Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------maandag 8 mei 2017

Wandelen in de Vreugderijkerwaard bij Zwolle


Zicht op Zalk gezien vanaf de nevengeul van de IJssel


Ommetje Vreugderijkerwaard

Start: De Vreugdehoeve
Adres: Zalkerveerweg 20, 8042 PL  Zwolle 
Afstand: 7 km
Horeca: bij start. Open van 10.00 - 17.00 uur
GPS: kan * hier * gedownload worden

Op de site van 'Ontdek de IJsseldelta' had ik een wandelroute in de Vreugderijkerwaard bij Zwolle uitgezocht. Zo te zien een mooie route, door de uiterwaarden van de IJssel en deels door de polder. Start bij de Vreugdehoeve. Een schapenmelkerij met tevens een koffie- en theeschenkerij. Bij de ingang een informatiebord van het wandelnetwerk met de routes.
Toen ik op pad ging bleek al snel dat de routes niet meer kloppen. In verband met het aanpassen van het gebied langs de IJssel is bv de rode route verdwenen. Ook de groene route is behoorlijk veranderd en kun je nu niet meer door de uiterwaarden of dicht bij de IJssel lopen. Het is alleen nog mogelijk te wandelen over fietspaden en weggetjes. Voor natuurwandelaars niet echt leuk. Ik besloot toch op pad te gaan om in ieder geval een paar uurtjes te wandelen. En dat is dan ook meteen datgene wat ik over de route kan zeggen. Het is best een leuk ommetje dat je loopt omdat je er in de buurt woont of er langskomt. Je loopt 'm om een paar uurtjes in beweging te zijn, om lekker uit te waaien. Je moet dan ook geluk hebben dat het niet druk is op het dijkfietspad. Ik was er met fris en regenachtig weer. Het was redelijk rustig. Op bepaalde stukken is het dijkfietspad zo breed dat er ook auto's gaan rijden. Om vanuit de auto vanaf de dijk de vogels te bekijken en/of op de foto te zetten.
De groene route is nog redelijk goed te lopen. Let wel op dat je vanaf het startpunt de dijk oploopt en dan op het fietspad linksaf. Echter de paden in de uiterwaarden zijn er niet meer. Je kunt alleen nog over beton of asfalt. De route is ook korter geworden en is nu 7km. In verband met de veranderde situatie ontbreken er nog wel diverse pijltjes. Zoals bij de zuiveringsinstallatie. Ter hoogte van de woonwijk is het nog wel steeds goed aangegeven.  Neem je het kaartje mee van de route zoals ik die gelopen heb (laatste kaart in dit bericht) of de GPS-track dan moet de wandeling lukken. Nabij de start van de wandeling zijn meerdere plekken waar naar watervogels gekeken kan worden. Er is nu ook een vogelkijkhut. 

Aanbevelen kan ik de bij de start gelegen Vreugdehoeve. Echt een leuke plek voor een koffie- of theepauze. Ze hebben een schapentheater, thee- en koffieschenderij, een winkeltje en zowel binnen als buiten zijn er speelmogelijkheden voor de kinderen. 

Binnenkort ga ik weer in het gebied op pad. Dan om er een fietsroute op papier te zetten. Want het is er wel prachtig fietsen!


Infobord met oude routes bij start
Schapentheater
Zo ziet het gebied er nabij de start uit. Links het fietspad rechts de nevengeul.
Op de dijk is nu een breed betonpad gekomen.

Het gebied is populair bij sporters
Via een brug kun je bij de vogelkijkhut komen
Zicht vanaf de dijk naar woonwijk Westenholte in Zwolle
Langs de Spoolderenkweg 
Spectaculaire lucht boven de nevengeul van de IJssel
Pad langs de woonwijk Westenholte

Polder Benoorden Vreugderijkerwaard

Zalkeerveerweg. Aan het eind vd wandeling toen eindelijk de zon ging schijnen :-)
Routekaart van de oude situatie!
Routekaart van de wandeling zoals ik die gelopen heb.


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks