Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
maandag 25 juli 2016

Wandelen rond de Achterhoekse plaats Haarlo
Wandelen rond de Achterhoekse plaats Haarlo
Een afwisselende kuiertocht in de prachtige omgeving van Haarlo

Ook korte wandelroutes zijn het waard om voor op stap te gaan. Je kunt ontspannen gaan lopen en hebt de tijd om eens goed om je heen te kijken of eens stil te staan om een praatje te maken. In deze wandelroute in de buurt van de Achterhoekse plaats Haarlo zijn alle ingrediënten aanwezig om er een mooie wandelbelevenis van te maken. Een start bij een uitspanning van weleer en een route met diverse aspecten van de landelijke omgeving in en rond Haarlo. Meer is er niet nodig voor een prettig verblijf in de Achterhoek.


Start: Hotel Café Restaurant Prinsen
Adres: Eibergseweg 13, 7273 SP Haarlo 
Afstand: 6 km
Honden: kunnen aangelijnd mee
Horeca: bij startpunt
Routebeschrijving + kaart: Zie * hier * 

Haarlo
Er zijn meerdere verrassende plekken in de Achterhoek. Haarlo is er daar één van. Menigeen zal verbaasd opkijken als blijkt dat dit kleine oord een waar biljartmekka is. De beste biljarters van de carambole eredivisie hebben in het Hotel Café Restaurant Prinsen hun domicilie en hebben op de Haarlose wedstrijdtafels al vele binnen- en buitenlandse prijzen in de wacht gesleept. Bij Prinsen wordt trouwens niet alleen binnen ‘gespeeld’. De locatie, die nog de charme uitstraalt van vroeger en met recht een uitspanning genoemd mag worden, heeft ook buiten het pand volop mogelijkheden tot spel. En dan met name voor de kinderen. Prinsen is een uitspanning zoals er vroeger vele waren en waar een grote speeltuin bij te vinden is.
Maar het zou jammer zijn als u niet ook nog even op kuierpad gaat voordat u bv koffie gaat drinken bij dit genoeglijke oord. Het is zeer de moeite waard om de omgeving te verkennen om op die manier kennis te maken met een bijzondere boomhut, scharrelende kippen en varkens, het landgoed Wolink en de was van Janny.

De route gaat door het buitengebied van Haarlo
Je loopt over een Landgoed maar ook door het plattelandsgebied
Je kunt onderweg van alles tegenkomen
Of misschien wel mooie momenten vastleggen


Neem in ieder geval je fototoestel mee
Boomhut bij Erve Veldink
Boomhut
In het eerste deel van de route kom je langs Erve Veldink. Hier kan op een bijzondere manier overnacht worden. Je kunt er nl de boom in: er is een robuuste boomhut gebouwd, die geschikt is als verblijfs- en slaapplek. Op je eigen veranda kun je de omgeving in ogenschouw nemen om daarna ’s avonds in een ware bedstee te kruipen. Enige ontberingen moeten er wel doorstaan worden, want mocht een toiletgang nodig zijn, dan is het noodzaak de boom uit te komen om dan gebruik te maken van de aanwezige toilet- voorzieningen elders op het terrein.
Prachtige lanen op Landgoed Wolink
Bij Landgoed Wolink
Boerenhoeve Wolink met twee endkamers
Landgoed Wolink
Landgoed Wolink is een kleinschalig landgoed van 36 hectare groot en heeft onder meer prachtige lanen en bomen. Op het landgoed bevindt zich ook de monumentale boerenhoeve Wolink, een karakteristieke Saksische boerderij uit 1770, bestaande uit een voor- en achterhuis. Aan de voorkant werd een apart woonvertrek aangebouwd: de endskamer. Hier gingen de boer en boerin wonen als hun kinderen de boerderij hadden overgenomen. Bij boerderij Wolink is de aanwezigheid van twee endskamers opvallend.

Biljartmekka
De zalen van Hotel Café Restaurant Prinsen – een familiebedrijf sinds 1864 – zijn regelmatig het decor van prestigieuze biljartwedstrijden. Jarenlang is Prinsen het domicilie geweest van het biljartteam Etikon dat tien nationale titels wist te winnen in de carambole eredivisie en daarnaast ook nog eens vier Europese titels in de wacht sleepte. Het genoemde team is ondertussen verhuisd naar een plek dichter in de buurt van de sponsor, maar leeg zullen de biljarttafels niet blijven. Een nieuw team, bestaande uit spelers uit zowel Nederland als het buitenland, staat alweer klaar om vol de strijd in te gaan (situatie media 2014). Het team Berkelland zal onder de bezielende leiding van Hans Klok zeker van zich laten horen en ervoor zorgen dat Haarlo nog jaren als biljartbolwerk bij spelers over de hele wereld bekend zal blijven.

Biljartmekka
Kaart van de route


De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen.

Route, tekst en fotografie (c) Truus Wijnen
Zomer 2016

Deze wandelroute is één van de wandelingen uit mijn wandelgids "Kuieren kijken en kieken in de Achterhoek". De gids is mei j.l. op de markt gekomen en is te koop in de boekhandels en bij VVV''s maar kan ook online besteld worden bij Bol.com .

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek