Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
dinsdag 19 februari 2019

Wandelroute Haarle De Pas - SprengenbergWandelroute Haarle De Pas - Sprengenberg
Verrassende rondwandeling met bos, platteland, hekk'n
en glooiende heidevelden 


Start: Herberg de Pas Theeschenkerij Adres: Molenweg 2, 7448 RE Haarle
Afstand: rondwandeling van 10½ of 16 km
Horeca: bij start
Honden: op meerdere delen van deze route zijn honden niet toegestaan
Schotse Hooglanders: de route gaat enkele kilometers door een gebied waar ook Schotse Hooglanders lopen
Routebeschrijving én kaart: kan * hier * geprint of gedownload worden
Gpx: kan * hier * gedownload worden. Gpx korte route * hier *. Op de mobiel of tablet kan dit bestand eventueel gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.

Op deze wandelroute maak je niet alleen kennis met de Sprengenberg maar loop je ook door de aan de voet van de Sallandse Heuvelrug gelegen plattelandsomgeving van Nieuw Heeten. Je kunt daar over mooie paadjes lopen en gaat meerdere hekken passeren. Enkele paden maken dan ook deel uit van het plaatselijke Hekk'npad. 
De Sprengenberg met een heuveltop van 35 meter behoort tot het het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Een van de stuwwallen in deze omgeving die werden gevormd in het Saalien. Op de Sprengenberg staat het ook het huis De Sprengenberg. In de volksmond Kasteel Palthe genoemd. 
Vermeldenswaard is nog dat je aan het begin van de route door het Remmersbos loopt alwaar een kudde Schotse Hooglanders het gehele jaar door aan het grazen is.

In het Remmersbos kun je Schotse Hooglanders tegenkomen
Vanuit Theeschenkerij De Pas loop je direct het buitengebied in
Herberg De Pas
De aan de rand van de Sallandse Heuvelrug gelegen Theeschenkerij Herberg de Pas - alwaar je deze route start - is nog maar amper een jaar open en nu al uitgegroeid tot een favoriete plek voor wandelaars en fietsers. Niet vreemd want vanaf de fraai gelegen locatie is het prima wandelen. Je loopt er direct de natuur in.
De Herberg staat op een historische plek van vroegere verbindingswegen tussen respectievelijk Deventer en Hellendoorn en Raalte en Rijssen. Reizigers konden er uitrusten en wat eten en drinken. En paarden konden verzorgd worden. Het verhaal gaat dat ook Lodewijk Napoleon er een bezoek heeft gebracht toen hij met een konvooi op doorreis was naar Twente.
De oorspronkelijke herberg is in de 19e eeuw afgebrand. 

Open deel in het Remmersbos
Als je de lange route kiest loop je ook door het buitengebied van Nieuw Heeten
Je passeert er meerdere hekjes
Zowel in de winter . . . 
als in de zomer is het fraai wandelen op de Sallandse Heuvelrug
Met af en toe een klimmetje op enkele delen van de route 
De Sprengenberg maakt deel van van de Sallandse Heuvelrug
Sprengenberg
Het gebied De Sprengenberg met een heuveltop van 35 meter maakt deel uit van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. De Sallandse Heuvelrug is een van de stuwwallen in deze omgeving die werden gevormd in het Saalien door opstuwing van uit Scandinavië afkomstig gletsjerijs. 
Boven op de Sprengenberg staat het huis De Sprengenberg. In de volksmond heet het Kasteel Palthe, genoemd naar de vroegere eigenaren en bewoners van het bijzondere landhuis.

Je passeert het oorlogsmonument
Oorlogsmonument en onderduikershol  
Bij een grote klopjacht van de Duitsers nabij de plaats Holten, de Sallandse Razzia van 14 oktober 1944, zijn tientallen mannen opgepakt. De toen 18-jarige onderduiker Marinus Stevens uit Apeldoorn is tijdens deze razzia in buurtschap Helhuizen op zijn vlucht voor de Duitsers gefusilleerd. In 1998 is ter nagedachtenis hieraan een monument opgericht. Op het monument staan ook de namen van de twee andere mannen die bij deze razzia zijn gedood: de joodse onderduiker Maurits Bachrach uit Arnhem en de Nijverdalse verzetsman Gerrit Jan Piksen.
Even verderop bevindt zich in het bos nog een onderduikershol waar onderduikers en geallieerde piloten een veilig onderkomen hebben gevonden. Na de bevrijding is het in verval geraakt, maar rond de eeuwwisseling is de ondergrondse schuilplek door vrijwilligers herbouwd. Het wordt, net als het monument, door Staatsbosbeheer en omwonenden onderhouden.


Badhuisje bij vml zwempoel nabij Kasteel Palthe
Lanen met rododendrons zien er in de winter al mooi uit maar . . .
in het voorjaar als de rododendrons bloeien is het echt volop genieten
Kasteel Sprengenberg wordt in de volksmond Kasteel Palthe genoemd . . . 
. . . . . naar de vorige bewoners van het kasteel
Het torentje van waaruit de sterrenhemel goed te bekijken was
Palthe
Kasteel Palthe is begin 1900 gebouwd in opdracht van een van de oprichters van de Palthe Textielfabrieken. De toen in Almelo woonachtige van Wulfften Palthe verbleef meerdere keren per jaar op het landgoed in een thee- annex jachthuis. Hij besloot permanent op het landgoed te gaan wonen vanwege de gezonde atmosferische omstandigheden die de reumatische klachten van zijn vrouw verminderden. Jachtvriend architect Karel Muller kreeg opdracht op de berg een permanent bewoonbaar landhuis te bouwen maar dan wel met een bijzonder ontwerp. Het werd een voor die tijd zeer modern huis dat ook nog eens selfsupporting was. Het had een eigen water- en elektriciteitsvoorziening, een centrale stoomverwarming en er waren zelfs liften. En omdat Palthe brede interesse had in astronomie werd er ook een toren gebouwd met meerdere ramen zodat de sterrenhemel goed te bekijken was met de sterrenkijker.


Kaart van de route

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


Februari 2019 Route, tekst en fotografie © Truus WijnenZie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek