Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------




donderdag 14 maart 2019

Rondwandeling Ootmarsum Buiten en Binnen




Ootmarsum Buiten en Binnen
Rondwandeling met buitengebied 
én het stadje zelf


Start: Parkeerplaats Stadsweide, Oldenzaalsestraat (t.o. huisnr 3) 7631 CT Ootmarsum
Afstand: rondwandeling van 12 km
Horeca: in het centrum van Ootmarsum vele mogelijkheden. Langs de route is een Rustpunt, alleen open in de zomermaanden.
Honden: kunnen aangelijnd mee
Routebeschrijving en kaart: kunnen * hier * gedownload worden
Gpx: kan * hier * gedownload worden. Op je mobiel of tablet kan dit bestand eventueel gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Tip: loop in het centrum van Ootmarsum (adres Markt 9) even bij het VVV-kantoor naar binnen. Daar hebben ze naast veel informatiemateriaal ook een uitgebreide route voor een Stadswandeling.

 - - - - - - - - - - - - - - 

Deze wandeling start je met paden die hoofdzakelijk door de mooie glooiende gebieden rond Ootmarsum gaan. Het laatste deel van de tocht loop je vervolgens door het plaatsje zelf en heb je de mogelijkheid het meer dan 1000 jaar oude vestingstadje Ootmarsum met de smalle straatjes en oude gebouwen te bekijken. Het historische centrum van Ootmarsum dat een verdedigingswerk in de vorm van grachten, wallen en poorten had, is door de eeuwen heen vrij gaaf gebleven en werd in 1996 als beschermd stadsgezicht aangewezen.
Wandelend buiten de bebouwde kom merk je al snel waarom velen hier zo graag op pad gaan. Overal vergezichten, richting Duitsland maar ook in westelijke richting en verder Twente in. Het zijn deze uitersten van aan de ene kant het intieme huiskamergevoel bij de kleine lieflijke landschappen en aan de andere kant de grootsheid van het uitzicht dat het wandelen van deze tocht zo aangenaam maken.

Een beeldverslag van de route. Foto's zijn gemaakt in verschillende jaargetijden.

Langs de Onzoelweg 

Ook in de winter is het de moeite waard op pad te gaan rond Ootmarsum
Uitzicht vanaf de oriënteertafel op de Kuiperberg
Oriënteertafel op De Kuiperberg
De ANWB heeft samen met de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond op fraaie uitzichtpunten in Nederland oriënteertafels geplaatst. Zo ook op de Kuiperberg bij Ootmarsum. De tekst op de sokkel ‘ANWB-bondsfeesten 22-23 juli 1922’ is een verwijzing naar de dag dat het fenomenale panoramazicht vanaf de Kuiperberg deze erkenning kreeg. Uiteindelijk vond in 1926 de officiële onthulling en ingebruikname plaats. Op de Kuiperberg zijn ook de Joodse begraafplaats, de watertoren en een gedenkplaats voor de bekende Twentse dichter Willem Wilmink te vinden. De watertoren is bijzonder vanwege zijn geringe hoogte van 9.05 meter waarmee het de laagste watertoren van Nederland is. Door de ligging op de Kuiperberg had het genoeg druk op het leidingnet en was het in 1934 niet nodig de toren hoger te bouwen.

Gedenkplaats voor de bekende dichter Willem Wilmink op de Kuiperberg
Uitzicht vanaf de voet van de Hezeberg
Mooie smalle paadjes langs weilanden
Je hebt gegarandeerd bekijks
Een glooiend landschap
Op de Hezeberg
Op enkele plekken zie je nog oude boerderijtjes 

Coulisselandschap omgeving Onzoelweg

Perkje met stenen restanten
Jonas en de Walvis
De plek die in de volksmond ‘Jonas en de Walvis’ heet is is een plek met historie. Dat is zeker. Maar wat daar nu precies speelde en wat de oorsprong is van de stenen restanten die er ooit gevonden zijn, daar gaan verschillende verhalen over. Het zou kunnen gaan om een oude fontein uit een springbon in het park bij Huys Ootmarsum, een kasteel dat in de 18e eeuw werd afgebroken. De fontein zou de Griekse figuur Arion uitbeelden. Althans volgens de overlevering want er zijn alleen verhalen over, geen afbeeldingen. Maar er zijn ook andere verhalen, dat het om een Franse officier gaat die daar zou zijn vermoord. Of dat het favoriete paard van Napoleon er ligt begraven. En dan is er nog een verhaal dat op de plek een kind in de modder zou zijn verdronken. Wat het ook is, het is in elk geval een plek met een verhaal. Het perkje met stenen restanten - dat niet ver van het infobord ligt - is in 2014 gereconstrueerd.

Fraai pad op Landgoed Velderberg
In de zomer is het Rustpunt open
Ook passeer je dit prachtige huisje met de naam Zonnehoekje


De mooie en glooiende omgeving is geliefd bij wandelaars
Kaart van de wandelroute
Delen van de route alsmede van de teksten zijn overgenomen uit mijn  Wandelgids Wandelen op de Twentse Wallen uitgebracht bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

Links:


Kapelstraat Ootmarsum
Kapelstraat Ootmarsum
Historische pand aan de Markt Ootmarsum
Plein voor de Simon en Judaskerk in het centrum van Ootmarsum

De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen.

Maart 2019
Route, tekst en Fotografie © Truus Wijnen
Met dank aan routecontroleurs Gerrit-Jan en Miriam 


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek