Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
dinsdag 2 november 2010

Wandelen in het Speulderbos

(informatie over startpunt van de route, zie onderaan dit bericht)
Drie is de naam van een buurtschap gelegen het Speulderbos (in de buurt van Putten - Ermelo). Het is het startpunt van één van de wandelingen van Staatsbosbeheer, de Cultuurwandeling. Deze wordt aangegeven met wit-paarse pijltjes. De route is zo'n 8,5 km lang.
De Dames BdV hebben besloten deze wandeling te gaan lopen. De folder van Staatsbosbeheer heeft nl beloofd dat er dansende bomen in het Speulderbos te vinden zijn. En dat lijkt de moeite waard om op de foto te zetten.

Het is even zoeken naar het beginpunt van de wandeling. Maar als die eenmaal gevonden is en het ondertussen ook duidelijk is dat we de wit-paarse pijlen moeten volgen, kan de wandeling beginnen.Al snel zijn we blij dat we onze dansschoenen niet aangedaan hebben. 'T Is behoorlijk nat in het bos.
We verbazen ons over de kleur van de bladeren. Het is al eind oktober en toch lijkt het of sommige bomen nog frisgroene blaadjes hebben. Het ziet er allemaal prachtig uit.Iets verderop zien we al enkele dansende bomen. Onze camera's worden ook enthousiast en bewegen spontaan mee.
En kijk....een dansende blauwe feeHmmmm, dat was ff leuk. Over weer naar het serieuzere werk, respektievelijk een:
Kleverig koraalzwammetje
Mestkever
Geweizwammetje
 (ook dit geweizwammetje was al aan het dansen,
vooral op de detailfoto is te zien hoe gracieus de bewegingen zijn :-) )
 

Porceleinzwam

Als we het bos verlaten komen we op de Ermelose Heide. Met een beetje geluk tref je er ook de schaapskudde, met Veluwse Heideschapen, aan. Wij hebben dat geluk.
Wij hadden ook het geluk dat het Bezoekerscentrum bij de Schaapskooi open was. Lekker even een beker koffie drinken.
Als we na de onderbreking weer op pad gaan blijkt dat het regent. Bbbrr en 't is ook nog koud. De camera's moeten onder de jassen gestopt worden. Jammer maar helaas. We besluiten er even flink de pas er in te zetten.
Maar op't eind, weer dicht bij de auto, kunnen we het toch niet laten nog even de prachtige bomen vast te leggen.Deze wandelroute van 8,5 km begint bij het Boshuis in het gehucht Drie, (navigatieadres: Sprielderweg 205, Ermelo).
Ga, staand met de rug naar het Boshuis, naar links. Even verderop staat een infobord en het bordje met het beginpunt van de route (foto 1), volg de wit-paarse pijlen (foto 2).
De route gaat zowel door het Speulderbos als over de Ermelose Heide. Halverwege ligt de Schaapskooi.
Foto's van dansende bomen in het Speulderbos die ik vorig jaar November gemaakt heb, zijn hier te bekijken.

 November 2010

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks