Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
dinsdag 12 maart 2019

Bos- en Heidewandeling omgeving LemeleBos- en Heidewandeling op de Lemelerberg

Gemoedelijke wandeling met meerdere bankjes, fraaie uitzichtpunten, 
een hele grote kei én twee horecaplekken

Start: bij parkeerplaats van Natuurcamping De Lemeleresch
Adres: Lemelerweg 16, 8148 PC Lemele.
Afstand: rondwandeling van 7 kilometer 
Horeca: bij start Het Boscafé bij Camping Lemeleresch, élke dag open vanaf 10.00 uur. Halverwege route Theehuis De Lemelerberg. Open het hele jaar. Zaterdag van 11:00 tot 18:00 uur. Zondag van 10:00 tot 18:00 uur. Zie ook de links aan het eind van dit bericht.
Honden: kunnen alleen aangelijnd mee
Info route: aan het begin van de route is er een lichte klim. De route is in alle seizoenen mooi. 
Routebeschrijving + kaart: kun je * hier *  downloaden
GPS: track is * hier * te downloaden. Op een mobiel of tablet kan dit bestand eventueel gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Lange route: wil je liever een langere route lopen? Op m'n site staat ook een langere variant van deze route:  * route van 14 km * 

Schapen op de Archemerberg
Een fijne korte wandeling in de prachtige omgeving van zowel de Lemelerberg als de Archemerberg. Bij helder weer kun je genieten van fraaie uitzichten. In de zomermaanden heb je grote kans de schaapherder met z'n schapen tegen te komen.
Op deze route heb je aan het begin een licht stijgend pad over de heide. Maar aan het eind - als beloning - staat een bankje. Daarna ga je je begeven op prettige paden die op enkele plekken omgeven worden door majestueuze jeneverbesstruiken. Je passeert twee uitzichtpunten; de Panoramahoogte en Siccemahoogte. De Dikke Steen waar de route ook langs gaat zal voor menigeen een nostalgisch gevoel oproepen. Vroeger was het ook al een populaire plek om naar toe te gaan en wellicht ben je er zelfs wel eens bovenop geklommen. 
Halverwege de route kom je op zo'n ander punt waar nostalgie bij kijken komt. Want naast de Holterberg was ook de Lemelerberg en niet in de laatste plaats het op deze berg gelegen restaurant met dezelfde naam een favoriete plek voor een dagje uit. Om er te komen met fiets of auto moest je zelfs een behoorlijk klimmetje maken. Eenmaal boven aangekomen de beloning: het fraai gelegen De Lemelerberg en niet te vergeten het kioskje waar ijsjes gekocht konden worden.
Het Restaurant - nu een Theehuis - staat er nog steeds en wordt ook nu nog omgeven door een terras met zicht op de mooie omgeving. Het is er zomers goed toeven. Maar ook voor de snelle hap kun je er aan de rand van de parkeerplaats nog steeds goed terecht bij de kiosk. In de weekenden.
Aangesterkt kun je dan weer op pad voor het laatste deel van de route. In dit deel loop je door het bos en heb je op meerdere plekken zicht op de Lemeleresch.  

Licht stijgende paden
Pad naar het uitzicht op de Panoramahoogte 
Pad naar het uitzichtpunt op de Siccamahoogte
Onderweg veel bankjes
Zie je een heel klein vogeltje fladderen dan zou dat zomaar een goudhaantje kunnen zijn
Heel mooi is het pad dat langs de Jeneverbessen gaat
Je ziet zowel groene als blauw-paarse bessen ad takken zitten vd altijd groene conifeer

Jeneverbessen
Op diverse plekken tijdens deze wandeling zie je jeneverbessen staan. Het is een groene conifeer die z’n Latijnse naam juniperus te danken heeft aan het feit dat de jonge vruchten – besjes – al aan de plant verschijnen voordat de rijpere vruchten zijn afgevallen. Je ziet daarom zowel groene als blauw-paarse bessen aan de takken zitten van de altijd groene conifeer. De bessen zitten alleen aan de vrouwelijke planten. Omdat de bessen in jenever werden verwerkt, kreeg het de Nederlandse naam jeneverbes. Landelijk gezien gaat het niet goed met de jeneverbes. De soort verjongt zich nauwelijks, waardoor deze langzaam maar zeker achteruit gaat. De jeneverbes is daarom ook opgenomen op de rode lijst van bedreigde planten- soorten.
Je komt ook langs de 'Dikke Steen'
Dikke Steen
Op deze route kom je ook langs de zgn 'Dikke Steen'. Deze zeer grote steen is een grote zwerfkei, een 'aandenken' aan de voorlaatste ijstijd toen een immense gletsjer het ijs vanuit Scandinavië richting het zuiden schoof. Daarbij de heuvels opstuwde en in het ijs gigantische stenen meenam. 


Monument op de Lemelerberg
Monument Leeuw op zuil op de Lemelerberg
Het monument is in 1913 opgericht ter herinnering aan de 100-jarige onafhankelijkheid van Nederland. Het oorspronkelijke monument (een liggende leeuw op een voetstuk) is ooit vernield en vervangen door het huidige: een zittende leeuw op een zuil.


Het glooiende landschap zorgt voor mooie doorkijkjes
Zicht op de Lemeleresch
In de zomermaanden is er grote kans de schaapherder te treffen

Kaart van de route
Links: 


Al ih vroege voorjaar is het op Camping De Lemeleresch goed toeven
Het Boscafé ligt pal naast het receptiegebouwtje
Bij slecht weer kun je ook prima binnen zitten
Theehuis De Lemelerberg is fraai gelegen op de Lemelerberg

De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen.

Februari 2019
Route, tekst en Fotografie © Truus Wijnen
Met dank aan routecontroleurs Maaike en Gerrit

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek