Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------




dinsdag 25 april 2017

Rondwandeling Herxen - Windesheim




Rondwandeling Herxen

Over de IJsseldijk, door natuurreservaat Tichelgaten Windesheim en door het wandelpark van Landgoed Windesheim


Afgelopen week heb ik een wandeling in het IJssellandschap rondom Herxen gemaakt. Hoofddoel van de tocht was het natuurreservaat Tichelgaten. Omdat een wandeling in het natuurreservaat zelf relatief kort zou zijn had ik er op de wandelkaart enkele kilometers bij aangemaakt en had bedacht te starten in Herxen om dan na de Tichelgaten nog het landgoed Windesheim aan te doen. Al met al zou het dan een rondwandeling van zo’n 11 km worden. Niet altijd voldoet een door mij bedachte route aan mijn verwachtingen maar deze keer was ik er weer tevreden over. Komt ook omdat het die dag prachtig voorjaarsweer was en er volop vogels te horen waren in met name het natuurreservaat Tichelgaten. Daarnaast waren er ook deze keer weer mooie dingen op de foto vast te leggen waaronder een prachtig voorjaarsbos met waterpartijen op landgoed Windesheim en een pasgeboren kalfje.  En, ook niet onbelangrijk, bij het dorpshuis in Herxen kun je al vanaf 9.00 uur terecht voor koffie.
Deze wandelroute kan ik echt in het voorjaar - als er al fris groen aan de bomen zit - aanbevelen. Van de tocht heb ik een routebeschrijving gemaakt:

Start: bij het dorpshuis ‘Herxer Marke’ in Herxen
Adres: Herxen 1, 8131 PC Wijhe
Afstand route: 11 km. De tocht gaat zowel over onverharde gras- en bospaden als over kleine rustige weggetjes of een dijkfietspad.
Horeca: bij start. Vanaf 9.00 uur kan men bij het zelf-servicepunt iets te drinken nemen. Toilet kan ook gebruikt worden.
Halverwege de route kan men even naar het dorp Windesheim lopen (450m) alwaar een koffieschenkerij is in zorgboerderij Hof van Windesheim aan de Pastorijstraat (bij de kerk). Open april t/m september 10-16 uur. Zaterdags gesloten.
Routebeschrijving: kan * hier *   geprint of gedownload worden (inclusief kaart).
Gps: kan * hier * gedownload worden. Op de mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Muggen: In warme periodes kunnen er veel muggen voorkomen langs de Tichelgaten en in het bos bij Windesheim.


Bij het Dorpshuis kun je vanaf 9.00 uur terecht voor koffie (zelfbediening)
Uitzicht vanaf de IJsseldijk
Er was net een kalfje geboren 
Herxen (gemeente Olst-Wijhe) is een buurtschap/dorp dat op loopafstand van de IJssel ligt en een dorpshuis heeft dat vanaf 9.00 uur ’s ochtends een zelfservice punt open heeft. Je kunt daar koffie halen of wat anders en ook is het mogelijk van de toilet gebruik te maken. Ideaal voor wandelaars/fietsers die van verder komen. Daarnaast is er een parkeerplaats en aan de dichtbijgelegen Rijksstraatweg is een bushalte. Genoeg redenen dus om in deze plaats te starten met de wandeling. Vanaf Herxen loop je in enkele minuten de IJsseldijk op en kun je via het fietspad de kant van de Tichelgaten oplopen. Ondertussen heb je een magnifiek uitzicht op het IJssellandschap. In het voorjaar zijn er meerdere ooievaars te zien. In de diverse watergaten de watervogels. Verrekijker mee dus.
Pad bij de Tichelgaten

In het natuurgebied zijn diverse waterpartijen
Ook zijn er 2 vogelkijkhutten
Graspad richting landgoed Windesheim
1 van de toegangslanen naar Landgoed Windesheim
Het natuurreservaat Tichelgaten
Door het afgraven van klei voor een nabijgelegen vml steenfabriek zijn er kleigaten ontstaan. Deze kleigaten/tichelgaten zijn zo diep dat ze vrijwel altijd water bevatten en ondertussen een waar eldorado voor watervogels zijn. De kleigaten Windesheim zijn nu eigendom van Staatsbosbeheer.
In het gebied zijn twee vogelkijkhutten: De IJsvogel en De Visarend. Er is inderdaad kans om de ijsvogel hier te zien. Eind augustus/begin september wordt de visarend hier soms gezien en een enkele keer een zeearend in de winter. Op deze wandeling passeer je beide hutten.
Het gebied is verder interessant door tal van planten en diergroepen, zoals amfibieën, vissen, libellen en vogels, waaronder eenden en steltlopers

Bruggetje richting uitzichtpunt op heuvel
kronkelvijver landschapspark Windesheim
Prachtige bospaadjes
een enkele keer moet je een spannend bruggetje over

doorkijkje Windesheimerweg 
Landgoed Windesheim
Ligt in de buurt van het dorp met dezelfde naam.
Je loopt op deze route door het landschapspark. Dit door architect Husly ontworpen en 1793-'96 aangelegde park is het enige park dat hij heeft ontworpen en dat, naar het oordeel van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, goed bewaard is gebleven. Het park maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur van Nederland. In 1915 werden bij het huis de tuinen aangelegd door de landschapsarchitect L.A. Springer.
Van de 17e-eeuwse havezate Huis Windesheim is heden ten dage - als gevolg van een bombardement in 1944 - alleen een ruïne over. Het totale complex (bestaande uit de ruïne van het huis, het park, de beide bouwhuizen, diverse dienstwoningen, hekken, bruggen, tuinsieraden en een stal) is in 2005 aangewezen als rijksmonument. De laatste particuliere eigenaar uit het geslacht, Jan Arend baron de Vos van Steenwijk genaamd van Essen tot Windesheim (1922-2008), liet het landgoed na aan de Stichting Landgoed Windesheim.




De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, wegen en/of paden of openingstijden voor kunnen komen.

Voorjaar 2017
(c) Samenstelling route, tekst, kaart en fotografie Truus Wijnen


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek