeling


De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


Januari 2019
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen








Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek